U kojoj državi nema zmija?

Podeli

Na jednom ostrvu nema zmija i to je ono po čemu je specifično i jedinstveno. Tačnije, nema autohtonih vrsta zmija. Najbliže zmije žive u Velikoj Britaniji, na udaljenosti od oko 20 kilometara.

U kojoj državi nema zmija?
Pexels: Skyler Ewing

Oko pet šestina istoimenog ostrva zauzima teritorija države Irske, u kojoj nema zmija.

Postoji nekoliko teorija o tome zašto nema zmija u Irskoj. I svaka od njih zvuči zanimljivo. Ipak, bez obzira na razlog, činjenica je da nema zmija u Irskoj. Ovo je jedinstvena karakteristika zemlje, koja je privukla pažnju turista i naučnika iz celog sveta.

Zašto nema zmija u Irskoj?

Jedna teorija kaže da su zmije bile prisutne na Irskom ostrvu u prošlosti, ali su izumrle tokom ledenog doba. Tokom ledenog doba, Irska je bila prekrivena ledom i snegom, što je stvorilo hladnu i suvu klimu koja nije pogodovala zmijama. Kada se led otopio, zmije nisu mogle da se vrate na ostrvo.

Druga teorija kaže da su zmije prognane iz Irske od strane Svetog Patrika, irskog misionara koji je stigao na ostrvo u 5. veku. Prema legendi, Sveti Patrik je proterao sve zmije sa ostrva tako što ih je bacio u more. Iako je ova legenda popularna, nema istorijskih dokaza da je Sveti Patrik ikada bio u Irskoj, a kamoli da je proterao zmije.

Treća teorija kaže da zmije jednostavno nikada nisu stigle do Irskog ostrva. Irska je ostrvo koje je okruženo hladnim Atlantskim okeanom, što je otežavalo migraciju životinja sa kopna na ostrvo.

Teorija o ledenom dobu

Prema ovoj teoriji, zmije su bile prisutne na ostrvu u prošlosti, ali su u toku ledenog doba izumrle. Jednostavno, klimatski uslovi koji su u to vreme vladali na ostrvu nisu pogodovali zmijama.

U prilog ovoj teoriji govore i fosilni ostaci zmija koji su pronađeni u Velikoj Britaniji, a koja je nekada bila povezana sa Irskom kopnom, što sugeriše da su zmije ipak nekada živele i na Irskom ostrvu.

Međutim, ova teorija ne objašnjava zašto zmije nisu mogle da se vrate na ostrvo nakon što se led otopio. Tokom tog perioda, klima u Irskoj je postala toplija i vlažnija, što je pogodovalo zmijama.

Teorija o Svetom Patriku

Prema legendi, Sveti Patrik je bio irski misionar koji je stigao na ostrvo u 5. veku, i upravo on je proterao sve zmije sa ostrva i to tako što ih je bacio u more.

Ova teorija je zasnovana na činjenici da se Sveti Patrik često prikazuje kako drži štap u ruci, na čijem vrhu se nalazi zmija. Međutim, ova slika je nastala u srednjem veku, mnogo godina nakon smrti Svetog Patrika.

Teorija o geografskim barijerama

Jednostavno zmije nikada nisu stigle do Irskog ostrva, navodi ova teorija. Irska je ostrvo koje je okruženo hladnim vodama Atlantskog okeana, pa je samim tim i migracija životinja sa kopna na ostrvo bila značajno otežana.

Mnogima ova teorija zvuči najlogičnije od svih koje su aktuelne.

Istina ili mit?

Sasvim sve jedno zbog čega, tek istina je da je Irska ejdina zemlja na celom svetu u kojoj ne postoje zmije, što značajno olakšava život ljudima u toj zemlji. Naime, svi koji žive na ostrvu zapravo uopšte ne moraju da brinu o tome da li će ih ugristi zmija, dok uživaju u prirodnim lepotama kojima Irska obiluje.

Isto tako to znači i da druge životinje zapravo nisu prilagođene prirodnim uslovima u kojima obitavaju i zmije.

Zanimljivo je pomenuti da je u Irskoj prisutno verovanje da zmije donose nesreću.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *