Šta znači taština?

Podeli

Pored toga što je u većini slučajeva povezana sa preteranim ponosom, taština je pojam koji je povezan i sa samoljubljem. Naročito se vezuje za ponos na lični fizički izgled ili neku određenu sposobnost, te generalno na konkretnu ličnost.

taština, kakva je osobna taština,hvalospev

U principu, taština je vrlo negativna osobina i predstavlja, najjednostavnije rečeno, sklonost ka samohvalisavosti. Vrlo često se dovodi u pitanje da li je to sujeta ili taština, iako zapravo ti pojmovi imaju gotovo isto značenje.

Osoba koja je tašta je, bez ikakve sumnje i sujetna, te sklona samoljublju i hvalisavosti. Sa razogom ili bez.

Taština pojam

U većini slučajeva se kao odgovor na pitanje šta znači taština navodi da je reč o negativnoj osobini ličnosti, koja podrazumeva sklonost jedne osobe da bude preterano zadovoljna bilo sopstvenim fizičkim izgledom, bilo nečim što je postigla ili generalno, statusom koji možda ima u društvu ili na radnom mestu. Takođe, treba imati na umu i to da taština vrlo često podrazumeva i nipodaštavanje drugih ljudi, odnosno potcenjivanje ili čak ignorisanje.

U tom smislu je taština izuzetno negativna osobina i vrlo se negativno odražava na međuljudske odnose. Jednostavno, retko ko želi da bude u društvu sujetne, odnosno tašte osobe.

Šta znači taština?

Vrlo složena emocionalna karakteristika ličnosti, taština može da se manifestuje na različite načine, što sve u suštini zavisi od osobe do osobe.

Najčešće se taština manifestuje na sledeće načine:

  • ponos na fizički izgled, sposobnost ili postignuće
  • potreba za pažnjom
  • potreba za divljenjem okoline
  • narcisoidna ličnost
  • nedostatak empatije
  • sklonost manipulacijama
  • želja da se bude u centru pažnje

I koliko god to, zapravo zvučalo nelogično, nesigurnost je osnova taštine. Tačnije, osoba koja je sujetna u suštini je vrlo nesigurna i tu svoju nesigurnost samo prikriva, naizgled zadovoljstvom zbog kako fizičkog izgleda, tako i određenih postignuća ili osobina, što znači da taštinom prikriva činjenicu da uopšte nije sigurna u sebe.

Taština sinonimi

U skladu sa time šta znači taština tačno za pojedinca, zapravo će zavisiti i koji su sinonimi za ovaj pojam.

U osnovi, sujeta ili taština su zapravo jedno te isto, pa su u tom smislu sinonimi. Osoba koja je sujetna je zapravo osoba kod koje je prisutno samoljublje, ali i ponos u vezi sa određenom osobinom ili možda fizičkim izgledom, recimo.

Kao jedan od sinonima pojma taština se često navodi i egoizam, prosto zato što je tašta osoba uvek i egositična, jer je njen fokus usmeren na sopstvene vrednosti i potrebe.

Postoje i drugi sinonimi taštine, a izuzev narcisoidnosti, to su i samoljublje, ali i preterani ponos na sebe.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *