Kako neutralisati miris belog luka?

Podeli

Miris belog luka prilično je neprijatan, iako se radi o povrću koje ima izuzetno blagotvorno dejstvo na naš organizam.

Podatak da je jedan od najboljih prirodnih antibiotika upravo beli luk (lat. Allium sativum) je gotovo svima dobro poznat. A u našoj narodnoj tradiciji se venac od belog luka smatra najboljim borcem protiv demona i nečastivih sila, te mu se pripisuje i magijsko svojstvo.

neutralisati miris belog luka
Pixabay

Bez obzira da li verujete i u takvo dejstvo ove začinske biljke ili ne, činjenica je da se blagotvorna svojstva belog luka obilato koriste i u medicini.

Beli luk kao lek

U staro doba se često smatralo da beli luk kao lek treba koristiti kod prehlade i gripa, jer se smatra da ima vrlo pozitivan uticaj na jačanje odbrambenih snaga organizma, odnosno imuniteta. Takođe su ga naši preci koristili i u borbi protiv dizenterije i kolere, ali i tifusa, te mnogih drugih zaraznih oboljenja.

Danas se sve češće preporučuje korišćenje belog luka za snižavanje visokog krvnog pritiska, ali i za lečenje različitih oboljenja nervnog sistema, kao i kože.

Na tržištu se mogu kupiti i preparati na bazi belog luka, koje je preporučljivo koristiti kod pojave hroničnog bronhitisa, ali i arterioskleroze, te za jačanje apetita.

Što se tiče primene u kozmetici, beli luk kao lek treba koristiti kod različitih oboljenja kože, ali i ukoliko dođe do opadanja kose, s tim da važi i za odlično prirodno sredstvo protiv čireva na koži.

Neprijatan miris belog luka

Iako ima zaista blagotvorno dejstvo na organizam, neosporna je činjenica da konzumiranje belog luka prati i prilično neprijatan miris. Zato i ne bi trebalo da čudi što se mnogi od nas pitaju koliko traje miris belog luka, odnosno kako jesti beli luk, a da se ne oseća?

Najispravniji odgovor bi bio da je jedini način da uklonite neprijatan miris belog luka iz usta, da ga uopšte ne jedete. Međutim, to naravno nije moguće, pa ćemo pokušati da navedemo neke od načina, koji u toj situaciji mogu biti od koristi.

Kako ukloniti neprijatan miris belog luka?

Prvo i osnovno što morate znati jeste da se oko 24 časa miris belog luka zadržava u organizmu. Radi se o tome da u ovoj namirnici ima sastojaka, koji se najpre resorbuju u krv, a zatim se njihov višak izbacuje kako preko znoja i zadaha, tako i preko pluća, pa otuda i neprijatan miris koji se, slikovito rečeno, širi oko osobe koja je neposredno pre toga konzumirala beli luk.

Upravo zato i nije moguće u potpunosti eliminisati miris belog luka u tom periodu, ali postoje stvari koje možete da učinite da umanjite tu neprijatnost.

Najbolje je da odmah posle jela popijete čašu vode, u koju ćete iscediti polovinu limuna. Takođe se smatra da mleko, donekle neutrališe taj miris, pa se preporučuje piti ga ili u toku jela, ako je izvodljivo ili odmah po završetku konzumiranja hrane.

Naravno da je poželjno i da odmah operete zube, ali i jezik, te da isperete usta ili zelenim čajem ili vodicom za ispiranje usta, koja je na bazi mentola.

Postoje podaci i da zrnca kafe mogu donekle da neutrališu neprijatan miris belog luka, te je dovoljno da izgrickate nekoliko njih nakon jela. Uz to se preporučuje pojesti i malo listova svežeg peršuna, kao i jabuku nakon unosa belog luka, a ponekad može i pijenje jogurta da pomogne.

Ukoliko vas zanima kako eliminisati miris belog luka sa ruku, postupak je u principu vrlo jednostavan i u većini slučajeva uspešan. Naime, dovoljno je da vrhove prstiju natrljate sokom od svežeg limuna i ostavite par minuta da deluje. Nakon toga, isperite mlakom vodom i operite ruke sapunom.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *