Zašto treba koristiti anis?

Podeli

Pored toga što se biljka anis koristi u kulinarstvu, kao izuzetno ukusan začin, zbog izuzetnih lekovitih svojstava se koristi i u farmaceutskoj industriji.

Anis kada i zasto da ga koristite
Pixabay / Ajale

Specifičan ukus koji ima anis daje posebnu notu slatkišima, ali različitim vrstama alkoholnih napitaka i to posebno likera.

U pojedinim kuhinjama sveta anis se koristi ne samo kao dodatak slatkišima, nego i varivima i umacima, ali i drugim jelima. Takođe je poznat i grčki alkoholni napitak uzo, koji se može naći u varijanti sa i bez dodatka anisa.

Koje vrste anisa postoje?

Biljka latinskog naziva Pimpinella Anisum poznata je kao slatki anis ili pravi anis. U upotrebi se upravo ova vrsta može najčešće i naći, a osnovna primena slatkog anisa je u kulinarstvu.

Zvezdasti anis ili Illicium verum je najzastupljeniji u kuhinjama azijskih naroda, a karakteriše da specifičan oblik zvezde, te otuda i njegov naziv.

Vrlo sličnog ukusa kao i slatki ili pravi anis je i onaj, koji je poznat pod nazivom finokio (lat. Foeniculum vulgare) ili divlji anis.  

Još je jedna vrsta ove biljke zastupljena, a poznata je kao japanski anis. Anisi stellati fructus glasi njegov latinski naziv, a takođe je zastupljen u kuhinjama azijskih naroda i u velikoj meri po karakteristikama podseća na zvezdasti anis.

Lekovitost anisa

Brojni su razlozi zbog kojih bi trebalo koristiti ovu biljku, a ne samo za poboljšanje ukusa određenih slatkiša i jela, te alkoholnih pića.

Pored toga što pozitivno utiče na probavni sistem, te pomaže smanjenju nadutosti i eliminaciji grčeva u želucu, anis se smatra i prirodnim sredstvom za olakšavanje disanja. Naime, zahvaljujući lekovitim supstancama koje su u njemu nalaze, anis može da ima pozitivan uticaj i na ublažavanje simptoma bronhitisa, pa čak i astme, ali i nekih drugih oboljenja respiratornog sistema.

Izuzev toga, smatra se prirodnim analgetikom, a naročito je dobro koristiti anis za smanjenje bolova u predelu glave i stomaka.

I uz sve navedeno, lekovita svojstva anisa se ogledaju i u tome što se na najbolji mogući način bori protiv bakterijskih i gljivičnih oboljenja, ali i infekcija izazvanih nekim drugim mikroorganizmima.

Ne treba zaboraviti ni to da anis deluje blago antisedativno, te u tom smislu može pomoći ljudima koji imaju poteškoća sa snom.

Da li je anis bezbedan za upotrebu?

U principu, ukoliko se koristi u optimalnim količinama, anis neće ispoljiti negativno dejstvo, osim ako osoba nije alergična.

Međutim, ukoliko se koristi u velikim količinama i u kontinuitetu, može doći do određenih nuspojava. Najčešće nuspojave prekomerne upotrebe anisa su mučnina i povraćanje, ali i konvulzije, te u tom smislu treba biti vrlo pažljiv.

Osim toga, anis može da ima i kontraindikacije sa nekim medikamentima. U tom smislu je vrlo važno upotrebu ove biljke svesti na optimalnu količinu, ali se i prethodno posavetovati sa stručnjakom.

Vrlo je važno ne preterivati u količini, jer je upravo primećena veza između preterane količine unosa anisa i pojave neprijatnih stanja.

Pored toga što osobe sklone alergijama ne bi trebalo da konzumiraju ovu biljku, takođe se ne preporučuje trudnicama i dojiljama da konzumiraju anis.

Zanimljivosti o anisu

  • U kozmetičkoj industriji se anis, pored ostalog koristi za proizvodnju ulja namenjenih masaži.
  • Osim za proizvodnju grčkog nacionalnog pića uza, anis se koristi i za proizvodnju likera Apsint.
  • U periodu srednjeg veka, zbog mišljenja da ima izraženo afrodizijačka svojstva, anis je bio čest sastojak takozvanih ljubavnih napitaka.
  • Ulje od anisa ima primenu i u aromaterapiji, a obično se preporučuje za smirivanje nervne napetosti i za umirenje.
  • U narodnoj medicini se ova biljka najčešće preporučuje za lečenje različitih gastrointestinalnih problema, prosto zato što je primećeno da anis izuzetno pozitivno utiče na varenje, te na ublažavanje grčeva u stomaku i na smanjivanje gasova.
  • Eterično ulje od anisa, a koje se priprema od semena ove biljke se takođe preporučuje i za zdraviju kosu i kožu.
  • U farmaceutskoj industriji se anis koristi najčešće za izradu parfema i sapuna, kao i drugih kozmetičkih proizvoda.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *