TOP 5: Najbolje knjige 2023. godine

Podeli


Ne samo da su mnoge oduševile, već su najbolje knjige 2023. godine ostavile izuzetno jak utisak. Ovi romani i dela poezije nisu samo štivo koje ste čitali, već su i reči koje će vam dugo ostati urezane u sećanju i koje će, na neki način imati uticaja i na vaš pogled na život i različite životne situacije.

TOP 5 najbolje knjige 2023. godine
Pixabay: jarmoluk

Strani i domaći pisci su i u 2023. godini nastavili da daju doprinos književnosti, a mi sa vama delimo vrhunska ostvarenja iz 2022. godine putem dve TOP 5 liste. Ove liste, koje obuhvataju kako strane tako i domaće autore, brižljivo su sastavljene od strane Vesne Živković, renomirane urednice kulturnih programa u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu.

TOP 5 najboljih romana stranih autora 2023. godine

1. Jurica Pavičić: Crvena voda – roman koji je kao triler izuzetno uzbudljiv i napet, a kao porodična drama bolan i potresan. Radnja otpočinje kada u septembru 1989. godine, u jednom mestašcetu blizu Splita, nestane lepa tinejdžerka Silva, a proteže se sve do naših dana. Posebna vrednost ovog romana je istorijsko-sociološki presek hrvatskog društva u ratnom i posleratnom vremenu.

2. Elizabet Straut: O, Vilijame! – topla, intimna i nadasve iskrena ispovest, nakon koje poželite da zagrlite i utešite tu dragu Lusi Barton. U ovom romanu, fokus je na Lusinom odnosu sa bivšim suprugom Vilijamom, sa kojim ona kreće na put njegovog, ali i svog, samootkrivanja.

3. Ijan Rid: Razmišljam da okončam ovo – psihološki roman od koga imate osećaj da vas svrbi cela koža! Na samom kraju je toliko napet da mislite da ćete izludeti od iščekivanja i pitanja: „Šta se to, pobogu dešava?!”. Mladi par vozi se sablasnim putem ka kući njegovih roditelja, usput vodeći pomalo čudan razgovor. Kada napokon stignu i vi očekujete neko razrešenje, do njega ne dolazi, naprotiv – sve je još misterioznije: ko su njih dvoje, u kakvom su tačno odnosu, u čemu je problem koji se stalno nagoveštava…

4. Irsa Sigurdardotir: Plen – odličan i izuzetno sugestivan krimić islandske književnice. Sam zaplet možda i nije najzamršeniji, ali atmosfera knjige je toliko ubedljiva da imate osećaj da ste vi sami u tom silnom i večnom snegu, da se nasmrt smrzavate, čujete tajnovite glasove, šiba vas vetar, gubite tragove…

5. Tatjana Cibuleak: Leto kada je mama imala zelene oči – knjiga koja razara, a emotivni naboj je prejak da bi iko ostao ravnodušan. Narator romana je nekada nestrpeljivi dečak, besan na ceo svet, a posebno na svoju majku, koju smatra ružnom jadnicom, apsolutno nesvestan toga koliko je zapravo voli i koliko mu znači. Sve to shvata, ali ipak pomalo prekasno, jer njihovo poslednje nestvarno leto neumitno prolazi…

TOP 5 Knjiga domaćih autora 2023. godine

1. Goran Petrović: Roman delta u dva toka čine knjige Papir i Ikonostas kojima je autor posvetio više od dve decenije stvaralaštva. U pitanju je izvanredno istorijsko štivo napisano već prepoznatljivim raskošnim stilom jednog od naših najnagrađivanijih književnika. Prvi tok je pripovest o jednom događaju u renesansnoj Italiji, a drugi je slika Srbije iz vremena despota Stefana Lazarevića.

2. Laura Barna: Skupljači slučajeva – novi roman naše ugledne i nagrađivane književnice započinje kao detektivska priča: ubistvom mlade žene u Harlemu, a nastavlja se autentičnim opisima Njujorka i života njegovih stanovnika pridošlih iz raznih delova sveta: Beograda, Drezdena, Padove, Meksiko Sitija… Roman upotpunjuju svojevrsni mikro eseji o umetnosti koju autorka ne samo da izvrsno poznaje, već je i živi.

3. Filip Grbić: Kanon potištenog uma – kao i u njegova prethodna dva, od čitalaca i kritike veoma zapažena romana, u fokusu novog Grbićevog romana su egzistencijalni problemi savremenog urbanog muškarca, predstavljeni na jedan nepretenciozno filozofski, čak uelbekovski način. Autor veoma vešto „secira“ današnjicu, a glavni likovi su depresivni sin bogatog biznismena, submisivna ćerka uglednog psihoterapeuta i jedan lakoverni stomatolog.

4. Goran Labudović Šarlo: Društveno knjigovodstvo – melanholična knjiga poezije koja vas polako, kao sigurna vožnja oldtajmerom, vraća u prošlost, ali ne toliko u smislu vremena koje je zauvek prošlo, već u smislu slika i sećanja koja nam živo iskrsavaju pred očima…

5. Nađa Petrović: Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate – roman koji na momente podseća na tinejdžersku pripovest o odrastanju, ali to je samo deo njegove zavodljivosti i šarma. Neobičan, luckast, smeo, duhovit, dirljiv i poetičan – roman mlade autorke Nađe zasigurno će osvežiti vaše čitalačko iskustvo!


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *