Prašak za pecivo – čime ga zameniti?

Podeli

Prašak za pecivo je sredstvo za dizanje testa. Ako vam je ponestalo, ne brinite – postoji mnogo zamena za prašak za pecivo (koje verovatno imate pri ruci) koje možete koristiti kao alternativu.

Prašak za pecivo - čime ga zameniti?
Pixabay

Prašak za pecivo sadrži mešavinu sode bikarbone i kiseline, kao i kukuruzni skrob. Izaziva narastanje pečenih proizvoda oslobađanjem gasa ugljen-dioksida.

U nedostatku praška za pecivo možete koristiti sledeće namirnice:

Pavlaka

Jogurt ima kiseli PH, što ga čini odličnom zamenom kada se kombinuje sa sodom bikarbonom. Koristite ¼ kašičice sode bikarbone i ½ šolje običnog jogurta kao zamenu za jednu kašičicu praška za pecivo. Obavezno smanjite količinu tečnosti u ostatku recepta po potrebi.

Sirće

U kombinaciji sa sodom bikarbonom, sirće oslobađa ugljen-dioksid što uzrokuje narastanje testa. Potrebno je da pomešate samo ½ kašičice sirćeta plus ¼ kašičice sode bikarbone kako bi zamenili jednu kašičicu praška za pecivo. S obzirom na to da je vrlo mala količina sastojaka , ne bi trebalo previše da utiče na ukus. Da biste bili sigurni, dodajte prstohvat šećera u recept kako biste ublažili ukus sirćeta.

Sok od svežeg limuna

Sveži sok je pun limunske kiseline i deluje na isti način kao sirće u pecivu. Baš kao i sirće, zamenite 1 kašičicu praška za pecivo sa ¼ kašičice sode bikarbone i ½ kašičice limunovog soka.

Belance

Ovo je još jedna odlična opcija ako pri ruci nemate prašak za pecivo ili sodu bikarbonu. Mućenjem belanaca (električnim mikserom ili ručno) stvaraju se vazdušni mehurići koji pomažu da se poveća volumen i lakoća peciva. Ako recimo volite pečene kore za tortu umesto kupovnih, belance je idealna zamena za prašak za pecivo.

Možda vas zanima i kako se pravi torta Španski vetar sa korama od belanaca.

Kisela voda

Pošto je cilj praška za pecivo stvaranje mehurića, možete dodati mehuriće direktno u testo. Kisela voda je odlična zamena za recepte koji ne zahtevaju mnogo narastanja testa, kao što su palačinke, iz razloga što ne sadrži puno natrijum bikarbonata. Baš zbog toga nije pogodna za recepte koji zahtevaju previše narastanja testa.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *