Zašto se javljaju podočnjaci?

Podeli

Nema te žene koja se u nekom trenutku nije borila sa dosadnim podočnjacima. Tamni krugovi ispod očiju i te kako mogu da naruže celokupan izgled. Obično se javljaju zbog manjka sna, ali i zbog stresa.

Podočnjaci - kako ih se rešiti? canva pro
Canva Pro

Podočnjaci mogu biti i posledica loše ishrane, mada uzroci mogu biti i hiperpigmentacija, do koje može doći kako zbog lošeg sna, tako i zbog preteranog izlaganja suncu, ali i konzumacije duvana i alkohola. Takođe, podočnjaci mogu da budu i posledica genetike.

Pojavi crnih krugova ispod očiju sasvim sigurno pogoduje i višečasovni boravak ispred ekrana, bez obzira da li je u pitanju monitor ili ekran tableta, odnosno mobilnog telefona. Upravo to utiče na naprezanje očiju, što dovodi do toga da krvni sudovi oko njih postaju širi, pa se sve zajedno odražava i na pojavu upadljivih tamnih podočnjaka ispod očiju.

Kako smanjiti podočnjake?

U principu je najbitnije da prvo ustanovite zbog čega se javljaju podočnjaci u vašem slučaju. Kada utvrdite koji je uzrok, biće vam mnogo lakše i da ga otklonite, odnosno da otklonite podočnjake.

Imajte na umu da i ishrana igra značajnu ulogu. Preporuka je da uvrstite veću količinu svežeg voća i povrća u ishranu, ali i žitarica, te namirnice bogate zdravim mastima i nemasnim proteinima. Sve to će vremenom imati uticaja i na povećanje elastičnosti vaše kože generalno, ali i na uklanjanje podočnjaka.

Da li ste znali da postoji povrće za koje je dokazano da smanjuje podočnjake? Ukoliko je u vašoj ishrani obilato zastupljen paradajz, vrlo je verovatno da nećete imati problem sa tamnim kolutovima ispod očiju. Naime, zbog likopena, antioksidansa koji podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove, paradajz se smatra odličnim prirodnim sredstvom ne samo za bolju cirkulaciju, nego i za bolji kvalitet kože. A osim njega, ukoliko želite da se oslobodite podočnjaka, u ishranu treba da uvrstite cveklu, lubenicu, borovnice i pomorandže.

Valjalo ni i da na minimum svedete kofein i kofeinske napitke, kao i crno vino, a da istovremeno povećate unos vode.

Umesto zaključka

Ako zaista želite da se na dugoročnoj osnovi rešite podočnjaka, ne samo da bi trebalo da redovno spavate, već i da pazite kako se hranite. Takođe je poželjno da maksimalno izbegavate stresne situacije.

Sve to zajedno može da utiče pozitivno na zdravlje kože, a posebno na podočnjake, koji će vremenom nestati.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *