Zašto laste odlaze na jug?

Podeli

Jedna od retkih vrsta ptica koja se može videti i u gradskom okruženju su laste ili, kako ih još nazivaju lastavice. U pitanju su životinje, odnosno ptice koje su uvrštene u red vrapčarki, a koje žive u celom svetu, izuzev na Antarktiku.

zašto laste odlaze na jug
Pixabay: Ralphs_Fotos

Posebno je zanimljivo to što se laste sele na jug i to na prvom mestu zbog hrane i parenja, ali i zbog potrebe za povoljnijim vremenskim uslovima.

Kako izgledaju laste?

Oblik repa je ono po čemu su laste specifične, a većina primeraka ove ptice imaju specifičan oblik tela, koji ih razlikuje od ostalih ptica, koje pripadaju istom redu. Vrlo su dobri letači upravo zahvaljujući tome što su uspele da lovljenju insekata prilagode oblik svog tela u velikoj meri.

Uobičajena brzina letenja ovih ptica se kreće između 30 i 40 km/h, ali u određenim situacijama ta brzina može dostići čak između 50 i 65 kilometara na sat.

Kao što smo već pomenuli lastin rep je u najmanju ruku specifičan, a sačinjen je od ukupno 12 pera i može biti različite dužine, što sve zavisi od pola ptice. U većini slučajeva je boja perja laste tamnoplava, mada može biti i kombinacija te i tamnozelene, odnosno bele boje, a uočljive su i šare crvene boje.

Zašto se laste sele na jug?

Brojni su razlozi zbog kojih laste odlaze na jug iz hladnih područja u toku zime. Naime, zbog prisustva snega i leda na tim mestima, one imaju poteškoća u pronalaženju hrane, pa je to primaran razlog zašto laste odlaze na jug. U suštini, tamo gde je vreme toplije, mnogo lakše mogu da pronađu insekte kojima se hrane.

Takođe je vrlo važno napomenuti i to da laste spadaju u ptice kojima prija toplije vreme, a ujedno se i u toplim delovima sveta i razmnožavaju. U tom smislu je sasvim jasno da su u toplijim predelima takvi klimatski uslovi koji pogoduju lastama, tako da se one svake godine iz hladnih predela migracijom sele na jug.

Zanimljivosti o lastama

  • Na celom svetu postoji ukupno 84 vrste lasta.
  • Na području evropskog kontinenta živi oko 15 miliona tih ptica, s tim što je primećeno najveće prisustvo lasta na teritoriji Bugarske i Poljske.
  • Vrsta laste koja je najrasprostranjenija u celom svetu poznata je kao Seoska lasta.
  • Većina lasta koje inače žive na teritoriji Evrope se u toku zime cele na područje Afrike i to u delove koji se nalaze južno od pustinje Sahare.
  • U većini slučajeva laste za svoje stanište obično biraju područje oko reka i jezera, ali i močvara.
  • Za izradu gnezda su isključivo zadužene ženke.
  • Vrlo često se događa da mužjak i ženka laste koriste isto gnezdo nekoliko godina.
  • Nakon što se završi migracija i otopli, laste se vraćaju, ali je specifično to što se uvek prvi vraćaju mužjaci. Ženke laste dolaze posle nekoliko sedmica.
  • Da bi mužjaci laste uspeli da na teritoriji koju su odabrali privuku svoju partnerku, oni pevaju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *