Kada je najbolje posetiti Tunis?

Podeli

Tunis ili Tuniska Republika, jedna je od država na tlu severne Afrike. Osim sa Alžirom, graniči se i sa Libijom.

Kada je najbolje posetiti Tunis?

Zemlja na kojoj leži ova država važi za plodnu, iako nešto manje od polovine teritorije Tunisa prekriva pustinja Sahara.

Na području Tunisa, u vreme postojanja Rimskog carstva, nalazila se Kartagina, koja je važila za vrlo plodnu regiju, pa ne čudi što je bila smatrana žitnicom čitavog Carstva. U blizini glavnog i istoimenog grada današnje države nalazila se antička Kartagina, koja je 650. godine pre Hrista stekla nezavisnost.

Budući da izlazi na Sredozemno more i da je još od 60-ih godina prošloga veka osnovano letovalište Hamamet, Tunis polako ali sigurno postaje jedna od poznatijih destinacija ne samo za turiste iz Evrope, nego i iz celog sveta.

Pročitajte i zašto je Istanbul grad nad gradovima?

Kakvo je more u Tunisu?

Zemlja ima izlaz na Sredozemno more. Poznato i kao Mediteransko more, zauzima površinu veću od 2,5 miliona kvadratnih kilometara.

Prosečna temperatura Sredozemnog mora se, u zavisnosti od lokacije, kreće između 16 i 22 stepena Celzijusa na godišnjem nivou. Najtoplije je u periodu od juna do oktobra uglavnom, kada se prosečna temperatura kreće između 18 u Marselju i 24 u Tel Avivu, tokom juna, te između 18 do 26 stepeni u pomenutim gradovima.

Konkretno, temperatura mora u Tunisu se kreće od 13-14 stepeni, koliko je najniža u januaru i februaru, odnosno decembru, pa do 29 stepeni, koliko je najviša temperatura mora tokom jula meseca.

tunis plaze

Kakva je klima u Tunisu?

Kombinacija sredozemne i pustinjske klime, dovodi do pojave bioklimatskih zona i značajnih razlika u klimatskim karakteristikama.

U toku letnjih meseci preovlađuje suva klima, praćena višim temperaturama i nedostatkom padavina. Ipak, ono što je dodatna prednost i jedan od razloga za letovanje u Tunisu jeste što zemlja ima čak oko 3.000 sunčanih sati na godišnjem nivou.

Tunis iskustva

Kakva su iskustva sa letovanja u Tunisu?

Među našim turistima koji su imali prilike da posete neko od poznatih letovališta u ovoj zemlji preovlađuju pozitivna iskustva sa letovanja u ovoj zemlji. Obično se navodi da je odnos cene i kvaliteta na optimalnom nivou kada je u pitanju ova destinacija.

Tim pre što postoje hoteli različite kategorizacije, koji nude različite tipove usluga. Preovlađuju all inclusive hoteli, mada ima i hotela koji nude uslugu noćenja sa doručkom, ali i ultra all inclusive i uslugu polupansiona.

Koja su najbolja letovališta u Tunisu?

Jedno od najstarijih i najpoznatijih letovališta je Hamamet (Hammamet). Neretko se karakteriše i kao Sen Trope u Tunisu, najpre zbog atraktivnosti smeštaja i odlične pozicioniranosti, budući da je sa jedne starne Mediteran u svom svom sjaju, a sa druge nepregledni pesak Sahare.

Hoteli u Hamamatu su uglavnom na bazi usluga all inclusive ili ultra all inclusive, mada ima i onih koji nude uslugu na bazi polupansiona ili, pak noćenja sa doručkom, a njihova kategoraziacija je različita. Sve plaže u Hamametu, izuzev hotelskih su javne i dostupne svima, potpuno besplatno. Hammamet Nord i Yasmine Hamamet su dve turističke zone ovog letovališta.

Ukoliko želite da doživite Tunis na drugačiji način, onda je Đerba najbolji izbor. Prostrane plaže prekrivene peskom, tirkizno plavo more i mnoštvo palmi i druge vegetacije, čine ovo ostrvo posebnim.

U južnom delu letovališta Monastir nalazi se Skanes Monastir, u okviru koga su smešteni i brojni hoteli. Ovo letovalište odličan je izbor za miran, porodični odmor. Uz to, sama činjenica da ni Monastir ni Sus nisu daleko, čine ga dobrim izborom, jer se lako može stići i do tih letovališta.

Obilazak Monastira, u kome je rođen i Haris Burgiba, prvi predsednik zemlje, pruža potpuno drugačiji pogled na celu zemlju. Posebno je atraktivno šetalište u Monastiru, koje se proteže duž mora.

Treći grad po veličini u zemlji, Sus je i važan administrativni centar, ali i poznato letovalište. Od glavnog grada je Sousse udaljen oko 140 kilometara. U gradu na obalama Sredozemnog mora je sve više hotela različite kategorizacije, budući da je Sus čest izbor turista iz celog sveta.

Koji su izleti u tunisu

Koji su izleti u Tunisu?

U zavisnosti od toga u kom letovalištu ste smešteni, zavisiće i ponuda izleta. Jedan od onih koji se najčešće nalazi u ponudi jeste izlet u Saharu, koji može uključivati i jedno noćenje. Turistima se nudi mogućnost da ispprobaju jahanje kamila ili vožnju bagija po pustinji, ali i da posete neko od tradicionalnih saharskih sela, opet sve u zavisnosti od koncepta samog izleta.

Drugi izlet najčešće uključuje posetu Kartagini, te uglavnom podrazumeva i obilazak glavnog grada. Neretko ovaj jednodnevni izlet uključuje i posetu gradiću Sidi Bou Said, koji je istorijski poznat kao stecište umetnika.

Ukoliko letujete u Đebri, recimo, najčešće se organizuju izleti do glavnog grada ostrva, Humt Suk, te do Ostrva flamingosa ili farme krokodila.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *