Zašto je Istanbul grad nad gradovima?

Podeli

Jedinstven grad koji spaja istok i zapad, tradicionalno i moderno, Evropu i Aziju. Istanbul, nekadašnja carska prestonica i trenutno najnaseljeniji grad u Turskoj, kao i jedan od najvećih u Evropi i svetu. Grad kojeg znamo i pod imenima Carigrad, Konstantinopolj i Stambol.

istanbul grad nad gradovima

Gde početi sa istraživanjem ovog prelepog grada na Bosforu? Neki od verskih spomenika, hamami, zanimljivi restorani, palate, ostrva, brda, trajekti, pijace, muzeji… Istanbul nudi više nego dovoljno da ispuni svačija očekivanja.

Kratko predstavljanje Istanbula

Konstantinopolj (sadašni Istanbul), bio je ponos i prestonica Vizantijskog carstva, a posle osvajanja od strane Osmanlija, postao je njihov glavni grad.

Do 1923. godine bio je glavni grad Osmanskog carstva, a 1928. je preimenovan u Istanbul. Smešten je na Bosforoskom tesnacu i prostire se na dva kontinenta – Evropi i Aziji.

Današnji grad broji čak 15 miliona stalnih stanovnika, plus 5 do 7 miliona onih koji u njega svraćaju (što poslovno, što zbog studija). Prepun je znamenitih istorijskih mesta, ali i modernih zdanja.

Znamenitosti Istanbula

Glavni trg modernog Istanbula je Taksim. Tu se nalazi i istoimena metro stanica. Na njemu je spomenik Cumhuriyet Anıtı iz 1928. godine kao simbol moderne Republike Turske. Na Taksimu su takođe i zgrada opere i Ataturk kulturni centar.

taksim istanbul
Ulica Istikal

Kao i na svakom glavnom trgu i ovde je broj ljudi koji ga svakodnevno posećuje ogroman. Trg je živahan, a pogotovo je tako tokom  prazničnih dana. Ovde se slavi i Nova godina u Istanbulu. Pešačka ulica koja je povezana sa Taksimom je Ulica Nezavisnosti (Istikal Caddesi).

Stara četvrt grada sa brojnim znamenitostima nosi naziv Sultanhmet.

Aja Sofija

aja sofija istanbul
Aja Sofija

Poznata i kao Crkva svete mudrosti, Aja Sofija je kolevka pravoslavlja. Njena gradnja završena je 537. godine i do pada Carstva, 1453. godine, bila je centralni hram Vizantije, pa shodno tome u njoj su krunisani vizantijski carevi. Tokom osmanskog perioda bila je pretvorena u džamiju – dodata su četri minareta i freske su prekrečene.

Mustafa Kemal Ataturk je 1935. godine od ovog hrama napravio muzej, da bi za vreme sadašnjeg turskog predsednika Erdogana, Hram nad hramovima ponovo postao džamija.

Plava džamija

plava džamija, istanbul
Plava džamija

Nalazi se naspram Aja Sofije i izgrađena je u XVII veku. Plava džamija je dobila naziv po boji unutrašnjih pločica. Ovaj velelepni hram ima 6 minareta. Interesantna je priča da je upravo Plava džamija „krivac“ što Velika džamija u Meki ima 7 minareta.

Naime, kada je izgrađena Plava džamija sa 6 minareta, neki su to smatrali nepoštovanjem prema Velikoj džamiji. Da bi ipak ostala džamija nad džamijama, Velikoj džamiji je posle dodat i sedmi minaret.

Hipodrom

hipodrom istanbul
Hipodrom

U neposrednoj blizini Plave džamije i Aja Sofije nalazi se antički hipodrom. U vizantijsko doba glavni centar grada, a danas trg Sultanhmet. Na njemu se i danas može videti 20 metara visok egipatski obeliks kojeg krasi zmija (donet iz Delfa). Obeliks je tu da prkosi vremenu i da sa ponosom pokaže da je baš tu nekad bio centar nekog drugog, davno nestalog Carstva. 

Kapali čaršija – Veliki bazar

kapali carsija veliki bazar istanbul
Kapali čaršija

Ovo je ogroman kompleks prodavnica, koji je natkriven, i tu možete kupiti sve – od igle do lokomotive. Ima čak 11  ulaza. Sastoji se od čak 61 ulice i na tom prostoru se nalazi oko 4.000 prodajnih objketa. Glavna ulica je sa nakitom, zlatarama. Tako da ako se izgubite, znaćete da se snađete.

Na dnevnom nivou Kapali čaršiju poseti između 250.000 i 450.000 ljudi. Cenkanje je ovde deo kulture, tako da nikada ne pristajte na prvu ponudu.

Cisterna bazilike

cisterna bazilika istanbul
Cisterna bazilike

Takođe se nalazi u neposrednoj blizini Aja Sofije, ispod antičke bazilike. Ovo zdanje je iz VI veka i danas nam kazuje o moći Vizantijskog carstva. Cisterna nekada pitke vode nalazi se u ogromnom podzemnom prostoru, koji „drži“ čak 336 stubova, raspoređenih u 12 redova.

Sulejmanova džamija

sulejmanova džamija
Sulejmanova džamija

Podigao ju je čuveni Sulejman Veličanstveni u XVI veku. Izgrađena je po nacrtima, takođe čuvenog osmanskog arhitekte Sinana. Okružena je vrtom, a tu je i groblje na kome počiva čuveni pomenuti sultan i njegova ljubav Hurem.

Palata Topkapi

palata topkapi istanbul
Palata Topkapi

Izgrađena je u XV veku za vreme vladavine sultana Mehmeta Osvajača. Bila je osmanski dvor do kraja XIX veka. Sadrži carske odaje, harem i još mnogo toga.

Dolmabahče palata

dolmabahče palata istanbul
Dolmabahče palata

Nalazi se u Bešiktašu. Služila je kao sultanov dvor od 1853. pa sve do 1922. godine. Sagradio ju je sultan Abdulmedžid.  Njene arhitekte su Jermeni Karbet Balijan i njegov sin Nikoga. Više je napravljena u evropskom duhu, ali i dalje kroz samu palatu je jasno izražen duh Orijenta. Kao i pretodna palata, Topkapi, sadrži carske odaje, harem, velelepnu baštu i još mnogo toga.

Galata kula

Galata kula
Galata kula

U vreme kada je izgrađen, u XIV veku, Galata kula je bio najviša građavina u gradu na Bosforu. Ima devet spratova i nalazi se u četvrti Galat. Danas je jedano od najčešće fotografisanih zdanja Istanbula i neizbežan deo scene skoro svake turske televizijske serije.

Devojačka kula

Devojačka kula

Smeštena na omanjem ostrvu, Devojačka kula visoka je 30 metara i sa nje se pruža neverovatan pogled na Istanbul. Takođe je neizbežan detalj scena gotovo svake turske serije, ali i obavezna destinacija za fotografisanje turista. Legenda o ovoj kuli je dostojna filmskog platna.

Naime, legenda kaže da je vizantijski car tu zaključao svoju kćer, kako bi je spasao, jer su joj prorekli da će je za 18. rođendan ujesti otrovna zmija. Na dan njenog rođendana, otac je bio presrećan što je uspeo da zaštiti kćer i nije izdržao da je ne vidi do sutra, pa je to veče krenuo sa korpom punom voća da čestita rođendan svojoj mezimici. Međutim, u korpi sa voćem bila je i zmija.

Vaseljenska patrijaršija

Nabrojane atrakcije nisu sve koje Istanbul ima. Tu su još Pijaca začina, Mala Aja Sofija, Prinčevska ostrva i još mnogo toga. Za mnoge pravoslavce neizbežna je i poseta Vaseljenskoj patrijašiji, koja se nalazi i dalje u Lepotici na Bosforu.

Istanbul je čaroban grad i definitivno ga treba doživeti. Svako se iz ovog grada vrati sa mnoštvom lepih uspomena. Tako da ukoliko volite istoriju, spoj modernog i tradicionalnog, onda definitivno Istanbul treba da bude vaša naredna turistička destinacija.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *