Zašto su Sveti Kozma i Damjan besrebrenici?

Podeli

Lekari i čudotvorci, ali i besrebrenici, budući da za lečenje nisu uzimali novac, bili su braća Kozma i Damjan. Rođeni najverovatnije na području Male Azije, odgajani su u hrišćanskom duhu, za šta je bila zaslužna njihova majka, budući da su u ranom uzrastu izgubili oca. Postoje i tvrdnje da su bili rođeni na području Rima.

sveti kozma i damjan

Od Gospoda im je data moć da leče i pomažu ljudima, pa je to razlog zbog koga se nazivaju u našem narodu i Vrači ili Vračevi, odnosno lekari.

Uzevši u obzir da im je dar od Gospoda bio dat potpuno besplatno, bili su pozvani i da ga oni daruju ljudima besplatno, te otuda besrebrenici. Dajući im ovaj dar, Gospod ih je podsetio na to da ne treba da uzimaju novac za to rekavši:

Zabadava ste dobili, zabadava dajte!

Kažu da su o tome izuzetno vodili računa, te da se čak jednom Kozma toliko naljutio na svog brata, da je izjavio da ne želi ni da budu zajedno sahranjeni. Iako su ipak sahranjeni jedan pored drugog, predanje veli da je Damjan bio prinuđen da od žene po imenu Paladija uzme na poklon tri jajeta, jer ga je zaklela Svetom Trojicom. Uprkos tome, sve to je izuzetno naljutilo njegovo brata.

Za života su Sveti Kozma i Damjan uglavnom lečili ljude uz pomoć svojih ruku, koje bi položili na njihovo telo.

Budući da su bili besrebrenici, te da nisu naplaćivali nikome, jedino što su tražili od ljudi koje bi iscelili bilo je da veruju u Gospoda našeg Isusa Hrista.

U vreme njihovog delanja na čelu Rimskog carsva bio je car Marko Aurelije Kar. Kada su Kozmu i Damjana jednom doveli pred cara, on je od njih zahtevao da se odreknu svoje vere i da se okrenu rimskim božanstvima, te da im prinesu odgovarajuće žrtve, prema običajima.

Međutim, taj zahtev nije pokolebao braću. Naprotiv, oni su izneli zahtev caru da se odrekne svojih božanstava i da počne da veruje u Isusa. Predanje veli da su se caru obratili sledećim rečima:

Naš Bog nije stvoren, no On je Stvoritelj svega. A tvoji su bogovi izmišljotine ljudske i delo ruku umetnika. I kad ne bi bilo umetnika da vam naprave bogove, vi se ne biste imali kome klanjati.

Smatra se da je car kasnije pustio braću da nastave sa isceljenjima i širenjem hrišćanske vere, a nakon što su i njega iscelili. Čak hrišćansko predanje navodi da je i rimski car počeo da veruje u Isusa Hristosa.

Za isceljenja Kozme i Damjan se pročulo širom Carstva. Tako je njihov nekadašnji učitelj, kome se ne zna ime, postao ljubomoran i odlučio da im presudi. Predanje veli da ih je pozvao u planine, kako bi zajedno brali lekovite trave. Ali ih je tamo 284. godine ubio.

Sahranjeni su u mestu Ferman, a i nakon smrti su se na njihovom grobu događala isceljenja.

Kako Crkva obeležava praznik njima posvećen dva puta i to u spomen na dan kada je preminuo Damjan, a zatim i Kozma, to je ipak ovo predanje upitno.

Manastir Sveti Kozma i Damjan nalazi se na planini Zlatar, oko dva kilometara udaljen od najvišeg vrha te srpske planine. U selu Zočište, nadomak Prizrena na Kosovu i Metohiji nalazi se takođe manastir Svetih Kozme i Damjana, u kome se čuvaju delovi moštiju ovih Svetitelja, a i u manstiru Sopoćani se nalaze čestice ili delovi njihovih moštiju, nad kojima se i danas događaju čuda.

Slava Sveti Kozma i Damjan

Pored toga su su Sveti Kozma i Damjan – Vračevi slava mnogim porodicama širom naše zemlje, oni su i slava određenih bolnica, ali i lekarskih i zanatskih udruženja.

Kada se slave Sveti Kozma i Damjan?

U zavisnosti od toga koji kalendar poštuje koja crkva zavisi i kada se obeležava praznik posvećen Svetim Kozmi i Damjanu.

Srpska pravoslavna crkva praznik Vračevi obeležava dva puta u toku godine. Jednom u spomen na datum kada je preminuo Damjan, 14. jula, a drugi put 14. novembra, u spomen na dan kada je preminuo Kozma.

Ono što je važno napomenuti kada su u pitanju Vrači, odnosno Sveti Kozma i Damjan, datum se nikada ne menja, budući da ovaj Praznik spada u red nepokretnih.

Sveti Kozma i Damjan – običaji

Uzevši u obzir da su ovi Sveci bili i lekari i iscelitelji, to je običaj da se na Praznik izgovori i molitva za zdravlje i ozdravljenje, koja glasi:

Sveti besrebrenici i čudotvorci, Kozmo i Damjane, iscelite nemoći naše, besplatno ste dobili dar isceljenja, besplatno nam ga i darujte.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *