Zašto je Rim Večni grad?

Podeli

Rim ili Večni grad se posle Atine smatra najstarijom evropskom prestonicom. Svojom lepotom, bogatom istorijom, jedinstvenim šarmom i negovanom tradicijom privlači milione turista svake godine. U daljem tekstu saznajte više o gradu koji se prostire na sedam brežuljaka u italijanskoj regiji Lacio.

Zašto je RIm večni grad?

Po legendi Rim su osnovala braća Romul i Rem 753. godine pre nove ere. Dugi niz godina, decenija i vekova se stanovništvo tog grada borilo uz pomoć kraljeva, pa zatim senata, na kraju i cara, da se izdigne nad svojim susedima – pre svega Etrurcima i Grcima.

Danas, Rim ima ogroman uticaj na Evropljanje, ali i narode ostalih kontinenata. Naime, Rim se već godinama nalazi među tri najposećenija grada starog kontinenta (tu su još London i Pariz) i među deset najvoljenijih svetskih gradova od strane turista.

Večni grad

Stari Rimljani su verovali da šta god da se desi u svetu, bilo da imperije cvetaju ili nestaju, Rim će živeti večno.

Ime Večni grad mu je dao rimski pesnik TIbulus u prvom veku pre Hrista.

Top 12 atrakcija Rima

1. Fontana Di Trevi

rim italija
Fontana Di Trevi

Jedan od najlepših ukrasa grada je svakako Fontana Di Trevi, koja nam prikazuje svu raskoš rimskog baroknog doba. Arhitekta Nikola Salvi „potpisuje“ ovo zdanje, koje je urađeno po želji pape Klimenta VII.

Inače, legenda kaže da ko god baci novčić u ovu fontanu vratiće se u Rim  sigurno. Turisti uglavnom bacaju po dve kovanice: prvu za želju koja nije vezana za Večni grad, a drugu da opet posete Večni grad. Ovaj običaj najviše raduje rimske komunalne službe, jer verovali ili ne oni dnevno iz fontane izvade oko 3.000 evra. Novac pronađen u fontani se koristi za njeno čišćenje i održavanje.

2. Palata pravde

top atrakcije rima
Palata pravde

Palata pravde u Rimu nastala je krajem XIX i početkom XX veka i delo je arhitekte iz Peruđe. Zanimljivo je da ona nosi nadimak „Loša palata“ ( it. Palazzaccio), koji joj je dodeljen još početkom XX veka zbog korupcije.

3. Vatikanski muzej

vatikan rim
Vatikanski muzej

Muzej je ispunjen riznicom statua, mumija, tapiserija i renesansne umetnosti, a svaka soba pruža još jedno iskustvo koje izaziva strahopoštovanje.

Bez obzira koliko puta posetili Vatikan, omiljeni izložbeni deo većini ostaje Mikelanđelov oslikani plafon Sikstinske kapele. Za zapanjujuće dostignuće bilo je potrebno četiri godine da se završi, dok je umetnik ležao na skeli i stvarao ovo veličanstveno umetničko delo.

4. Vitorijano

rim 2023
Vitorijano

Vitorijano se nalazi na jednom od najlepših trgova grada – Trgu Venecija. Spomenik je posvećen kralju koji je ujedinio Italiju, Viktoriu Emanuelu II. I dok je prvi sprat ove prelepe građavine rezervisan za izložbe, na drugom se nalazi terasa sa koje se pruža jedan od najlepših pogleda na Rim.

5. Trg Venecija

rim italija
Trg Venecija

U sred Večnog grada nalazi se trg koji je posvećen Lepotici Jadrana. Razlog leži u tome što je sada već davne 1455. godine jedan kardinal sagradio zgradu na ovom trgu, koju je dodelio Mlecima, a oni su je koristili kao svoju ambasadu u Rimu.

6. Panteon

panthenon rim
Panteon

Panteon ili Hram svih bogova sagrađen je za vreme cara Hadrijana u prvoj polovini II veka i nalazi se u blizini Pjace Navona. Inače, natpis koji se može na njemu videti potiče od hrama, koji se prethodno tu nalazio, a podignut je u I veka pre naše ere.

Njegova kružna kupola je remek delo arhitekture drevnih vremena. Kada je čuveni Mikelanđelo Buonaroti prvi put video ovo arhitektonsko zdanje rekao je: „Ovo je anđeoska, a ne ljudska tvorevina.“

7. Koloseum

koloseum rim
Koloseum

Ako ste bili u Večnom gradu i niste posetili Koloseum, onda niste ni bili u Rimu. Ova arena je sagrađena u I veku nove ere, a njeno svečano otvaranje je trajalo ni manje ni više nego sto godina.

8. Rimski forum

rimski forum
Rimski forum

Rimski forum je nekada bio centar političkog, pravnog, kulturnog, privrednog i religioznog života starog veka, a danas jedna od glavnih turističkih mesta prestonice Italije. Nalazi se na padini brežuljka Palatin i upravo se ovde nekada nalazio čuveni hram Vestalki, koje su čuvale i održavale plamen Rima.

9. Most Anđela

savrseni rim
Most Anđela

Most Anđela povezuje Rim sa Tvrđavom Svetog Anđela, koja je mauzolej cara Hadrijana i nalazi se na reci Tibar. Ovo je i Most večne ljubavi, pa ako se već nađete na njemu, obavezno zaključajte jedan katanac za njegovu ogradu, a ključ bacite u reku. Šetajući mostom osećaćete se kao da ste u muzeju, dok budete gledali u deset velelepnih skulptura anđela, koje se protežu duž mosta.

10. Španske stepenice

rim turisti
Španske stepenice

Španske stepenice su simbol Večnog grada i nalaze se na Španskom trgu. Njihovu izgradnju finansirao je jedan francuski diplomata, a izgradili su ih dvojica italijanskih arhitekata.

Sigurno se pitate zašto onda nose naziv španske? Jednostavno, zato što se tokom izgradnje ovog simbola italijanske prestonice na dnu stepenica nalazila ambasada Španije.

11. Trg Navona

rim obavezno videti
Trg Navona

Izgrađen je polovinom XVII veka i na ovom mestu su se nekada odvijale trke dvokolica. Šetajući njim, spoznaćete koliko su genijalni bili umetnici baroka Đovano Lorenco Bernini i Frančesko Boromini. Ceo trg je kao muzej dela ova dva velikana.

Trg Novana je ujedno i najposećeniji trg Večnog grada. Ovde se nalazi i veliki broj kafića u čijim baštama možete uživati u svoj lepoti trga.

12. Park Vila Borgeze

rim park
Park Vila Borgeze

Vila Borgeze je definitivno najpoznatiji park grada Rima. Nekada je to bio posed porodice Borgeze koja je iznedrila više kardinala, ali i jednog papu – Pavla V. U XIX veku država je otkupila ovaj park od porodice i od tada je on postao park svih građana Rima.

Pored nabrojanih, Večni grad ima još mnogo atrakcija koje vam pružaju priliku da u njima uživate i da im se divite. Skoro u svakoj ulici se krije po jedna. Zato spakujte kofere i pravac Večni grad!


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *