El Turco – turska serija koju čekamo

Podeli

El Turco, odnosno Turčin, je nova turska serija koji svi sa nestrpljenjem čekamo. Glavna uloga u novoj istorijskoj seriji pripašće turskom Apolonu, Džan Jamanu (Can Yaman).

Turska serija El Turco Turčin

Poznata produkcijska kuća iz turske Ay Yapim je, kako nam se sada čini, rešila da 2023. godina bude među prvima. Naime, pored serije Aile, odnosno Porodica, koja počinje sa emitovanjem 14.02.2023. na TV Star, rešila je da lansira još jednu seriju za koju se veruje da će osvojiti gledaoce – Turčin, El Turco. Pomenuta serija će se prikazivati na Disney Plus platformi.

Radnja serije, odnosno romana

Radnja serije prati istorijski roman El Turco (Turčin) koji je ispisao Orhan Jenijaras (Orhan Yeniaras). Tako da će i serija, baš kao i Orhanovo delo, biti polufikcija.

Priča kaže da jedno selo zvano Moena, koje se nalazi na severu Italije, krije priču vrednu pomena. Naime, u ovom selu postoje natpisi kao što su turska kuća, turska ulica i turska kafa, a u selu ama baš niko ne govori turski. Tu je i bista janičara, sa bradom i turbanom, koja ponosno stoji na mermernom stubu na kojem je česma i na kojem su uklesani polumesec i zveda (simboli Turske), a ispod je napisano „Turčin“.

Ako vam je ovo čudno, čekajte ima još. Svakog avgusta u selu Moena je praznik u čast „Turčina“ gde meštani oblače tursku nošnju i nose zastave Turske. Tu ćete saznati da ta bista i taj običaj u avgustu nije slučajan, već da je to u čast njihovog pretka „Turčina“. Taj famozni italijanski Turčin je bio janičar koji je imao titulu osmanskog obaveštejnog oficira.  Njegovo ime je Balaban Aga.

Priča kaže da su njega ranili vojnici iz pomenutog sela, a da su ga tokom druge opsade carskog grada Beča, 1683. godine, spasili. Tako se Balaban Aga našao u Moeni. Kada je video kako lordovi izrabljuju seljake, rešio je da organizuje ustanak…

El Turco i umetnička slika Seoba Srba

Verovali ili ne, na naslovnici romana El Turco, Turčin, korišćena je slika našeg velikog umetnika Paje Jovanovića – Seobe. Da se podsetimo sa časa istorije da slika prikazuje kako napaćeni srpski narod ide u seobu zbog Osmanlija, a predvodi ih Arsenije III Čarnojević.

Glumci

Glavnu mušku ulogu, Balabana Agu, kao što smo već rekli igra Can Yaman, dok će žensku, Gloriu, igrati italijanska glumica i manekenka Greta Ferro.

Pored njih igraju još Will Kemp, David Nykl, Magnus Samuelsson, Sai Bennett, Kieran O’Reilly, Nick Wittman, Slavko Sobin, Ugur Yildiran, Madalena Aragao, Armagan Oguz, Nigel Pilkington, Robert Holik, David Streames i još mnogi drugi.

Zanimljivosti o seriji El Turco, Turčin

  • Serija El Turco biće na engleskom jeziku
  • El Turco nije jedina serija u kojoj ćemo 2023. godine gledati Džan Jamana. Naime, glasine kažu da će igrati i glavnu mušku ulogu u seriji Sirena koja će se prikazivati na Disney Plus platformi
  • Glavni glumac će po seriji dobijati čak 83.500 dolara (odnosno 1.5 milion turskih lira)

Kada počinje prikazivanje serije El Turco, Turčin?

Još nije određen tačan datum prikazivanja serije. Čim bude dostupan mi ćemo ažurirati ovaj tekst.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *