Zašto pilates treba da praktikujete?

Podeli

Ako planirate da počnete da vežbate u novoj godini, pilates bi svakako trebalo da bude uključen u vaš program, a za to postoji mnogo razloga.

Pilates: Zašto bi trebalo da probate ako već niste?

Ovaj oblik vežbanja razvio je Jozef Pilates, rođen 1883. godine u Nemačkoj. Izmislio je tip vežbanja, koje je posle dobilo ime po njemu, pre svega za rehebelitaciju vojnika koji su se vraćali iz rata. Džozef Pilates je verovao da su fizičko i mentalno zdravlje blisko povezani. 1920-ih emigrirao je u SAD i otvorio studio za vežbanje u Njujorku. Prvobitno se ovaj oblik vežbanja zvao Kontrolologija.

Prednost Jozefove tehnike vežbanja je ta što je pogodan i za početnike i za iskusne vežbače. Ako ste početnik, možete početi sa osnovnim vežbama, a kada ih savladate, možete raditi na naprednijim pokretima. Ako tek počinjete da se bavite pilatesom, dobro bi bilo da idete na časove pravilnog izvođenja vežbi ili imate privatnog instruktora. Na ovaj način instruktor može da se uveri da radite vežbe ispravno kako biste izbegli bilo kakvu povredu. Vežbe radite bez naglih pokreta i laganim pokretima, da ne bi došlo do neželjnih povreda.

Preporučuje se da se konsultujete sa svojim zdravstvenim radnikom ako niste vežbali neko vreme, ako ste stariji ili trudni ili imate zdravstvenih problema.

Pilates – koje su prednosti ove vrste vežbanja?

S obzirom da se pilates fokusira na osnovnu snagu, držanje i fleksibilnost, vežbanjem ćete steći dobro držanje i naučiti kako da ga zadržite. Vežbe zahtevaju da vaše telo uvek bude usklađeno, a posebno korisno ako patite od bolova u donjem delu leđa.

Mišićni tonus obično gubi sa godinama i neaktivnošću. Ovaj vid vežbanja je odličan ako želite zategnute mišiće, a aktiviraće i one koje ne koristite svakodnevno.

Kako starimo, skloni smo da izgubimo fleksibilnost koju smo imali kada smo bili mladi. Pilates će vam vratiti fleksibilnost, a posle određenog vremena sigurno ćete biti zapanjeni koliko je vaše telo postalo fleksibilnije.

Kroz vezu um-telo, postaćete mnogo svesniji kako se vaše telo kreće i radi. Zbog toga, vežbe koje su osmišljenje posle rata, ne samo da poboljšava vašu fizičku ravnotežu kroz pravilno držanje, već će vam takođe vratiti ravnotežu uma i tela.

Kada radite vežbe, bićete potpuno zaokupljeni i nećete moći da razmišljate o svim onim obavezama koje vas opterećuju iz dana u dan. Bićete više fokusirani na svoje disanje i na pokrete koje pravite svojim telom. Ovo je odličan način da se oslobodite stresa.

Na kraju ili početku, pilates vas uči pravilnom disanju. Raditi jednu vežbu i ne mariti za disanje, nije isto i raditi jednu vežbu dok pravilno dišete. Prosto osetićete razliku rada mišića ali i efikasnost vežbe, baš kao i njene rezultate.

Pilates kod kuće

Pilates svakako možete da vežbate u svom domu, što je odličano ako nemate previše slobodnog vremena za posetu nekom centru. Dostupni su mnogi video snimci sa uputstvima koje možete pratiti. Sve što vam treba je prostirka i udobna odeća.

Međutim, ako ste početnik, preporučljivo je da prvo odete na nekoliko časova kako bi vam se pokazao ispravan metod izvođenja vežbi. Ovo će izbeći bilo kakvu povredu do koje bi moglo doći usled nepravilnog izvođenja različitih vežbi.

Ako tražite oblik vežbanja za jačanje tela i mišića koji se može prilagoditi vašem nivou kondicije i koji će vam pomoći da ostanete fleksibilni, onda bi svakako trebalo da razmislite o prethodno pomenutoj tehnici vežbanja.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *