Vežbanje u trudnoći – da ili ne?

Podeli

Već decenijama je poznato da vežbanje tokom trudnoće ima pozitivan uticaj na fizičko i psihičko blagostanje majke i deteta.

Vežbanje u trudnoći
Pexels – Gustavo Fring

Vežbanje tokom trudnoće će smanjiti mogućnost pojave bolova u leđima i zadržavanja tečnosti (oticanje). Takođe, već trenirani mišići stomaka i karlice pomoći će vam da se bolje nosite sa zahtevima procesa porođaja, kao i da brže i potpuno povratite snagu i fizičko blagostanje nakon porođaja.

Naučno je dokazano da deca žena koje vežbaju tokom trudnoće razvijaju zdraviji kardiovaskularni i imunološki sistem u poređenju sa decom trudnica koje su bile fizički neaktivne.

Sportska aktivnost tokom trudnoće ima, dakle, blagotvorno dejstvo ne samo na vas već i na vašu bebu.

Prema naučnim istraživanjima, žene koje vežbaju tokom trudnoće imaju:

  • Manji porast telesne težine
  • 30% manji rizik od dijabetesa u trudnoći
  • Ređe probleme sa bolovima u donjem delu leđa, zatvorom, osećajem umora i depresijom
  • Manji rizik od inkontinencije urina nakon porođaja
  • Lakši i prirodniji tok porođaja i niže stope carskog reza

Idealni načini vežbanja tokom trudnoće su na primer plivanje, vožnja bicikla, šetnja i posebna joga za trudnice ili pilates.

Tokom vežbanja u trudnoći, obratite pažnju da vaš puls ne pređe 140 otkucaja u minuti (savet: trebalo bi da možete da razgovarate dok vežbate, recimo). Takođe, pobrinite se da unosite dovoljno vode. Pola sata blage fizičke aktivnosti svakodnevno je idealno vreme vežbanja za vas i vašu bebu.

Koje su sportske aktivnosti preporučljive tokom trudnoće?

  • Plivanje i aquafitness se smatraju najpogodnijim i najsigurnijim vrstama vežbi u periodu trudnoće. Vežbe za trudnice pod vodom pozitivno se odražavaju na velike mišiće nogu i leđa, bez opterećenja na zglobove. Pokreti pod vodom su blagi, a rizik od povreda je minimalan.
  • Džoging i šetnja su jednostavni i pristupačni načini vežbanja za sve. Ove dve vrste vežbanja tokom trudnoće, osim što sprečavaju prekomerno dobijanje telesne težine, pružaju vam i priliku da bolje osetite i razumete promene koje trudnoća donosi vašem telu. Takođe, svakodnevni boravak na svežem vazduhu će poboljšati vaše raspoloženje i ispuniti vas pozitivnom energijom.
  • Joga za trudnice će ojačati vaš um i opustiti vas, istovremeno jačajući vašu povezanost sa bebom. Ove aktivnosti mogu smanjiti osećaj umora i ublažiti bolove u leđima, koje možda osećate. Takođe, vežbe joge pomažu u pripremi za predstojeći porođaj.
  • Vežbe pilatesa ojačavaju mišiće karlice, struka i leđa, bez opterećenja zglobova. Pilates za trudnice je stoga idealna aktivnost u tom periodu života žene. Ovim vežbama imate priliku da ojačate mišiće trupa i karlice, dok istovremeno vežbate ritam disanja, što će vam mnogo pomoći tokom porođaja. Pilates je takođe odličan trening za period nakon porođaja, jer se fokusira, između ostalog, i na jačanje karličnog dna.

Vežbe za jačanje karličnog dna

Karlično dno je složen skup mišića i vezivnih tkiva, koja se nalaze u donjem delu karlice.

Karlica jača „svoje“ organe (matericu, vaginu, bešiku, završni deo creva) koji su povezani sa njom. Karlično dno igra važnu ulogu kako tokom trudnoće, tako i tokom porođaja.

Mišići karličnog dna podržavaju vašu bebu tokom celog perioda trudnoće. Zbog ove stalne opterećenosti, ali i zbog povećane koncentracije hormona relaksina tokom trudnoće (hormon koji opušta mišiće karličnog dna, pripremajući ih za porođaj), mišići karličnog dna postaju opušteni.

Snažno i vežbano karlično dno može značajno smanjiti mogućnost pojave problema inkontinencije i stomačnih problema nakon porođaja. Zato se pobrinite da uključite ove vežbe u svoj program vežbanja već sada.

Koje sportske aktivnosti i vežbe treba izbegavati tokom trudnoće?

Odbojka, tenis, skvoš, klizanje, jahanje, skijanje, borilačke veštine, gimnastika, ronjenje, određene vežbe za trbušne mišiće (klasični sit-apovi) i sve sportske aktivnosti, koje nose povećan rizik od padova i udaraca na telo loptom, saigračem ili protivnikom, definitvno su one koje bi svakako trebalo izbegavati u toku trudnoće.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *