Šta je najprljavije u kući?

Podeli

Svakodnevno održavanje čistoće u domaćinstvu ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i dobrobiti svih ukućana.

Šta je najprljavije u kući?
Pexels / Max Rahubovsky

Iako smo svi, manje ili više svesni važnosti redovnog čišćenja, postoji nekoliko područja koja nerettko i nesvesno zanemarujemo, a koja mogu biti izuzetno prljava i stanište za bakterije i nečistoće.

1. Kupatilo

Jedna od prostorija u domu koja zahteva posebnu pažnju prilikom čišćenja je kupatilo. Kao prostorija u kojoj je prisutna vlaga, kupatilo može postati stanište za razvoj bakterija, gljivica i buđi. Redovno čišćenje kupatila nije samo estetski važno, već i ključno za očuvanje higijene i zdravlja ukućana.

Osim WC šolje, umivaonika i kade ili tuš kabine, treba čistiti i pločice i podove. Međutim, često zanemarujemo neke delove kupatila, koji mogu biti izvor nečistoće i bakterija.

Na primer, na spojevima između pločica i fugni mogu se nakupiti prljavština, kamenac i druge nečistoće. Upravo ta mesta su idealna staništa za razvoj buđi. Baš zato i jeste važno temeljno ih očistiti, uz korišćenje odgovarajućih sredstava za uklanjanje kamenca i buđi, kao i namensku četku za čišćenje.

Još jedno često zanemareno područje u kupatilu su vrata tuš kabine ili zavese. Nakupljanje sapunice, kamenca i prljavštine na ovim površinama može rezultirati neugodnim mirisima i mrljama. Preporučuje se redovno čišćenje vrata ili zavese tuš kabine,  kako bi se uklonila prljavština i sprečio razvoj buđi.

Takođe, ne smemo zaboraviti ni na unutrašnjost ormarića ispod lavaboa. Oni često skrivaju vlagu i mogu postati stanište za bakterije i gljivice, ako se ne održavaju i redovno čiste. Preporučuje se čišćenje unutrašnjosti ormarića uz korišćenje dezinfekcionih sredstava, kako bi se uklonile bakterije i osigurala higijena.

2. Kuhinja

Iako se u mnogim domaćinstvima to ne radi baš redovno, čušćenje kuhinje je posao kome svakako treba posvetiti pažnju. Kao prostorija u kojoj se priprema hrana, kuhinja može biti izvor za razvoj bakterija, nečistoća i zadržavanje ostataka hrane. Redovno čišćenje kuhinje je ključno za sprečavanje širenja bolesti i očuvanje zdravlja svih ukućana.

Prilikom čišćenja kuhinje, postoje neka područja koja često zanemarujemo, a koja mogu biti izuzetno prljava. Radne površine lako mogu biti kontaminirane bakterijama i ostacima hrane. Redovno čišćenje radnih površina je ključno, a obavezno koristite dezinfekciona sredstva i toplu vodu, kako biste uklonili prljavštinu i bakterije sa površina na kojima pripremate hranu. Sudopera lako može postati izvor bakterija i neprijatnih mirisa, te je zato redovno i temeljno čišćenje i otpušavanje sudoere izuzetno važno za održavanje higijene.

I mada je frižider jedan od najvažnijih aparata u kuhinji, često zaboravljamo koliko je bitno održavati čistoću unutrašnjosti frižidera. Zato redovno proveravajte i čistite unutrašnjost frižidera, kako biste uklonili istekle namirnice, prosute tečnosti i ostale nečistoće. Ovo će pomoći u sprečavanju razvoja bakterija i neprijatnih mirisa. Možete u vrata frižidera staviti i posudu sa malo sode bikarbone, kako bi unutrašnjost ovog aparata bila bez neprijatnih mirisa.

Naravno da i čišćenju šporeta i rerne maksimalno treba posvetiti pažnju. Masnoće, ostaci hrane i prljavština mogu se nakupiti na unutrašnjosti rerne i na površinama šporeta. Redovno čišćenje ovih površina pomoći će u održavanju higijene i sprečavanju širenja bakterija prilikom pripreme hrane.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, čišćenje malih kućnih aparata. Mikrotalasna pećnica, blender, toster i aparat za kafu takođe mogu biti izvor za razvoj bakterija i nečistoća. Redovno čišćenje ovih aparata prema uputstvima proizvođača pomoći će u održavanju higijene u kuhinji, ali će isto tako i produžiti njihovu trajnost.

3. Daska za sečenje

Možda niste ni razmišljali o tome, ali bez ikakve sumnje, daska za sečenje lako može da postane leglo bakterija, ako se ne održava redovno. Posebno ako se na njoj seče meso i ne opere se adekvatno posle toga, mada ništa manja nije ni opasnost od bakterija ukoliko se daske koriste za sečenje povrća i voća.

Očuvanje higijene daske za sečenje je od suštinske važnosti kako bismo sprečili prenos bakterija na hranu i očuvali zdravlje ukućana.

Daska za sečenje može postati stanište za različite vrste bakterija, uključujući Ešerihiju koli, salmonelu i listeriju. Ove bakterije mogu preživeti na površini daske i preneti se na hranu koju pripremamo. Redovno čišćenje daske za sečenje će smanjiti rizik od bakterijske kontaminacije hrane i sprečiti moguće bolesti.

Uz to, prilikom sečenja, ostaci namirnica se zadržavaju i na dasci za sečenje. Tako oni mogu postati izvor kontaminacije i privući insekte ili štetočine. A ako se daska za sečenje ne čisti redovno, može doći do nakupljanja ostataka hrane i bakterija koje mogu izazvati neprijatan miris.

Kako biste pravilno očistili dasku za sečenje, nakon svake upotrebe, operite je toplom vodom i deterdžentom. A možete koristiti sunđer ili meku četku za uklanjanje prljavštine.

Periodično dublje čišćenje daske može uključivati korišćenje limuna ili sode bikarbone, kako biste uklonili tvrdokorne mrlje i neprijatne mirise. Ostavite limunov sok ili pastu od sode bikarbone nekoliko minuta, a zatim temeljno isperite i osušite dasku.

Redovno proveravajte dasku za sečenje da biste videli da li je oštećena ili izgrebana. Oštećena daska može postati skriveno mesto za bakterije. Ukoliko primetite ozbiljna oštećenja, razmislite o zameni.

4. Tastatura i miš

Mnoga domažinstva danas imaju barem ejdan kompjuter. Iako su ovi uređaji često zanemareni kada je u pitanju čišćenje, oni mogu biti pravo leglo bakterija, prljavštine i ostalih nečistoća. Detaljno čišćenje tastatura i miševa je važno kako bismo održali higijenu, sprečili prenos bakterija i očuvali njihovu funkcionalnost.

Vrlo često se i tastatura i miš dodiruju, pa se na njihovoj površini mogu nakupiti bakterije, uključujući Ešerihiju koli, stafilokoke i salmonelu. Korišćenjem prljavih tastatura i miševa može se preneti bakterijska infekcija na ruke, što može dovesti do bolesti. Baš zato i jeste bitno redovno čišćenje tastatura i miševa, jer će to smanjiti rizik od bakterijske kontaminacije.

Ne treba zaboraviti ni to da su tastatura i miš i te kako izloženi raznim vrstama prljavštine, kao što su mrvice hrane, dlake, prašina i ostaci kože. A te nečistoće se mogu nakupiti između tastera tastature i na površini miša, što može otežati njihovo pravilno funkcionisanje. Redovnim čišćenjem tastatura i miševa možemo ukloniti akumuliranu prljavštinu i sprečiti ometanje njihovog rada, te ujedno i zaštiti osobu koja ih koristi.

Zato i jeste važno temeljno čistiti ih i to najpre tako što ćete tastaturu okrenuti naopako i protresti, ne bi li izašla sva nagomilana prljavština. Nakon toga je potrebno da temeljno očistite i tastaturu i miša, uz korišćenje odgovarajućeg dezinfekcionog sredstva.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *