Kako je nastala mala crna haljina?

Podeli

Čuvena francuska modna kreatorka zaslužna je za to što danas svaka dama, koja iole drži do sebe i svog stila, u ormanu ima jedan odevni predmet. Mala crna haljina zapravo je postala modni trend i „must have“ za sve žene sa stilom, zahvaljujući Koko Šanel.

kako je nastala mala crna haljina

Iako je život nije mazio i na teži način je došla do uspeha, Gabrijela Bonur, kako je pravo ime Coco Chanel, postala je je neko ko je prva asocijacija na modu i stil. Žena u pravom smislu te reči.

Ono čime se Koko vodila, bila je udobnost, pa ne čudi što se prilikom kreiranja ženske odeće ugledala na mušku.

Zahvaljujući ovoj čuvenoj francuskoj modnoj kreatorki, ne samo da je mala crna haljina postala obavezna za sve žene, koje vode računa o svom izgledu, već im je kroz svoje kreacije omogućila da se osećaju udobnije.

A kada se pominje Koko Šanel, mala crna haljina i parfem, čuveni „Šanel broj 5“ se ne mogu izostaviti.

Jednostavna, elegantna i drugačija

Dvadesetih godina prošloga veka, Koko Šanel je bila prva koja je na svetsku modnu scenu lansirala komad odeće, koji je danas postao neizostavni u garderoberu svake žene. Naravno, svake žene koja vodi računa o svom stilu i o tome kako se predstavlja u javnosti.

Koko je tvrdila da u ormanu svake dame mora da postoji i mala crna haljina.

Ostale su zabeležene reči kreativnog direktora francuske modne kuće „Šanel“, inače nemačkog modnog kreatora Karla Lagerfelda:

Nikada ne možeš biti nedovoljno doterana ili previše doterana ukoliko obučeš malu crnu haljinu.

U vreme kada je lansirana mala crna haljina, ljudi su masovno kupovali automobil marke „Ford“, prosto zato što je njegova cena bila povoljna i važio je za jednostavan model. Zato i nije čudno što je često poređena mala crna haljina i taj automobil.

Koktel crna haljina, jednostvnog dizajna, izrađena od kvalitetnih materijala, vrlo brzo je postala planetarno poznata.

mala crna haljina

Prva mala crna haljina

Da bi se bolje razumeo značaj koji je mala crna haljina imala, treba uzeti u obzir da je to bilo vreme, kada je crna boja odeće bila gotovo uvek povezivana sa žalošću, prosto zato što mnogi narodi i dan danas praktikuju nošenje crnine za ožalošćenima.

Treba zamisliti koji je to šok zapravo bio za javnost, kada je hrabra Koko Šanel 1926. godine lansirala jedan takav model.

Prva mala crna haljina je bila kraća, koktel haljina. Nije imala rukave i nudila je ženama udobnost i eleganciju, na prvom mestu. U tom smislu je zanimljiva informacija da je kreatorka izabrala crnu boju ne samo zbog činjenice da važi za elegantnu i da žena u odeći te boje izgleda dostojanstvenije, nego i zato da se ne bi opterećivala ukoliko se slučajno ufleka. Jednostavno, na odeći crne boje fleke su manje uočljive nego, na primer na odeći bele boje.

Dodatna prednost koju mala crna haljina nudi jeste što vrlo lako može postati elegantna večernja haljina. Uz dodatak adekvatnog nakita ili ogrtača, svaka žena može u njoj da izgleda fenomenalno i tokom večernjeg izlaska.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *