Planina Jahorina: Olimpijska lepotica u BiH

Podeli

Deo Dinarskog planinskog masiva krije planinu, koja je najpoznatija na teritoriji Republike Srpske kao centar za skijanje. Jahorina teritorijalno pripada opštini Trnovo.

Jahorina, by Sarenac, cava pro user

Njen najviši vrh Ogorjelica nalazi se na 1.916 metara nadmorske visine.

Iako su prve asocijacije kada se pomene Jahorina ski staze i skijanje, u pitanju je planina koja je idealna za posetu u toku cele godine.

Jahorina skijanje

Više od 45 kilometara duge ski staze na Jahorini nalaze se na nadmorskoj visini između 1.200 i 1.890 metara. Skijašima su na raspolaganju i žičare, gondole i ski liftovi, te ski trake, kao i mnogi drugi sadržaji i aktivnosti.

U okviru Olimpijskog centra „Jahorina“ nalaze se ski staze različite težine. Namenjene su i rekreativcima i profesionalcima. Postoje i ski staze za nordijsko, ali i za noćno skijanje.

Iako na ovoj planini snežnog prekrivača ima u proseku 150 dana u toku godine, postoji i sistem za veštačko osnežavanje, tako da se skijanje na Jahorini nikada ne dovodi u pitanje. Prosečna visina snežnog prekrivača je tri metra.

U zavisnosti od toga u kom periodu posećujete ova ski centar, zavisiće i koliko košta ski pass Jahorina. Svakako se nude različite vrste pogodnosti, u smislu jednodnevnih i višednevnih opcija, te bi valjalo dobro razmotriti ponudu pre plaćanja.

Isto važi i kada je u pitanju Jahorina smeštaj. Sasvim je dovoljno i apartmana i hotela, ali cene najma i te kako variraju u zavisnosti od toga u kom periodu posećujete ovaj ski centar.

Jahorina, by Aleksandra Ljuboje, canva pro user

Šta videti na Jahorini?

Ponuda dodatnih sadržaja u ovom ski centru je na visokom nivou, što Jahorinu svrstava u prestižne „Après Ski“ destinacije u ovom delu Evrope. Brojni kafići i restorani, ali i odlična gastronomska ponuda čine da se skijanje na Jahorini pretvori u pravi doživljaj.

Posetioci mogu da uživaju i u brojnim dodatnim sadržajima, poput korišćenja sauna i bazena, ali i stolova za stoni tenis. U jeku sezone pojedini ugostiteljski objekti na Jahorini organizuju i zanimljive muzičke večeri.

Budući da je Sarajevo udaljeno tek nešto manje od 30 kilometara od Jahorine, to je i odlična ideja za izlet poseta ovog zanimljivom gradu bogate istorije.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *