Zašto je Resavska pećina najpoznatija u Srbiji?

Podeli

Skoro 80 miliona godina priroda je neumorno oblikovala jedno od svojih najimpresivnijih umetničkih dela u našoj zemlji, stvarajući jedinstven speleološki lokalitet.

Zašto je Resavska pećina najpoznatija u Srbiji?

U samom srcu istočne Srbije, skrivena u bujnim zelenim predelima blizu grada Despotovca, Resavska pećina se uzdiže kao titanski spomenik prirodnim silama, koje su tokom eona oblikovale našu planetu. Unutrašnjost Resavske pećine je fascinantna tajna sveta. Ispunjena je obiljem neobičnih formacija – stalaktita i stalagmita, kao i mnoštvom drugih geoloških struktura koje krase njene komore i prolaze.

Fantastična podzemna pejzažna panorama je rezultat milenijumima dugog procesa, u kojem su se kamen i minerali, voda i vreme, ujedinili u čudesnom plesu prirode, formirajući jedinstvene formacije koje izazivaju divljenje posetilaca.

Pored neosporno fascinantne lepote, Resavska pećina je i mesto od velike naučne važnosti. U dubinama ove pećine, naučnici imaju priliku da istraže izuzetno star geološki zapis, pružajući nam uvide u procese koji su oblikovali našu planetu tokom miliona godina. Resavska pećina predstavlja otvorenu knjigu istorije Zemlje, koja još uvek ima mnogo toga da nam ispriča.

Pećina je takođe od vitalnog značaja za lokalnu zajednicu i turizam u regionu. Od momenta kada je otvorena za javnost 1972. godine, privukla je veliki broj posetilaca iz svih krajeva sveta. Upravo je to mesto koje pruža posetiocima priliku da se povežu sa prirodom na dubljem nivou i omogući im da iskuse iz prve ruke moć i veličanstvenost prirodnih sila.

Resavska pećina je priča o vremenu, o životu, o planeti, ali i o nas samima. To je priča o tome kako smo povezani sa prirodom, o tome kako su procesi koji se odvijaju duboko ispod površine Zemlje uticali na oblikovanje našeg sveta. Svaka komora, svaki prolaz, svaka formacija unutar ove pećine predstavlja deo te priče, a svaki posetilac koji zakorači u njene dubine postaje deo tog prirodnog narativa.

Gde se nalazi Resavska pećina?

Prirodni dragulj u srcu Srbije, Resavska pećina se nalazi u istočnom delu zemlje. Tačnije u oblasti koja je poznata kao Levač. Ovaj region dobro je znan  po fascinantnim pejzažima, kojima dominira planina Beljanica.

Nalazi se u blizini grada Despotovca, od koga je udaljena oko 20 kilometara. A budući da se u blizini nalazi i srpski srednjevekovni manastir Manasija, Resavska pećina je često na putu posetilaca koji dolaze da vide ovu poznatu srpsku kulturnu atrakciju.

Sama pećina je smeštena u podnožju planine Beljanice, na nadmorskoj visini od oko 485 metara. Okružena je slikovitim predelima, koja pružaju savršen kontrast njenim mračnim i tajanstvenim dubinama.

Oblast oko pećine je bogata različitim vrstama drveća. Neposredno pored pećine protiče reka Resava, po kojoj je i pećina nazvana.

U blizini pećine nalazi se i druga značajna prirodna atrakcija – Lisine ili Veliki Buk, vodopad na reci Vrelo, poznatoj i kao Godina. Ovaj vodopad se neretko karakteriše i kao jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji. Lisine, zajedno sa Resavskom pećinom, čine jedinstven prirodni kompleks koji privlači veliki broj turista svake godine.

Kako je otkrivena Resavska pećina?

Izvanredna priča o otkriću Resavske pećine je priča koja se meša sa lokalnim legendama i zabeleženom istorijom. Iako je pećina postojala milionima godina, skrivena u dubinama planine Beljanice, za nju je javnost saznala tek u drugoj polovini 20. veka.

Prema zabeleženim informacijama, otkriće Resavske pećine desilo se 1962. godine. Lokalni stanovnici jesu znali za njeno postojanje, ali nije bila poznata izvan lokalne zajednice. Otkrili su je članovi Planinarsko-speleološkog kluba iz Valjeva.

Legenda kaže da su istraživači bili fascinirani otvorom na zemlji kroz koji je izbijao hladan vazduh. Iz tog razloga su odlučili da istraže to mesto. Istraživanje je pokazalo da se iza ovog otvora krije prostrana pećina sa nizom spektakularnih geoloških formacija.

Nakon otkrića, usledile su detaljne geološke i speleološke studije koje su pomogle u razumevanju pećine, njenog formiranja i važnosti. Prilikom prvih istraživanja, tim speleologa je otkrio oko 2.830 metara kanala. Naknadna istraživanja su proširila ovu brojku na preko 4.500 metara, što čini Resavsku pećinu jednom od najdužih pećina u Srbiji.

Od momenta njenog otkrića, Resavska pećina je u fokusu brojnih speleoloških, geoloških i paleontoloških istraživanja. Studije koje su obavljene unutar pećine su pružile dragocene informacije o prirodnim procesima koji su oblikovali pećinu, o životu koji se odvijao unutar nje tokom miliona godina, ali i o klimatskim promenama koje su se događale tokom ovog vremenskog perioda.

Danas, više od pola veka nakon svog otkrića, Resavska pećina je otvorena za javnost i svake godine privlači hiljade posetilaca željnih da otkriju njene tajanstvene dubine i divnu prirodnu lepotu.

Zanimljivosti o Resavskoj pećini

 • Smatra se jednom od najstarijih pećina u Srbiji, sa procenjenom starošću između 45 i 80 miliona godina.
 • Dužina pećine je preko 4,5 kilometara, od čega je za turiste dostupno oko 800 metara.
 • Resavska pećina ima ukupno 8 sala koje su otvorene za javnost. Najpoznatije sale u pećini su Mramorna sala i Kristalna sala.
 • Unutar pećine se nalazi veliki broj različitih geoloških formacija kao što su stalaktiti, stalagmiti, pećinski stubovi i draperije. Neki od stalaktita i stalagmita u pećini su stari više desetina hiljada godina.
 • Sadrži jedan od najvećih pećinskih stubova na Balkanu, visok preko 20 metara.
 • Dom je za brojne vrste pećinskih organizama, uključujući slepe miševe i različite vrste insekata.
 • Unutrašnja temperatura pećine tokom cele godine iznosi oko 7 do 8 stepeni Celzijusovih. Vlažnost vazduha u pećini je visoka i kreće se između 80% i 100%.
 • Pećina je deo prirodnog rezervata „Resava“, koji je zaštićen od strane države Srbije.
 • Istraživanja unutar pećine su pružila dragocene informacije o geološkim i klimatskim promenama koje su se događale tokom miliona godina.
 • Resavska pećina je jedan od najposećenijih turističkih objekata u Srbiji.
 • Poznata je i po svojim akustičnim svojstvima.
 • Unutar pećine su pronađene i neke vrste bakterija koje se ne mogu naći nigde drugde na svetu.
 • U Resavskoj pećini nalazi i izvor pitke vode.
 • Resavska pećina je jedna od najdužih pećina u Srbiji i jedna je od najznačajnijih prirodnih znamenitosti u našoj zemlji.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *