Za šta je dobar čaj od matičnjaka?

Podeli

Tradicionalno se čaj od matičnjaka najpre preporučuje za smirenje.

Matičnjak, pčelinjak, pčelinja trava, limun trava i matočina nazivi su biljke koja pripada porodici usnatica i koja se od davnina koristi u narodnoj medicini.

Za šta je dobar čaj od matičnjaka?

Izuzev za smirenje, čaj od matičnjaka se koristi i kod nadutosti. Eterično ulje ove biljke se neretko ima primenu i spolja, budući da se smatra odličnim prirodnim sredstvom protiv ujeda komaraca, a neretko pomaže i osobama koje pate od neuralgije ili reumatizma.

U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka, koja je zbog svog specifičnog mirisa najpoznatija pod nazivom limun trava.

Kako izgleda matičnjak?

Biljka čije je stablo uspravno i prekriveno sitnim dalakama, matičnjak (lat. Mellissa officinalis) ima svetlozelene listove. Među listovima na vrhu biljke mogu se videti i cvetovi, koji su najčešće žućkaste, bele ili bledoljubičaste boje.

Naziv limun trava potiče od karakterističnog mirisa, koji umnogome podseća na miris ovog agruma, dok se veruje da matičnjak nosi naziv i pčelinja trava, prosto zato što na njegove cvetove često sleću pčele.

Poznat je kao biljka koja se bokori, jer raste žubunasto. Budući da je u pitanju višegodišnja biljka, to u zavisnosti od klimatskih karakteristika koje preovlađuju na mestu, na kome raste matičnjak, biljka može živeti u proseku između pet i deset godina.

Iako vrlo često može da raste samonikla, takođe se može gajiti i u saksiji. Najviše je rasprostranjena na tlu evropskih zemalja, ali se može sresti i u Aziji, a najpre u zapadnim delovima kontinenta.

Lekovitost matičnjaka

Zahvaljujući lekovitim sastojcima, koji su prisutni u listovima, od kojih se uglavnom i priprema čaj od matičnjaka, biljka ispoljava analgetičko i protivupalno dejstvo. Posebno se ističe umirujući efekat koji matičnjak ima na nervni sistem.

Smatra se da može biti od koristi i u borbi protiv virusa herpesa, budući da ga karakteriše i antimikrobno dejstvo, a neretko pomaže i kod migrene i nervoze želuca.

Za šta je dobar čaj od matičnjaka?

Iako se najčešće može čuti da je čaj od matičnjaka za smirenje odličan, može se koristiti i u drugim slučajevima i to:

  • protiv migrene
  • protiv zubobolje
  • kod nesanice
  • za smirenje, ukoliko se javi lupanje srca
  • za uznemirenost želuca i stomaka
  • za ublažavanje menstrualnih tegoba
  • za smanjenje nadutosti stomaka

Kako se kuva čaj od matičnjaka?

Najjednostavniji je način pripreme čaja od ove biljke i ne traje dugo. Naime, čaj od matičnjaka se priprema jednostavnim poparivanjem.

Jednu kafenu kašičicu osušenih listova biljke treba preliti sa 200 mililitara proključale vode i ostaviti da kratko odstoji poklopljeno. Posle toga čaj procediti i piti u gutljajima.

Svakako se, kao i kod drugih čajeva, ne preporučuje preterivanje u količini. U principu dve šolje dnevno je optimalno. Međutim, ne bi trebalo ni previše dugo u kontinuitetu konzumirati čaj od matičnjaka, već praviti pauze.

Čaj od matičnjaka nuspojave

Ukoliko se koristi u skladu sa uputstvima fitoterapeuta, čaj od matičnjaka nuspojave ne bi trebalo da ima. Međutim, postoje ljudi kojima se ni u kom slučaju ne preporučuje da ga konzumiraju, a to su na prvom mestu trudnice, zatim dojilje i deca.

Isto tako ni osobe koje boluju od štitne žlezde ne bi trebalo da koriste čaj od matičnjaka, kao ni osobe koje rukuju nekim zahtevnim mašinama, odnosno koje moraju biti posebno koncentrisane tokom obavljanja posla, ne bi trebalo da ga konzumiraju.

Zapravo se među nuspojave neretko svrstava smanjenje koncentracije, do čega može da dovede konzumiranje čaja od matičnjaka, pa se i u tom smislu savetuje oprez. Isto tako može da se desi i da ima negativnu interakciju sa lekovima protiv bolova i lekovima za smirenje, te se preporučuje izbegavanje ovog čaja ukoliko neko konzumira takve lekove.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *