Zapušen nos kod beba – kako im pomoći?

Podeli

Mali nosići sa svojim nežnim nozdrvama i blagim dahom beba predstavljaju jedno od najslađih prizora za svakog roditelja. Međutim, kada ti isti nosići postanu zapušeni, oni postaju centar pažnje iz potpuno drugačijeg razloga.

Zapusen nos kod bebe
Pexels / Polina Tankilevitch

Bez obzira na to koliko zvučalo trivijalno, zapušen nos kod beba može stvoriti veliku nelagodnost i stres za novorođenče, kao i za njegove roditelje.

Ne treba zaboraviti da su bebe prirodno prilagođene disanju kroz nos, pa čak i mala količina sluzi ili zastoja može im otežati osnovne životne funkcije poput hranjenja i spavanja. Pored fizičke nelagodnosti, otežano disanje može uticati na kvalitet sna, što dalje može dovesti do nervoze i povećane osetljivosti kod bebe.

I dok svaki roditelj instinktivno želi pružiti trenutno olakšanje svom detetu, važno je shvatiti uzroke i prirodu ove uobičajene tegobe, kako bi se pravilno i bezbedno postupalo.

Bebin organizam je nežan, pa je potrebno pažljivo birati metode i sredstva kojima ćemo joj pružiti pomoć. Zapušen nos kod beba nije samo nelagodnost, već može biti izvor ozbiljne brige za roditelje. Kako se bebe ne mogu same snaći sa ovakvim izazovima, uloga roditelja i staratelja postaje ključna u obezbeđivanju olakšanja i udobnosti.

Zapušen nos kod beba može biti uzrokovan različitim faktorima, od obične prehlade do alergija ili čak promene vremenskih uslova. Pored toga, bebin imunološki sistem je još uvek u razvoju, što ova mala bića čini još podložnijima raznim infekcijama koje mogu dovesti do začepljenosti nosa. Međutim, s obzirom na njihovu krhkost i osetljivost, važno je pristupiti problemu sa pažnjom i znanjem.

Dok su neki tretmani koji se koriste za odrasle potpuno prihvatljivi za bebe, drugi mogu biti kontraproduktivni ili čak štetni. Zato je od suštinskog značaja da roditelji budu opremljeni pravim informacijama i resursima kako bi mogli pružiti najbolju moguću negu svojoj bebi. Podrazumeva se da bi trebalo i da zatraže savet stručnjaka kad god za time imaju potrebu.

Fiziološki rastvor

Jedna od najbezbednijih i najefikasnijih metoda je upotreba fiziološkog rastvora. Ukapajte nekoliko kapi u svaku nozdrvu i sačekajte nekoliko minuta pre nego što nežno isisate sekret. Postoji i preporuka da se fiziološki rastvor za bebe koristi uz pomoć najmanjeg šprica, kako bi prodro duboko u nosnu šupljinu i pomogao izbacivanje sekreta.

Aspirator za nos

Pumpice za nos ili aspirator pomažu u uklanjanju sekreta iz nosa. Uvek ih koristite prema uputstvima i nemojte ih ubacivati previše duboko u nozdrvu.

Vlaženje vazduha

Vlažni vazduh može pomoći u smanjenju zadebljanja sluzi. Koristite ovlaživač vazduha ili postavite posudu sa vodom pored radijatora kako bi se povećala vlažnost prostorije.

Topla kupka

Para iz tople kupke može pomoći u otvaranju nosnih prolaza. Držite bebu u toploj kupci i dozvolite joj da udiše paru.

Elevacija glave

Blago podizanje glave bebe dok spava može pomoći tečnosti da se sliva iz nosnih prolaza. Koristite podlogu ili odgovarajući jastuk kako biste blago podigli glavni deo kreveca.

Izbegavajte duvanski dim

Ako neko u kući puši, zamolite ga da to ne čini unutar stana ili kuće. Duvanski dim može iritirati nosne prolaze i pogoršati zastoje.

Često dojenje

Dojenje može pomoći bebi da ostane hidrirana, što može pomoći u razređivanju sluzi.

Konsultujte se sa pedijatrom

Ukoliko ste zabrinuti za stanje vaše bebe ili ako simptomi traju duže od nekoliko dana, uvek se konsultujte sa nadležnim lekarom. On će vam možda preporučiti specifične lekove ili tretmane koji su bezbedni za bebe.

Pre nego što primenite bilo koji tretman ili lek, uvek se posavetujte sa nadležnim pedijatrom ili zdravstvenim radnikom specijalizovanim za brigu o deci.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *