Zašto je baš Osmi mart (8. mart) Dan žena?

Podeli

Još od prvih decenija prošloga veka Osmi mart se širom sveta obeležava kao Međunarodni dan žena. Prvi put je Dan žena obeležen u Sjedinjenim Američkim Državama 1909. godine i to 28. februara.

Ipak, upravo se za 8. mart vezuju istorijski mnogi značajni događaji, koji se tiču prava žena.

Zašto je baš Osmi mart Dan žena?

Protesti žena širom sveta

Sada već davne 1857. godine osmog dana meseca marta u Njujorku su organizovane masovne demonstracije žena. U njima su učešće uzele pripadnice nežnijeg pola, koje su bile zaposlene najpre u tekstilnoj industriji.

Njihovi zahtevi su bili jasni: želele su bolje uslove rada i više plate.

Iako su demonstracije bile ugušene od strane policije, upravo su učesnice tih demonstracija tek koji mesec docnije osnovale i svoju organizaciju, u vidu sindikata, koji je trebalo da zastupa i brani njihovo pravo na adekvatne radne uslove, najpre, a zatim i na odgovarajuću zaradu.

I to je bio tek početak…

Sledeći zapaženi protest žene su organizovale takođe u Njujorku. Njih oko 15.000 je učestvovalo u protestnom mrašu njujorškim ulicama. Sada su imale i drugačije zahteve i to:

 • demokratsko pravo glasa
 • kraće radno vreme (tada se radilo u proseku 10 sati)
 • bolja primanja

U to vreme su bile posebno aktuelne žene, koje su tražile pravo glasa isto kao i muškarci, a koje su bile poznate kao sufražetkinje.

Polako dolazi do promene

Prva Međunarodna konferencija žena održana je 1910. godine. Organizacija koja je okupljala demokratske, socijaldemokratske i laburističke partije širom sveta, poznata kao Socijalistička internacionala, organizovala je tu konferenciju u Kopenhagenu. Ideja za to je potekla od levičarke iz Nemačke po imenu Luiz Cic, a organizacijom konferencije rukovodila je takođe Nemica, Klara Cetkin, poznata levičarka i feministkinja.

Upravo na toj konferenciji doneta je i odluka da bude ustanovljen Međunarodni dan žena.

Osnovni cilj tog praznika bio je unapređenje statusa žene u društvu, sa posebnim akcentom na demokratskom pravu glasa žene, koje bi trebalo da bude izjednačeno sa pravom glasa koje su imali muškarci u tadašnjem društvu.

Već naredne godine je Međunarodni dan žena ili samo Dan žena, kako ga danas mnogi nazivaju, obeležen i u drugim zemljama. Toga dana su i mnoge pripadnice nežnijeg pola učestvovale u organizovanim demonstracijama. Ne samo da su izražavale nezadovoljstvo činjenicom da nemaju isto pravo glasa kao muškarci, već su protestvovale i protiv polne diskriminacije, koja je bila i te kako prisutna prilikom zapošljavanja, recimo.

Možda vas zanima i kako se piše Osmi mart?

Zanimljivosti o Osmom martu

 • Prvi put u Srbiji je Međunarodni dan žena zvanično obeležen 1914. godine.
 • Vladimir Iljič Uljanov Lenjin prihvata predlog Aleksandre Kolontaj, feministkinje, i po završetku Oktobarske revolucije Osmi mart zvanično postaje državni prazniku u zemlji.
 • Umesto Dana žena, uglavnom u zapadnom svetu se u novije vreme obeležava Majčin dan (svake druge nedelje tokom maja meseca).
 • Ujedinjene nacije su zvanično Dan žena počele da obeležavaju 1975. godine.
 • Organizacija Ujedinjenih nacija je period od 1976. do 1986. godine proglasila Decenijom Ujedinjenih nacija za žene.
 • Upravo je 1975. godina bila je i Međunarodna godina žene.
 • Poslednja evropska zemlja, koja je zvanično prihvatila da i žene treba da imaju pravo glasa bila je Švajcarska, koja je to učinila 1972. godine.
 • Prvi put je parola ovog praznika usvojena od strane Ujedinjenih nacija 1996. godine i glasila je: Slavimo prošlost, planiramo budućnost!
 • U pojedinim zemljama se praznik posvećen ženama obeležava drugog datuma. Primera radi, u Južnoafričkoj republici je to 9. avgust, a u spomen na dan kada su 1956. godine žene organizovale demonstracije protiv vladajućeg režima, dok je u spomen na dan 7. marta 1971. godine, kada je stradala Žozine Mišel, heroina Mozambika, Dan žena u toj zemlji pomeren za dan ranije u odnosu na Međunarodni dan žena.
 • Boje koje simbolizuju Dan žena su bela, zelena i ljubičasta. Usvojila ih je Ženska socijalna i politička unija Velike Britanije, u toku kampanje za ovaj praznik. Objašnjenje je da bela simbolizuje nevinost i čistotu, zelena nadu, a ljubičasta pravdu, odnosno dostojanstvo jedne žene.
 • Za razliku od Međunarodnog dana žena, Dan muškaraca koji se obeležava 19. novembra nije zvanično priznat od strane Ujedinjenih nacija.
 • Žene koje žive u Kini i na Nepalu su jedine koje na ovaj praznik ne rade.
 • U prvim decenijama prošloga veka je cvet mimoze odabran za zvanični cvet Dana žena.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *