Kako da se pripremite za skijanje?

Podeli

Skijanje je aktivnost u kojoj mnogi uživaju, bez obzira na pol i uzrast. Kopaonik je među prvim destinacijama, koje mnogi skijaši iz Srbije, ali i iz zemalja u okruženju biraju. Odmah zatim i druge planine u Srbiji, ali i Jahorina u Bosni i Hercegovini su njihov izbor.

Ipak, bez obzira koja destinacija za skijanje da je u pitanju, mnogo je važnije dobro se pripremiti za tu aktivnost i obezbediti svu opremu, koja će biti neophodna da bi uživanje na ski stazama odabrane planine bilo potpuno bezbedno. Posebno je to važno ukoliko neko prvi put odlazi na skijanje ili ako vodi i mališane, koji ranije nisu imali prilike da u toj aktivnosti uživaju.

skijanje

Iskusniji skijaši, doduše nemaju potrebu da se opterećuju time kako da se na najbolji način pripreme za uživanje u tom sportu, prosto zato što im nije prvi put da idu na skijanje. I sasvim sigurno dobro znaju koliko je priprema važna, kao što su sigurno upoznati i sa time koja im je oprema za skijanje potrebna.

Međutim, osobe koje su možda ranije i imale priliku da u toku zime posete neki ski centar, ali se ipak nisu usuđivale da stanu na skije, a sada su odlučile to da učine, moraju biti upoznate ne samo sa time kako bi trebalo da se pripreme, već i šta je to bez čega ne bi trebalo da kreću na skijanje.

Komplet oprema – kupovina ili iznajmljivanje?

Nema nikakve sumnje da je najjednostavnija opcija ne opterećivati se time koja je najbolja ski oprema, već treba razmisliti o tome da li je bolje odlučiti se za kupovinu ili iznajmljivanje direktno u ski centru. U tom smislu bi trebalo razmislit i o finansijama, budući da su one u većini slučajeva i presudne.

Ukoliko se neko odluči za opciju kupovine, treba da ima na umu i to da se na tržištu može naći i polovna oprema za skijanje po povoljnijim cenama. Ipak, da ne biste razmišljali o tome da li je ta oprema za skijanje dobro očuvana ili ne, uvek je preporuka da zatražite pomoć nekog iskusnijeg skijaša prilikom kupovine. Nema sumnje da će vas on uputiti i u to koja je zaista najbolja ski oprema, ali se tu postavlja pitanje da li ćete vi moći da priuštite sebi baš rukavice za skijanje, recimo tog proizvođača ili kacige za skijanje, te drugu opremu bez koje ne biste smeli da izađete na ski stazu.

Još jednom ističemo da je najbolje da zamolite prijatelja ili rođaka koji je imao prilike da skija da vas uputi u to koju bi ski opremu trebalo da kupite ili iznajmite, a na osnovu vaših afiniteta i finansijskih mogućnosti.

Ne izlazite na stazu bez ovoga

U slučaju da nemate iskustva u skijanju, najbolje je da se odlučite za iznajmljivanje ski opreme. Zaposleni u specijalizovanim objektima, u okviru ski centra u kome ste odlučiti da se oprobate u ovoj aktivnosti će vas uputiti u ponudu i predložiti vam opremu za skijanje koja odgovara vašim potrebama.

Međutim, ono što često mnogi zaboravljaju jeste da ima onih sitnijih i krupnijih stvari koje ipak treba da kupe prethodno, jer se bez njih jednostavno ne izlazi na stazu. A to su:

  • namenske pantalone ili ski odelo
  • jakne (ako niste izabrali ski odelo)
  • aktivan donji veš
  • kacige
  • naočare za skijanje
  • rukavice za skijanje

Da dodamo i to da oprema za skijanje za decu treba da bude sa puno pažnje odabrana i to ne od strane roditelja, osim ukoliko nemaju iskustva u skijanju, već ili od strane ski instruktora ili od strane ljudi, u koje roditelji imaju poverenje, a koji se mogu smatrati iskusnim skijašima.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *