Zašto je Bodrum najlepši turski grad na obali?

Podeli

Bodrum je lučki grad u jugozapadnom egejskom regionu Turske. U antičko doba ovaj grad je bio poznat kao Halikarnas i krasio ga je čuveni Mauzolej – jedno od 7 svetskih čuda Starog veka. Poznat je po boemskom duhu, diskretnom šarmu i lepoti svoje stare čaršije.

Bodrum – najlepši turski grad na obali

Bodrum je moderno lice turskog turizma i poslednjih godina važi za jednu od popularnih destinacija za sve one koji žele da uživaju u kosmopolitskom letovalištu, koje svake godine ugosti milione turista.

Svakog leta luka je ispunjena luksuznim čamcima i jahtama sa turistima iz različitih delova sveta. Bilo da želite luksuzni odmor u skupim hotelima ili odmaralištima sa apartmanima, ovaj lučki grad ima šta da ponudi putnicima različitih ukusa.

Izdvaja se od bilo koje druge turske primorske destinacije po svojoj jedinstvenoj lepoti. Prelepe plaže sa kristalno čistim morem čekaju da ih otkrijete. Ljubitelji aktivnog odmora će biti oduševljeni ovim gradom u čijoj je blizini su i veličanstveni Efes i magične Pamukale, a hidrogliseri i trajekti iz Bodruma voze na grčka ostrva Rodos i Kos.

Najlepše plaže Bodruma nisu u samom gradu, već u njegovoj okolini. Turgutreis, Gümüşlük i Gumbet su nekadašnja mala ribarska sela, koja su prerasla u delove grada, u kojima su danas najbolji hoteli i dugačke peščane plaže.

Kratka istorija Bodruma i njegove najveće znamenitosti

U doba Antike, Bodrum je bio bio poznat kao Halikarnas, a posle smrti jednog od njegovih vladara podignut je čuveni mauzolej, čiji ostaci i danas krase ovaj biser turskog primorja.

Naime, predanje kaže da je gradom vladao Mauzol sa svojom ženom, koja mu je ujedno bila i sestra, Artemizijom. Kada je pomenuti vladar preminuo  353. pre nove ere, po naredbi udovice Artemizije, izgrađena je veličanstvena grobnica na vrhu brda. Poznato kao Mauzolej u Halikarnasu, zdanje je sazidano u klasičnom grčkom stilu, dok dizajn krova podseća na egipatski stil. Po završetku, mauzolej u Halikarnasu postao je jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta.

Bodrum teatar

Bodrum je posle bio pod vlašću Aleksandra Velikog i to tako što se sestra Mauzola i Artemizije, po imenu Adra, udružila sa njim, pa iako je praktično vladar bio stranac, ona je do smrti bila kraljica.

Početkom XV veka, vitezovi sa Rodosa su izgradili zamak Svetog Petra, danas poznat kao zamak Bodrum. Nalazi se iznad grada. Za njegovu izgradnju korišćen je „mauzolej sa vrha grada“. Nije bilo neuobičajeno u drevna vremena da se na temeljima starih građevina, zidaju nove. Zato su najpre mermerni stubovi i neki reljefi iz Mauzoleja u Halikarnasu preneti u zamak. U kasnijem pereiodu su verovatno prenete i neke od skulptura, koje su pre toga krasile Mauzolej.

Dva puta je zamak napadan od strane Osmanlija, jednom 1453. i ponovo 1480. godine, predvođeni sultanom Mehmetom Osvajačem.

Godine 1522. vitezovi su konačno poraženi, posle opsade koja je trajala 6 meseci. Vitezovima je bilo dozvoljeno da se povuku, pa su prvo otišli na Siciliju, a potom na Maltu.

Bodrum tvrdjava

Kao deo Osmanskog carstva, zamak Bodrum je tokom vekova korišćen za niz različitih namena, u početku kao džamija, a kasnije kao zatvor, vojna baza, da bi danas u njemu funkcionisao Muzej podvodne arheologije.

U muzeju se najbolje „uči“ istorija Bodruma. Čuvena olupina broda Uluburun, koja datira XIV veka pre nove ere, jedna je od najstarijih i najbolje očuvanih olupina koje su ikada iskopane i danas je jedan od eksponata. Posetioci mogu saznati i o tajnama lečenja u Zmijskoj kuli, tamnici koju su izgradili vitezovi Svetog Jovana, dok se u ovom muzeju čuva i slika princeze Ade i njenog nakita iz IV veka pre nove ere, kao i mnoge drugi artefakti svedoče o bogatom nasleđu Bodruma.

Antički teatar je još jedna od znamenitost Bodruma, koju obavezno treba posetiti. Na vrhuncu popularnosti, posećivalo ga je i do 13.000 ljudi. I danas se ovde održavaju prdstave i koncerti, tako da ako ste u Bodrumu, obavezno pogledajte da li ima nešto na repertoaru dok ste tu. Čak i ako ne, sama poseta je dovoljna da vam oduzme dah.

U znamenitosti Bodruma spadaju svakako i stara gradska kapija Mindos, u čijoj blizni se nalaze kamene vetrenjače koje su takođe ponos ovog turskog letovališta.

Bodrum plaže

Plaža Kumbahče je peskovita i nalazi se u blizini zamka i marine u centru Bodruma. Dužine je oko 300 metara. Na njoj su i restorani i kafići, koji nude mogućnost turistima da uživaju u turskim specijalitetima. U jeku sezone ovde je uvek gužva, budući da je plaža veoma popularana među Turcima. Ako tražite mir i malo više prostora, uputite se na neku od plaža na poluostrvu.

Plaža Gumbet se nalazi u neposrednoj blizni Kumbahče plaže i odlična joj je alternativa. Uglavnom je šljunkovita, ali na nekim delovima je i peskovita. Okružena je restoranima, barovima i ležaljkama. Gumbet se posebno dopada onima koji vole vodene sportove, jer na njoj postoje brojne mogućnosti za to.

Plaža Bietz je najvećim delom zlatna peščana plaža sa plitkom vodom. Na njoj ćete naći ležaljke, a u neposrednoj blizini je i dobar izbor restorana.

Dalje duž poluostrva, nalazi se Jahsi Sahil plaža. Popularna je među Turcima i tokom vedrih dana ima pogled na grčko ostrvo Kos. Mnogi ovde gledaju zalazak sunca, a skoro otvoreni restorani su prava atrakcija tokom punog meseca.  

Bodrum plaže

Bodrum krasi i Kamilja plaža, poznata i kao Kargi zaliv, koja nudi sve pogodnosti ostalih plaža na poluostrvu, ali i jahanje kamila, pa otuda i njen naziv. Mnogi je smatraju jednom od najboljih plaža na poluostrovu na kome se nalazi Bodrum.

Plaža odmarališta Turgutreis se nalazi u neposrednoj blizini Bodruma i peščana je. Popularna je za sve one koji vole jedrenje na dasci, a neke od najboljih školi za savladavanje te aktivnosti se baš na njoj i nalaze. Pruža dobre uslove i za ostale sportove na vodi.

Plaža Gumusluk je uglavnom svima privlačna zbog svog neobičnog, opuštenog ambijenta. Morski restorani na plaži su omiljeni VIP ličnostima, kako Turske tako i onima koji su popularni u drugim zemljama.

Plaža Jalikavak je moderna, atraktivna marina koja privlači mnoštvo fenomenalnih jahti, ali i nekih skromnijih plovila, što sve daje Bodrumu prilično kosmopolitski izgled. Plaža se nalazi u centru grada i popularna je i zbog svoje lokacije i zbog sadržaja.

Tu je i čuvena Turkbuku plaža koji mnogi zovu turski San Trope. Omiljena letnja destinacija bogatih Turaka, pa je logično da se tu nalaze neki od najboljih restorana, klubova na plaži, hotela… Udaljena je oko sat vremena vožnje od Bodruma.

Bodrum plaže

Gde se nalazi Bodrum?

Bodrum je tursko letovalište na obali Egejskog mora. Nalazi se u provinciji Mugla na poluostrovu Bodrum, na početku zaliva Gekova, a tačno preko puta grčkog ostrva Kos.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *