Zašto treba jesti paradajz?

Podeli

Ako postoji sastojak koji je zastupljen u gotovo svim kuhinjama sveta, onda je to Njegovo veličanstvo paradajz. Mada se često smatra povrćem, paradajz je voće, zapravo.

Zašto treba jesti paradajz?
Pixabay / Bru-nO

Tokom duge istorije uzgoja paradajza, razvijene su i brojne sorte sa različitim karakteristikama.

Paradajz je bogat hranljivim sastojcima koji su važni za očuvanje zdravlja. Sadrži vitamine, minerale, antioksidante i druge fitohemikalije.

Dobar je prirodni izvor vitamina C, koji je važan za jačanje imunološkog sistema, održavanje zdrave kože i pomaže u apsorpciji gvožđa. Bogat je vitaminom A, beta karotenom i likopenom. Svi ti nutrijenti su ključni za održavanje zdravog vida, zdrave kože i podržavanje imunološkog sistema. Budući da je paradajz jedan od najbogatijih izvora likopena, moćnog antioksidanta koji mu daje karakterističnu crvenu boju, a da je likopen povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta karcinoma i ima protivupalno delovanje, to je i sasvim jasno zbog čega je paradajz dobar za zdravlje.

U ovom voću ima i kalijuma, minerala koji je važan za regulaciju krvnog pritiska, funkciju srca i funkcionisanje nervnog sistema. Sadrži i folate, koji su neophodni za pravilan razvoj ćelija i sintezu DNK. A važni su i za trudnice, jer pomažu u sprečavanju neuralnih defekata kod novorođenčadi.

Pored svega navedenog, paradajz sadrži i brojne fitohemikalije, poput flavonoida, kvercetina i kofeinske kiseline, koji imaju antioksidativno delovanje i mogu pružiti zaštitu od hroničnih bolesti.

paradajz
Pixabay / 1195798

Kako paradajz utiče na zdravlje?

Najpre, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Likopen i druge hranljive materije koje sadrži, mogu smanjiti oksidativni stres, upale i smanjiti nivo lošeg holesterola, čime se umanjuje i rizik od srčanih bolesti.

Antioksidanti koje sadrži pomažu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV zracima, smanjujući rizik od preranog starenja kože.

Može pomoći i u prevenciji nekih vrsta karcinoma. Naime, likopen je povezan sa smanjenim rizikom od određenih vrsta karcinoma, kao što su rak prostate, pluća i želuca.

Uz sve to, paradajz je dobar izvor vlakana, koja su važna za zdravlje probavnog sistema i prevenciju zatvora. A sadrži i vitamine i minerale, uključujući vitamin K i kalcijum, koji su važni za zdravlje kostiju i sprečavanje osteoporoze.

Pomaže u regulaciji telesne težine, budući da je niskokaloričan i da sadrži vlakna, koja mogu pružiti osećaj sitosti, što može biti korisno za održavanje zdrave telesne težine. Uzevši u obzir da je bogat vitaminom A i likopenom, koji su važni za zdravlje očiju i prevenciju degenerativnih očnih bolesti, to može pomoći i održavanju vida.

Antioksidanti i fitohemikalije koje sadrži paradajz mogu smanjiti upale u telu, što je ključno za prevenciju hroničnih bolesti.

Zanimljivosti o paradajzu

 • Paradajz je biljka koja potiče iz Južne Amerike.
 • Postoji veliki broj sorti paradajza, uključujući crvene, žute, narandžaste, roze, zelene i ljubičaste.
 • Reč „paradajz“ potiče od španske reči „tomate“, koja je sama po sebi preuzeta iz nahuatl jezika, jednog od jezika drevne civilizacije Asteka.
 • Spada u jednu od najčešće konzumiranih povrća u svetu i često se koristi u raznim kulinarskim receptima.
 • Sadržaj likopena u paradajzu je najveći kada je plod zreo i kada se termički obradi, a kroz proces kuvanja ili pečenja.
 • Bogat je vodom, što ga čini niskokaloričnim, ali i osvežavajućim.
 • Botanički gledano, paradajz je voće, jer se razvija iz cveta i sadrži semena.
 • Prvi dokumentovani uzgoj paradajza u Evropi bio je u 16. veku, a tada se smatrao ukrasnim biljkom.
 • Italijanski grad Napoli je poznat po izuzetno ukusnim paradajzima, zbog čega je osnova za kvalitetnu italijansku picu upravo paradajz.
 • Budući da sadrži i značajnu količinu vitamina C, to samo jedan paradajz može zadovoljiti oko 40% preporučene dnevne doze ovog vitamina.
 • Postoje specifične sorte paradajza, kao što je „Sun Gold“, koje imaju izuzetno slatki ukus i smatraju se delikatesom.
 • Jedna je od retkih namirnica koja ima veću hranljivu vrednost kada je termički obrađena, zbog bolje apsorpcije likopena.
 • Prvi genetski modifikovan organizam (GMO) koji je odobren za komercijalnu upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama je bio upravo paradajz.
 • U nekim kulturama se paradajz smatra afrodizijakom, jer je oblikom i teksturama povezan sa plodnošću.
 • Može se koristiti kao prirodni sastojak za održavanje lepote kože, jer sadrži antioksidante koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
 • U nekim kulturama, poput Meksika, paradajz se koristi za tradicionalne lekovite svrhe, kao što su tretiranje opekotina i ublažavanje upala.
 • Biljka paradajza može biti izuzetno bujna, dostižući visinu od nekoliko metara. Zbog toga je važno pružiti podršku biljci kako bi bilo izbegnuto oštećenje plodova.
 • Postoji preko 10.000 različitih sorti paradajza, od kojih neke imaju izuzetno velike plodove.
 • Paradajz se može uzgajati kod kuće, čak i na terasi ili u bašti.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *