Zašto je maderoterapija korisna?

Podeli

Gotovo da nema žene koja nije čula za popularni tretman sa „oklagijama“, odnosno maderoterapiju. Neki su se u isti u potpunosti zaljubili, dok drugi još ne veruju u rezultate koje daje. Saznajte sve šta vas interesuje u vezi maderoterapije: Za koga jeste, a za koga nije ovaj tretman, kao i koliko traje, ali i koliko treba da izdvojite novca za njega.

Maderoterapija – da li je za vas?
 canva pro user, ana alonso
Ana Alonso/Canva

Šta je maderoterapija?

 Maderoterapija je vrsta masaže uz pomoć drvenih rekvizita, kod nas popularno nazvanih oklagija i ima za cilj da poboljša izgled kože, smanji celulit i oblikuje telo. Drveni rekviziti uz pomoć kojih se radi maderoterapija su različitih veličina i oblika.

Nastala je u Južnoj Americi, tačnije Kolumbiji, gde se ovakav vid masaže praktikuje već godinama u tarapeutske svrhe. Naziv maderoterapija dolazi od latinske reči madera što znači drvo.

Od čega su napravljene oklagije za maderoterapiju?

Oklagije, ali i drugi oblici rekvizita za maderoterapiju, se prave uglavnom od tvrdog drveta kao što su hrast ili recimo breza. Površina rekvizita je otporna na vlagu.

 Korišćenjem istih tokom masaža primenjuju se različite tehnike masaže, koje pre svega imaju za cilj da izbace višak vode iz organizma, pokrenu cirkulaciju krivi i očiste limfni sistem od toksina.  

Maderoterapija je posebno učinkovita kod smanjena celulita. Sve to najpre zato što je uz pomoć drvenih oklagija, ali i drugih oblika rekvizitia, moguće lako razbiti naukpljene masne naslage koje su se natoležile. Iskusnim pokretom i tačno određenom jačinom, maderoterapija će vam dati telo o kojem maštate.

Koliko traje tretman maderoterapije?

Trajanje tretmana maderoterapije može da varira. Dužina tretmana pre svega zavisi od područja koje se tretira, odnosno od toga da li je u pitanju celo telo ili određene regije, pa shodno tome uglavnom traje između 30 i 60 minuta. Varirati kako u zavisnosti od područja koje se tretira, tako i od ciljeva tretmana.

Maderoterapija se fokusira na stomak, butine i gluteus, ali postoji čak i maderoterapija za lice. Tehnika i određena vrsta rekvizita se koristi shodno tome koje područje se tretira.

Da li postoji vreme oporavka nakon tretmana maderoterapije?

Nakon tretmana moguće je vreme oporavka, što pre svega zavisi od inteziteta tretmana, regije koja se tretira i trenutnog stanja klijenta.

Moguće su nus pojave kao što su crvenilo kože, javljanje modrica, oticanje ili osetljivost pri dodidru kože. Oporavak obično traje nekoliko sati ili par dana, zavisi od pojedinca.

Ko je kvalifikovan da radi maderoterapiju?

Danas postoji mnogo onih kojih se nazivaju maderoteraputi, no malo njih ima kvalifikacije koje su potrebne da bi nosili to zanimanje. 

Postoje mnogi kursevi uz pomoć kojih dobijate sertifikate, međutim kada birate maderoterapeuta trebalo bi da se dobro raspitate. Najbolje bi bilo da vaš budući maderoterapeut ima zvanje fizijatra ili fizioterapeuta, pre svega jer takvim zvanjem ima znanje o anatomiji i fiziologiji tela, te se podrazumeva i da bi trebalo da je pohađao dodatni kurs za maderoterap, tako da na osnovu svog znanja može tačno da odredi kojim drvenim rekvizitom treba raditi koji deo tela, sa kojim pritiskom praviti pokrete, kako se ne bi ošetetio tonus mišića.

Ko ne treba da radi maderoterapiju?

Iako maderoterapija kada je radi obučen terapeut daje sjajne rezultate za vaše telo, ovaj tretman pak nije za svakog. Ko treba da izbegava maderoterapiju?

  • Trudnice – maderoterapija trudnice može dovesti do neželjenih efekata, poput povećanog krvarenja, bolova, nelagode i sličnih.
  • Osobe koje imaju problem sa cirkulacijom – kako maderoterapija može  da utiče na protok krvi, pa tako imate varikozne vene, trombozu ili slično, onda zakažite neki drugi tretman.
  • Osobe sa limfnim edemom – kako maderoterapija može povećati rizik od limfnog edema, ako bolujete od istog, izbegavajte tretman.
  • Osobe s tumorima – kako maderoterapija utiče na tumore, onda se preporučuje da ne dolazite na tretman ukoliko imate napomenuti.

Prije nego što se odlučite za maderoterapiju, obavezno posetite svog lekara ili terapueta, kako bi utrvrdili da li maderoterapija za vas.  

Koja je cena tretmana maderoterapije u Srbiji?

Cena tretmana maderoterapije u Srbiji varira, a to pre svega zavisi od lokacije (grada i ulice), kao i diploma maderoteraputa. Cena se krece od 1.000 do 5.000 dinara po tretmanu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *