Zašto su sestre Bronte važne za književnost?

Podeli

Sestre Bronte mnogi smatraju feministkinjima, koje su započele neku vrstu borbe za ženska prava. Bile su ispred svog vremena. Zlatne zvezde su britanske književnosti. Njihova dela i danas su među najčitanijama širom sveta. Više puta su njihovi romani pretočeni u igrane filmove i TV serije.

sestre bronte

Svi romani sestara Bronte su postali klasici koje sve generacije, uglavnom nežnijeg pola, rado čitaju. U svojim delima su pokazale da i žene znaju da osećaju i da nisu samo predmeti obožavanja jačeg pola. One su sestre Bronte – Šarlot, Emili i En.

Da li je na to uticala mešavina irskih (po ocu) i engleskih gena, ne znamo, ali znamo da bez njih svetska književnost nikada ne bi bila ista.

Sestre Bronte i porodica

Šarlot je rođena 21. aprila 1816. godine, Emili 30. jula 1818. godine, a En 17. januara 1820. godine u Trontonu, u grofoviji Jorkšir. Imale su još dve sestre, Mariju i Elizabet koje nisu dočekale kasnu mladost i brata Branvela. Njihov otac Patrik je bio sveštenik Anglikanske crkve u selu Harvotu, a pre ovog svetog poziva, bio je učitelj.

Tragedija je zadesila porodicu Bronte 1821. godine – preminula im je majka/supruga Marija od turbekoloze i to samo nakon godinu dana od selidbe u Harvot. Deca su imala majčinsku figuru u tetki Elizabet koja se posle smrti sestre brinula o njenoj porodici. Tragedija se tu nije završila, jer su se i dve starije kćeri, Marija i Elizabet, razbolele u internatu, a potom po dolasku kući preminule.

Parohijska kuća u Harvotu nije bila velika za mnogočlanu porodicu Bronte. Stajala je izdignuta nad selom. Dok je prednji deo kuće bio okrenut ka seoskoj crkvi i groblju, zadnji je gledao na pustaru po kojoj su se deca Bronte volela igrati. Životni vek u njihovom selu usred pustare bio je 25 godina, pre svega zbog siromaštva i bolesti koje su tada harale.

Školovanje, detinjstvo i posao sestara Bronte

Zanimljivo je da su sve tri sestre Bronte pohađale različite škole u različito vreme, iako ih je otac, kao nekadašnji učitelj mogao i sam kući podučavati. Jednostavno, otac Patrik želeo je da pruži školsko obrazovanje svojoj deci.

Treba da napomenemo da su to bili internati, a svoj život u njima prenele su i u svoja dela. Hrana je bila loša, sama zgrada internata stara i nepogodna za školu, a disciplina i više nego surova.

U različito vreme su bile guvernante i učiteljice, a ovim zanimanjima su se u to vreme bavile devojke niže srednje klase. Posao guvernante i učiteljice smatrao se nezahvalnim, jer im niko nije ukazivao poštovanje za njihov trud i rad. Šarlot i Emili su 1842. godine otišle u Brisel ne bi li usavršile svoj francuski jezik, ali su ubrzo morale da se vrate, jer im je preminula tetka Elizabet.

Posle sahrane, Šarlot se vratila u Brisel gde je boravila oko godinu dana i tu je radila kao profesor engleskog jezika. Još tokom prve posete današnjoj prestonici Belgije, Šarlot se zaljubila u gospodina Ežea (koji je inače držao školu zajedno sa svojom suprugom). Upravo ta neuzvraćena ljubav je inspirisala da piše svoje ljubavne romane.

Sestre su o svom trošku izdale zbirku poezije, pod pseudonimom (muških imena) Karer (Šarlot), Elis (Emili) i Ekton (En) Bel. Sve su objavile romane koji su imali različite uspehe kod engleske čitalačke publike toga doba.

Sestre Bronte – knjige

Bez ikakve sumnje, sestre Bronte ostavile su vanvremenska dela. Enin Agnes Grej i Šarlotina Džejn Ejr objavljeni su 1847. godine. Džejn Ejr je bila i najčitaniji i najprodavaniji roman pomenute godine. Enin drugi roman Stanarka napuštenog zamka i Emilini Orkanski visovi su objavljeni 1848. godine i dok je prvi dobro prodavan, Emilin je doživeo debakal.

Zanimljivo je da je Šarlot svoj prvi prihod od romana Džejn Ejr potrošila na zubara.

S današenje tačke gledišta, Šarlot Bronte se smatra jednom od najvećih engleskih književnica ikada, ali se ipak smatra da joj je jedna sestra preuzela „tron“ svojom genijalnošću. Naime, bez obzira na tadašnji loš rejting Emilinog romana, njeni Orkanski visovi su po mnogima postali roman nad romanima. Nazivaju ga i pesmom u prozi.

Inače, Emili je pored ovog fenomenalnog klasika iza sebe ostavila i 177 pesama, a njene ljubavne pesme spadaju u najlepše pesme engleske književnosti. Što se tiče En, iako su njeni romani bili čitani i prodavani u doba kada su izdani, danas se smatraju osrednjim delima.

Kako su umrle sestre Bronte?

Turbekoloza je došla u dom Bronte i dve sestre zajedno sa bratom su preminule u kratkim vremenskim razmacima.

Šarlot je ostala sama sa ocem i nastavila je da piše. Prestala je da objavljueje knjige pod pseudomom i postala je poznati pisac. Objavila je Širli 1849. godine, a Violet 1853. Godinu dana potom udala se za očevog prijatelja i kolegu, Artura Bela Nikolasa. Ubrzo je i ona preminula od turbekoloze.

Njen roman prvenac Profesor je izdat posthumno 1857. godine. Četiri godine nakon toga preminuo je i otac sestara Bronte, Patrik, u dubokoj starosti. Nesrećni čovek je sahranio sve svoje najmilije.

Priča o porodici Bronte i njihova tri najpoznatija člana je i ekranizovana u vidu igranog filma To walk invisible.

Danas je njihova kuća u Harvotu put hodočašća za mnoge ljubitelje prave literature. Njihova dela su ekranizovana, a sastavni su deo repertoara mnogih pozorišta i opera.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *