Zašto je Palma de Majorka obavezna za posetu?

Podeli

Palma de Majorka je pravi biser ne samo španskog, već i evropskog turizma. Visoka katedrala, arhitektura sa karakteristikama mavarskog i gotičkog stila, pa sve do modernog, duga i zanimljiva istorija, neki su od razloga zbog kojih Staru damu, kako je još nazivaju, poseti oko 10 miliona turista na godišnjem nivou.

Palma de Majorka

Najveće ostrvo Španije, odnosno Palma de Majorka, je bila pod mavarskom vlašću pre mnogo vekova. Sada je krase mnoge interesantne građevine iz tog perioda, koje su među ostrvskim atrakcijama.

Palma de Majorka – znamenitosti

Ako postoji jedna atrakcija koja stoji iznad ostalih, i bukvalno i figurativno, to je katedrala Santa Marije de Palma de Mallorca. Ovaj gotički arhitektonski podvig izgleda dobro iz svakog uglova, bilo da mu se divite spolja ili iznutra. Inače skraćni naziv za ovu katedralu je La Sea.

Izgradnja ovog velelepnog zdanja počela je 1229. godine na mestu gde je skoro četiri veka stajala džamija. Vekovima stara katedrala istovremeno može da se pohvali modernim delom koji je delo čuvenog Antonija Guadija. Upravo on je bio angažovan za resturciju katedrale početkom prošlog veka.

Santa Marije de Palma de Mallorca
Santa Marije de Palma de Mallorca

Svoj pečat na ovoj katedrali ostavio je i umetnik koji je rođen na Majorci – Mikel Barselo. Naime, on je redizijnirao kapelu ikonama iz Jevanđelja po Jovanu u savremenom stilu.

U neposrednoj blizini Katedrale nalazi se Kraljevska palata La Almudaina, koja je i dalje zvanična rezidencija kralja i kraljice Španije kada posete ostrvo. Palatu treba posetiti, ali i obići pre svega zbog bogato uređenih soba i idiličnog  dvorišta. Datira iz XIV veka, a njeni zidovi su bili svedoci velikih istorijskih događaja.

Lepotica među majorkanskim zdanjima, La Lotja je izgrađena tokom 15. veka i delo je je delo arhitekte Sagrera. Zgrada je bila dom Trgovačke škole, koja je održavala luku Palme i kontrolisala trgovinu u nekada jednoj od najprometnijih luka na Mediteranu. Sa prelaskom trgovine na Atlantik tokom naredna dva veka, zgrada je kasnije korišćena kao skladište za žito.

Kulu Angel – Torre del Angel su izradili Almoravidi, ne bi li se lakše odbranili. Ova kula je poznata pre svega po Arhangelu Gavrilu. Zamak de Belver vam pruža jedan od najlepših pogleda na marinu Palme. Šetnja ovim zamkom pružiće vam mogućnost da uživate u zaista impresivnom zalasku sunca.

Na Palma de Majorci se nalazi i najveća podzemna pećina starog kontinenta. Poznata je i kao Zmajeva i kao Dar pećina. Ali tu nije kraj Ginisovim rekordima. Upravo u toj pećini se nalazi i najveće podzemno jezero na svetu. Jezero Mertela dugo je oko 1.150, a široko oko 30 metara.

Top 5 plaža Palma de Majorke

majorka plaze

Plaja de Paljma – je najposećenija plaža na ostrvu. Barovi, restorani i prodavnice krase ovu plažu dugu oko 6 kilometara.

Iljetas – luksuz, luksuz i luksuz. Nalazi se u istoimenom mestu . Ono što ovu plažu čini savršenom je njen mekan pesak. Plaža je duga oko 200 metara.

Magaluf – beli pesak i bistra voda je ono što oduševi svakog turistu. Ima barove za osveženje tokom letnje žege i savršena je da se na njoj provede letnji vreli dan.

Cala Compatessa – nema ni stotinak metara, a spada u najlepše plaže ostrva. Odlična je da se rashladite i na njenoj obali uživate tokom letnjih dana.

S Arsenal – ako volite aktivan odmor, onda je ovo plaža za vaše letovanje na Palma de Majorki. Ronjenje, jedrenje, veslanje i još mnogo toga vas čeka na ovoj plaži.

Prelepih plaža po ostrvu ima još mnogo, a mnoge od njih čistom vodom i prirodnom lepotom osvoje svakoga. To su, između ostalih i:

 • Santa Ponsa
 • Plaja de Formentor
 • Cala Milor
 • Cala Santanyi
 • Port de Pollensa

Gde se nalazi Palma de Majorka?

Južnije od Barselone u plavom Sredozemnom moru nalazi se grupa Balearskih ostrva koja su ponos Španije – Palma de Majorka.

Glavni grad ostrva ima nešto manje od pola miliona stanovnika, a celo ostrvo ima još toliko. Pored Španaca, ovde živi i dosta Portugalaca i Francuza.

 majorka leto

Kako stići do najvećeg španskog ostrva?

Avionom ili kombinacijom kopnenim i morskim putem. Ako se upustite u avanturu kolima ili autobusom treba da znate da je udaljenost od naše zemlje oko 2.260 km. Tu je uračunat i trajakt koji prevozi sa kopna Španije do Stare dame.

Kada je najbolje posetiti Palma de Majorku?

Sa svojih 300 sunčanih dana i letnjom temperaturom oko 32 stepena, privlači na milione turista tokom cele letnje sezone. Međutim, nije je loše posetiti ni zimi kada je prosečna temperatura od 15 do 20 stepeni.

Zanimljivosti Stare dame

 • Palma de Majorka nosi nadimak Stara Dama
 • Grad Manakor je najstarije naselje na ostrvu
 • Najstarije naselje na ostrvu je rodno mesto španskog tenisera Rafela Nadala
 • Tokom rimske vlasti glavni grad ostrva je bio vojni logor
 • Palma de Majorka je sinonim za turizam sa stilom
 • Majorčani rado dočekuju svakog turistu i stranca, ali retko kada sa strancima stupaju u brak


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *