Šta su i kako se prave njoke?

Podeli

Jedan od tradicionalnih specijaliteta kuhinje Italije su i njoke. Možda nisu baš toliko zastupljene kao i druge vrste testetnina u današnje vreme, ali se smatra da vode poreklo još od rimskih legionara.

Šta su i kako se prave njoke?
Pexels – Anna Guerrero

Kako je vreme odmicalo, tako su se i recepti za njoke menjali. Danas se mogu kupiti već pripremljene njoke, a možete ih pripremati i kod kuće. Mnogima testo za njoke liči na testo koje se koristi za pripremu knedli sa šljivama, budući da se za njegovu pripremu koristi i krompir. Doduše, prema jednom od recepata.

Kako se prave njoke?

Ukoliko ste rešili da pripremite domaće njoke, imajte na umu da se recepti mogu razlikovati. Uglavnom se testo za njoke priprema od krompira, a uz dodatak jajeta i brašna, mada postoje i drugačiji recepti.

Za onaj, koji se smatra osnovnim, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 cela jajeta
  • 1 kašičica soli
  • 4-5 supenih kašika maslinovog ulja
  • 400-500 gr mekog brašna

Testo za njoke – korak po korak

1. Obarite krompir u ljusci.

2. Kada se prohladi, očistite ga i dobro izgnječite, kao kada pripremate pire.

3. Zatim dodajte ostale sastojke i zamesite glatko testo.

4. Na vama je da izaberete kakav će oblik imati domaće njoke koje pripremate. Obično se uzima po komad testa, koji se razvije u valjkasti oblik, pa se seku komadići ne veći od jednog santimetra, koji se potom blago rastanje viljuškom ili rukom.

5. U međuvremeno stavite veću količinu vode u dublju šerpu da prokuva. U vodu dodajte jednu supenu kašiku maslinovog ulja i jednu kafenu kašičicu soli.

6. Kada voda počne da vri ubacujte određenu količinu njoka. Vodite računa o tome da ne preterate, kako se ne bi zalepile jedna za drugu.

7. Obično je potrebno par minuta dok njoke ne budu skuvane. Primetićete da su isplivale na površinu, što je znak da bi trebalo da ih izvadite iz vode.

8. Ostavite ih kratko da se ocede i dodajte preliv po želji.

Najbolji recept za njoke

Isključivo u zavisnosti od toga kakav ukus volite, zavisiće i kakav preliv za njoke ćete pripremiti.

Izuzev onih koje podrazumevaju samo dodavanje kačkavanja, a koje su poznate kao njoke sa četiri vrste sira, mogu se pripremati i njoke sa paradajz sosom ili njoke karbonara, sa šunkom i kačkavaljem, koje uključuju i dodavanje pavlake za kuvanje.

Ukoliko dobro pripremite testo, nemojte sumnjati da će i domaće njoke biti savršene, čemu će sigurno doprineti i pažljivo pripremljen preliv.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *