Zašto treba jesti šljive?

Podeli

Sočno, slatko i ponekad blago kiselo voće, šljive sue mnogo više od ukusne poslastice koja se može uživati tokom letnjih meseci. Šljive, bilo da su sveže ili sušene, deo su kulinarskog nasleđa mnogih kultura širom sveta. One su centralni sastojak mnogih tradicionalnih jela, deserata, džemova i rakija, dok u isto vreme nude mnoštvo zdravstvenih benefita, zbog kojih ih nutricionisti često preporučuju.

zašto treba jesti šljive
Pixabay/domeckopol

Bogate su vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, što ih čini idealnim dodatkom uravnoteženoj ishrani.

Osim nutritivnih svojstava, šljive imaju dugu istoriju upotrebe u narodnoj medicini. Vekovima su korišćene za lečenje raznih tegoba, od probavnih problema do kožnih oboljenja.

Hranljivi sastojci šljiva

Bogat izvor različitih hranljivih sastojaka koji pružaju mnoge zdravstvene koristi, šljive su bogate vitaminom C, koji je poznat kao snažan antioksidans koji pomaže telu u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena i apsorpciji gvožđa, te pomaže u jačanju imunološkog sistema, održava zdravlje kože i može smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

U šljivama ima i vlakana, koja pomažu u regulaciji probave, smanjuju apsorpciju šećera i holesterola iz creva. Iz tog razloga se šljive preporučuju kao prevencija zatvora, te za smanjenje rizika od srčanih bolesti i kao podrška zdravlju creva.

Kalijum koga isto ima u šljivama je elektrolit koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u telu i podršci normalnoj funkciji mišića i nerva. Može pomoći u prevenciji visokog krvnog pritiska i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Ključan za proces koagulacije krvi i regulaciju metabolizma kalcijuma u kostima i arterijama, vitamin K je odlična podrška zdravlju kostiju i za prevenciju krvarenja.

Sem njih, šljive su i izvor vitamina B, poput B6, niacina i riboflavina. Svi ti vitamini su ključni za metabolizam hrane u energiju i održavanje zdravlja kože, očiju i jetre. Takođe pomažu u pretvaranju hrane u energiju, podržavaju funkciju nervnog sistema i pomažu u očuvanju zdravlja kože i očiju.

Uz vitamin C, šljive sadrže i druge antioksidanse poput kvercetina i antocijanina, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa. Zdravstvene koristi su smanjenje rizika od hroničnih bolesti, zaštita ćelija od oštećenja i podrška opštem zdravlju.

Kako šljive utiču na zdravlje?

Izuzetno bogate antioksidansima, koji pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala, a koji mogu uzrokovati oštećenje ćelija, šljive mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i neke vrste kancera.

Šljive su poznate po svojim laksativnim svojstvima, te pomažu u regulaciji probave. A dijetalna vlakna iz šljiva pomažu u održavanju zdravlja creva i regulaciji pražnjenja creva.

Izvor su i vitamina K, te sadrže minerale poput kalijuma, koji igraju ulogu u očuvanju zdravlja kostiju. Kalijum u šljivama može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti, dok dijetalna vlakna iz šljiva mogu pomoći u smanjenju nivoa lošeg LDL holesterola.

Vlakna i antioksidansi u šljivama mogu pomoći i u smanjenju nivoa šećera u krvi nakon obroka. A redovna konzumacija šljiva može doprineti smanjenom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *