Zašto je dobro biti pilates instruktor?

Podeli

Pilates je jedna od omiljenih rekreativnih aktivnosti mnogima. Jedan od razloga za to jeste lakoća pokreta, gracioznost i ženstvenost koja se provlači kroz svaku vežbu, a rezultat koji se postiže jeste jak stomak, i celokupna snaga tela, što obezbeđuje život  bez bola i stresa.

Upravo zbog toga mnogi rado idu na treninge i tako poboljšavaju kvalitet života. Međutim, to ne mora da bude samo vid rekreacije. Ako se istinski zavoli i u njemu uživa, može da bude i posao, koji dovodi do karijere iz snova. Pilates instruktor je jedno od traženijih zanimanja u poslednje vreme.

Zašto treba da postaneš pilates instruktor?

Pre nego što shvatite zaašto treba pohađati pilates kurs, trebalo bi da znate i šta je to, koji tipovi postoje, kome je namenjen, te po čemu se razlikuje u odnosu na jogu i koje benefite ima telo od te aktivnosti.

Saznajte kako su povezani ishrana i zdravlje?

Šta je pilates?

U pitanju je vrsta vežbanja koja se fokusira na snagu tela, posebno stomaka, čuvenog kora, središta našeg tela. Pored snage redovno se radi na  fleksibilnosti i  svesti o telu kroz kontrolisane pokrete.

Nastao je dvadesetih godina prošlog veka, kada je Jozef Pilates osmislio čitavu metodologiju vežbi u želji da samom sebi pomogne, ojača svoje telo i da uprskos odrastanju kao bolešljivo dete, uspe da sam bez ičije pomoći, redovnim vežbanjem ojača i telo i um.

Najpopularnije 2 vrste

Danas postoje dve najpopularnije vrste ove aktivnosti, MAT i Reformer.

MAT se vežba primarno sa sopstvenom težinom, a zatim uvođenjem i manlih  rekvizita, kao što su lopta, trake, tegići, obruč itd.  On se može vežbati u kućnim uslovima i predstavlja osnovni oblik. Reformer je najpopularnija sprava i upravo njegovoj planetarnoj popularnosti doprinele su mnoge holivudske zvezde, kao i sportisti koji vode računa o svom telu upravo uz Reformer.

Za koga je ova aktivnost?

Pilates je pogodan za svakoga, bez obzira na godine ili iskustvo u vežbanju. Za razliku od treninga visokog intenziteta koji vežbači početnici ne mogu da rade, ovaj mogu da rade sve generacije i svi tipovi vežbača, početnici ili iskusni.

Po čemu se razlikuje od joge?

Neki aspekti pilatesa su slični jogi, ali postoji nekoliko značajnih razlika. Iako se oba treninga fokusiraju na svesnost pokreta, joga stavlja veći naglasak na meditaciju i opuštanje, dok pilates stavlja akcenat na snagu i mobilnost kroz sliven tok vežbanja, bez zadržavanja u pozicijama, već se vežba radi za vežbom i ponavlja određeni broj puta.

Međutim, postoje neke sličnosti između tih aktivnosti. Obe koriste pokrete koji jačaju jezgro tela i poboljšavaju snagu, ravnotežu, fleksibilnost i držanje. Još jedno načelo koje dele je veza uma i tela, budući da oba načina vežbanja povećavaju svest o telu i disanju. Disanje je veoma važno na časovima, jer je osnova za jezgro i nečiju fluidnost u kretanju.  Kontrolisano disanje aktivira kor, a zatim počinje pokret.

Radeći ovo, dobijate mnogo više od vežbanja i dublju vezu sa svojim telom.

Koje su zdravstvene prednosti pilatesa?

Pilates stavlja akcenat na jačanju kora, odnosno jezgra tela. Uzevši u obzir da su trbušni mišići prednje sidro kičme, ako su oni slabi, leđa će se oslanjati na stabilnost drugih delova tela, što može izazvati bol i dovesti čak i do povreda. Osim što pomaže vašim leđima i držanju, takođe povećava i mobilnost.

Vežbe istezanja tokom ove aktivnosti izdužuju i jačaju vaše mišiće.

Ako ste istinski ljubitelj ove aktivnosti ili vas je sve prethodno navedeno zainteresovalo, a želite da iskusite nešto novo u životu ili čak da promenite posao, onda je pravi trenutak da razmislite o tome da postanete pilates instruktor!

Obuka za pilates instruktora će svakako doprineti i kvalitetu vežbanja, pa čak i da se neko ne bavi tim poslom, nema sumnje da će kvalitet vežbanja podići na viši nivo.

Kako se postaje pilates instruktor?

Da biste to postali morate pohađati kurs za instruktora pilatesa. Obuka ima mnogo i treba pametno da izaberete od koga ćete usvajati znanja o ovoj veštini.

O čemu treba voditi računa prilikom izbora obuke?

  • Pre svega treba da proverite da li je kurs za pilates instruktora akreditovan od stane poznatih pilates centara. Po završetku takve obuke dobijate međunarodno prizanti sertifikat, koji vam pruža mogućnost da radite bilo gde u svetu
  • Takođe treba da obratite pažnju na znanje, iskustvo i dostignuća vašeg edukatora. Važno je da ta osoba poseduje znanje, ali i da zna da ga primeni u praksi, te naravno i da ga adekvatno prenese polazniku tokom obuke, to jest vama

Koji je najbolji akreditovani kurs za pilates instruktora u Srbiji i regionu?

Bez ikakve sumnje, u pitanju je obuka Balanced Body kompanije iz Kalifornije, Sakramenta.

Njihov prepoznatljiv pristup omogućava polaznicima da jednostavno shvate suštinu, te da nauče na pravilan način da rade vežbe i da svoja znanja kasnije prenose svojim polaznicima. Zahvaljujući tome, svako ko pohađa kurs za pilates instruktora će po završetku obuke biti sposoban da samostalno drži treninge.

Balanced Body podstiče učesnike obuke da istražuju i da kreiraju sopstveni stil kao budući treneri, jer veruju da samo takav pristup može stvoriti uspešne instruktore. Njihovi instruktori, priručnici i video podrška su najbolji u toj industriji.

Sama činjenica da se nalaze na domenu pilates.com dovoljno govori o poziciji ove kompanije na globalnom tržištu.

Koliko modula sadrži kurs za pilates instruktora?

Postoje dve vrste obuke:

  • MAT obuka
  • Reformer obuka

Obe obuke počinju istim uvodnim modulom: Balanced Body princip kretanja

Potom slede još tri modula i za MAT obuku i za Reformer  obuku. Dakle, ukupno po 4 modula za oba kursa.

Ko je edukator Balanced Body kompanije za Srbiju i region?

Edukator Balanced Body kompanije za Srbiju i region je Master pilates instruktor Nađa Hadžistević.

Prednost obuke jeste što postoje BONUS  konsultacije, kao i podrška putem FB narednih 6 meseci.

Prijavljivanje se vrši putem telefona 063 729 12 79.

Kad počinje obuka?

Novi ciklus obuke počinje 11. i 12. marta 2023. godine.

Broj mesta je ograničen! Ne oklevajte da učinite nešto dobro za sebe!


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *