Koje je ulje za kuvanje najzdravije?

Podeli

Toliko različitih vrsta ulja za kuvanje na tržištu vrlo lako može da zbuni čak i najboljeg kuvara među nama. Kako da znamo koje je ulje najzdravije za kuvanje? Koja vrsta je najpopularnija?

Ulje za kuvanje - koje je najzdravije?

pixabay
canva pro user

Kokosovo ulje za kuvanje

Iako je najkorisnije za kuvanje, odlično je za vašu kožu, kosu i liniju! Sadrži puno laurinske kiseline koja deluje kao prirodni antibiotik, pa su samim tim eliksir za vašu kožu i kosu.

Ima odličnu nutritivnu vrijednost, uništava parazite u probavnom traktu, pomaže pri sniženju holesterola. Odličnu ulogu igra u poboljšanju apsorpcije vitamina i važnih minerala poput kalcijumaa, magnezijumaa i gvožđa, a ima i antibakterijsko i antikancerogeno dejstvo. Najčešće se koristi u azijskoj kuhinji i za pravljenje slatkiša.

Tečno zlato ploda maslinovog drveta

Sa prirodnim, gorkim ukusom, maslinovo ulje može pomoći u podizanju dobrog holesterola i smanjenju lošeg holesterola, a istovremeno daje ukus svakom jelu.

Sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline koje takođe smanjuju upalu u organizmu i pomaže izgradnju ćelijske membrane u telu.

Sigurno ste mnogo puta čuli da nije dobro za prženje. Brojna naučna istraživanja su dokazala da kvalitetno maslinovo ulje ne menja svoju strukturu prilikom prženja i to na temperaturi čak do 200°C. Što je svežije i kvalitetnije, ono će bolje podnositi visoke temperature.

Ulje avokada za kuvanje

Sa kremastim ukusom, baš kao i biljka iz koje potiče, deluje kao maslinovo osiguravajući dobar ukus i puno prirodnih vitamina.

Tečno zlato avokada zadržava sva korisna svojstva svežeg avokada iz razloga što se za njegovu proizvodnju koristi metod hladnog ceđenja. Oleinska kiselina ima brojne pozitivne učinke na zdravlje. Sprečava neke autoimune bolesti, ubrzava zaceljenje rana, sprečava infekcije i upalne procese.

Ulje susama

Popularno u azijskoj kuhinji, sadrži puno cinka i bakra, kao i minerala koji pomažu u održavanju jakih i zdravih kostiju.

Bogato je linoleinskom kiselinom, jednom od dve esencijalne masne kiseline koje naše telo ne može da proizvede. Esencijalne masne kiseline su neophodne za normalan rast i razvoj organizma, kao i za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Ako niste probali ni jendo od gore navedenih dodataka hrani da uvrstite u redovnu ishranu bar jednom nedeljnu ishranu ili u svrhe kozmetike, šta čekate… Zdravlje je najbitnije, a mnoge namirnice su na korak od nas, samo ih ne koristimo pravilno. Vreme je da počnemo. Pravac kuhinja.

Možda vas interesuje: Kako neutralisati miris belog luka?


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *