Zašto treba jesti brokoli?

Podeli

Povrće koje pripada porodici krstašica ili popukarnije znanih kao kupusnjača, brokoli se smatra jednom od najzdravijih namirnica, iako je nepravedno zapostavljen često na srpskoj trpezi.

Zasto treba jesti brokoli
Pixabay / Shutterbug75

Poreklom iz drevnih vremena, brokoli se kroz vekove prilagođavao različitim klimama i kulturama, uspevajući da istovremeno zadrži svoju osnovnu nutritivnu vrednost.

Još u antičkoj Rimskoj imperiji, brokoli je bio izuzetno cenjen zbog svojih nutritivnih i lekovitih svojstava. Rimski gurmani nisu samo cenili njegov jedinstveni ukus, već su i razumeli zdravstvene prednosti koje ovo povrće neobičnog ukusa ima. I dok je brokoli tokom srednjeg veka sticao popularnost širom Evrope, njegova prava renesansa počinje tek sa modernim razumevanjem nutricionizma i proučavanjem mikronutrijenata.

Njegova popularnost u modernom dobu nije samo rezultat njegovog svežeg i hrskavog ukusa, već i sve većeg razumevanja da brokoli nudi ne samo osnovne vitamine i minerale, već i specifične fitonutrijente koji imaju potencijalnu moć da se bore protiv hroničnih bolesti.

Kroz detaljna naučna istraživanja, brokoli je postao više od povrća koje jednostavno treba jesti. Zapravo je postao je ključna komponenta svake izbalansirane ishrane, simbolizujući sinergiju između prirode i nauke. Danas, kada govorimo o brokoliju, govorimo o duboko ukorenjenom nasleđu, složenom spletu istorijskih putovanja i savremenog nutricionističkog znanja.

Kada se pominje brokoli, nije dovoljno postaviti pitanje: Šta bi trebalo da jedem danas?, već i pitanje Kako želim da se osećam sutra?.

Brokoli – benifiti za zdravlje

Odličan prirodni izvor vitamina C, K i A, brokoli sadrži i značajne količine folne kiseline i vlakana, ali i kalijuma, mangana i drugih esencijalnih nutrijenata.

Bogat je antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u telu. Ispitivanja su pokazala da konzumiranje brokolija može smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma, posebno raka dojke, pluća, želuca i debelog creva.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina K i kalcijuma, brokoli može doprineti zdravlju kostiju i prevenciji osteoporoze. Vlakna koja sadrži pomažu održavanju zdrave crevne flore, pospešuju probavu i u tom smislu utiču na prevenciju opstipacije.

Pojedini sastojci brokolija mogu delovati protivupalno i pomoći u smanjenju simptoma raznih hroničnih upalnih stanja. Nutrijenti kao što su lutein i zeaksantin, koje takođe ovo povrće sadrži, mogu zaštititi oči od štetnih UV zraka i smanjiti rizik od katarakte i makularne degeneracije povezane sa starenjem.

Brokoli sadrži prirodne sastojke koji pomažu u procesima detoksikacije u telu, čime se podržava eliminacija štetnih supstanci. A vitamin C, zajedno sa drugim antioksidantima u brokoliju, može jačati imunološki sistem i zaštititi telo od bolesti.

Sprovedene studije sugerišu da brokoli može pomoći i u regulaciji nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim za osobe sa dijabetesom ili rizikom od razvoja dijabetesa.

Kako se sprema brokoli?

Bilo da je pari, prži, griluje ili jede sirov, brokoli je odličan dodatak svakodnevnoj ishrani. Brokoli je povrće koje se može pripremati na različite načine. Da bismo očuvali većinu nutrijenata u njemu, preporučuje se metoda kratkotrajne termičke obrade.

Postupak je vrlo jednostava i korak po korak izgleda ovako:

1. Operite brokoli pod hladnom tekućom vodom. Ne potapajte brokoli u vodu kako biste izbegli gubitak vitamina i minerala.

2. Odsecite donji deo, a zatim usitnite brokoli. Imajte na umu da se i stabljike mogu koristiti, s tim da je potrebno da skinete njihov spoljašnji deo.

3. U velikoj šerpi prokuvajte malo vode. Stavite brokoli u cediljku iznad, kako bi se povrće kuvalo na pari, a ne u vodi. Poklopite i ostavite oko pet minuta, dok brokoli ne postane svetlo zelene boje. Ne kuvajte predugo da ne izgubi svoju nutritivnu vrednost.

Blanširanje je drugi način za pripremu brokolija i takođe je vrlo jednostavan. Prokuvajte vodu u velikoj šerpi, pa u nju dodajte prethodno pripremljeni brokoli i kuvajte par minuta. Izvadite brokoli i odmah ga stavite u posudu sa ledenom vodom da zaustavite proces kuvanja. Ova metoda pomaže u očuvanju boje i hranljivih sastojaka.

Brokoli je moguće i pržiti i peći u rerni, mada su takvi načini pripreme manje popularni, jer se tokom procesa gubi značajna količina hranljivih materija, kojima ovo povrće obiluje.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *