Šta je Vavedenje Presvete Bogorodice?

Podeli

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika, posvećen je Presvetoj Bogodici i Srpska pravoslavna crkva ga praznuje svake godine 4. decembra.

vevedanje

Vavedenje Presvete Bogorodice jedan je od ukupno pet Praznika Njoj posvećenih.

Šta je Vavedenje Presvete Bogorodice?

Iako mnogi ljudi poštuju ovaj Praznik, a posebno žene, budući da se smatra da Bogorodica štiti upravo njih i decu, činjenica je da mnogi ne znaju šta je Vavedenje Presvete Bogorodice?

Ovaj Praznik posvećen je sećanju na dan kada je Devica Marija bila trogodišnja devojčica i kada su je njeni roditelji, Joakim i Ana prvi put uveli u hram u Jerusalimu. Razlog za to bilo je obećanje, koje su njeni roditelji dali Svevišnjem.

Naime, Joakim i Ana su se zavetovali da će dete, ukoliko ga budu ikada dobili, dati u hram, kako bi služilo Bogu.

U pratnji roditelja, ali i njihovih rođaka, trogodišnja Marija je kročila u jerusalimski hram, u kome ju je dočekao prvosveštenik po imenu Zaharije, koji je bio otac Jovana Preteče i Krstitelja.

Nakon što ju je prvosveštenik uveo u deo hrama, u koji jednom godišnje ulaze samo najviša sveštena lica, Joakim i Ana su najpre prineli žrtvu Svevišnjem, te su nakon primljenog svešteničkog blagoslova krenuli kući u Nazaret, dok je Marija narednih devet godina ostala u hramu u Jerusalimu.

Posle smrti roditelja, o Mariji brine njen rođak Josif, koji je takođe bio iz Nazareta. Iako to nije bilo uobičajeno, Marija je živela sa njim kao devica.

Kada se slavi Vavedenje Presvete Bogorodice?

Praznik Vavedenje Presvete Bogorodice datum nikada ne menja. Svake godine ga Crkve koje poštuju Julijanski kalendar obeležavaju 21. novembra, dok Crkve koje poštuju Gregorijanski kalendar, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, ovaj Praznik obeležavaju svake godine 4. decembra.  

Običaji za Vavedenje Presvete Bogorodice

Kao i većina drugih Praznika, tako i za Vavedenje Presvete Bogorodice običaji mogu da budu različiti u zavisnosti od toga koji deo zemlje je u pitanju.

S obzirom na to da Praznik pada u vreme Velikog Božićnog posta, pojedine žene, koje imaju poteškoća da zatrudne, ali i one koje su tek rodile dete, neretko se na taj dan i pričeste.

U pojedinim selima na tlu centralne Srbije je postojao običaj da se ispred seoske crkve okupljaju tek udate devojke, dok posebno nerotkinje tog dana idu u Svetinje, kako bi uputile molitvu Presvetoj Bogorodici, od koje očekuju pomoć.

Veruje se da Bogorodica štiti ne samo žene i decu, već i stoku.

Poznato je da su naši stari prema vremenskim prilikama određenih dana predskazivali kakvo ih vreme očekuje. Primera radi, verovalo se da će godina biti loša, te da letina neće roditi ako na taj dan duva vetar, dok će biti plodna ako na taj dan pada kiša, a prema nekim tvrdnjama i dobra letina očekuje privrednike, ako na taj dan bude bilo lepo vreme. Očekuje se i da naredna godina bude toplija, bez jake zime, ako na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice budu bile niske temperature i ako bude padao sneg.

Molitva za Vavedenje Presvete Bogorodice

Na dan koji je posvećen sećanju na prvi ulazak trogodišnje Marije u jerusalimski hram, izgovara se sledeća molitva:

Kome ću zavapiti, i kome ću u svojoj nevolji priteći, ako ne Tebi, Carice Nebesa?

Ko će čuti moj plač, i uzdahe moje primiti, ako ne Ti, Preneporočna, Nado hrišćana i Utočište nas, grešnika?

Ko će nas, osim Tebe, u nesrećama našim zaštititi? Usliši jecaje moje i prikloni uho Svoje ka meni, Vladičice i Majko Boga mojega!

Ne prezri onoga što traži Tvoju pomoć, i ne odbaci mene grešnog, Carice Nebeska! Nauči me da izvršavam volju Sina Tvojega i podari mi želju da svagda sledim Njegove zapovesti. Ne odstupaj od mene zbog mog roptanja u bolesti, radu i nedaćama, nego ostani Mati i Pokroviteljka meni, malodušnom, Carice moja Preblaga i Usrdna Zastupnice!

Svojim zastupanjem pokrij moja pregrešenja, zaštiti me od vidljivih i nevidljivih neprijatelja, umekšaj srca onih, što mi smišljaju zlo i zagrej ih ljubavlju Hristovom.

Meni pak nemoćnom podari Tvoju svemoćnu pomoć da pobedim svoje grešne navike kako bih, očišćen pokajanjem i sledeći vrlinski život, u zajedništvu sa svetom Crkvom proveo sve ostale dane mog zemnog tuđinovanja.

Stani ispred mene, Nado svih hrišćana, u času okončanja moga i ukrepi moju veru u teškom i samrtnom času.

Prilikom mog odlaska uznesi za mene, mnogogrešnog u ovom životu, Tvoje svemoćne molitve, da bi me Gospod opravdao i učinio pričasnikom Svojih beskonačnih radosti.

Amin!

A akatist Vavedenje Presvete Bogorodice možete pogledati na sajtu Molitvenik.

Manastiri posvećeni Vavedenju Presvete Bogorodice

Pored toga što je Vavedenje Presvete Bogorice slava manastira Hilandar na Svetoj Gori, tom Prazniku posvećene su i mnoge Svetinje na tlu Srbije.

Uz manastir Vavedenje Presvete Bogorodice Sremski Karlovci, postoji i manastir Vavedenje Presvete Bogorodice u Beogradu, na Senjaku, kao i crkva Vavedenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *