Zašto treba posetiti Lisabon?

Podeli

Čaroban grad koji opčinjava posetioce svojom bogatom istorijom, šarmantnim ulicama, prelepim pejzažima i živopisnom kulturom, Lisabon se nalazi na zapadnoj obali Portugala, na ušću reke Težo.

Zašto treba posetiti Lisabon?
Pexels / Nextvoyage

Prestonicu zemlje  karakteriše umerena mediteranska klima, što je čini privlačnom destinacijom tokom cele godine.

Znamenitosti prestonice Portugala

Stari deo grada Lisabona, poznat kao Alfama, odiše šarmom i autentičnom atmosferom. Njegove uske, kaldrmisane ulice vode vas kroz lavirint šarenih kuća, slikovitih trgova i uspinju se do vrha brda, pružajući prelep pogled na grad.

Alfama je jedno od retkih područja u Lisabonu koje je preživelo zemljotres iz 1755. godine, čime je sačuvalo svoju originalnu arhitekturu i šarm. Šetajući ulicama ovog dela grada, osetićete duh prošlih vremena i uživati u autentičnom portugalskom iskustvu.

Kuće u Alfami su prepoznatljive po svojim živopisnim fasadama sa keramičkim pločicama, poznatim kao azulejos, koji prikazuju razne motive i priče. Mnoge od tih kuća su tradicionalne fado kuće, gde se može čuti tipična portugalska fado muzika, izražajna i melanholična.

U samom srcu Alfame nalazi se katedrala Sv. Đorđa (Se de Lisboa), koja datira iz 12. veka. Impresivna katedrala kombinuje različite stilove, uključujući romanički, gotički i barokni. Impozantna katedrala Svetog Đorđa, poznata kao Se de Lisboa, predstavlja najstariju crkvu u gradu. Izgrađena je u romaničkom stilu, a kasnije je nadograđivana u gotičkom i baroknom stilu.

Još jedna atrakcija koja privlači pažnju turista je dvorac São Jorge, smešten na vrhu brda Alfame. Ova srednjovekovna tvrđava nudi nestvarno lep pogled na Lisabon, reku Težo i okolne kvartove. Posetioci mogu šetati zidinama dvorca, obići muzej unutar njega i uroniti u bogatu istoriju grada.

Alfama takođe obiluje tradicionalnim restoranima, kafeterijama i barovima, gde turisti mogu probati autentičnu portugalsku kuhinju i osvežavajuća pića. A tu su i brojne radnje koje prodaju suvenire, rukotvorine i tipične proizvode Lisabona.

Toranj Belem izgrađen je u 16. veku. Simbolizuje portugalsku pomorsku moć i procvat. Smešten na obali reke Težo, ovaj impozantni kameni toranj privlači posetioce svojom lepotom i istorijskim značajem. U njemu se nalazi muzej koji prikazuje bogatu pomorsku prošlost Portugala. Toranj Belem je Liste svetske baštine UNESCO-a.

Inspirisan Golden Gejt mostom u San Francisku, Most 25. april je simbol modernog Lisabona. Povezuje obale reke Težo. Deo je kulturne i arhitektonske baštine Lisabona. Na jednoj strani mosta se nalazi monumentalni spomenik Kristu Kralju koji dominira pejzažom.

Kula Sv. Đorđa smeštena je na brdu Alfama. Ova srednjovekovna kula pruža panoramski pogled na Lisabon. Ima istorijski značaj i predstavlja deo utvrđenja koja su nekada štitila grad. Posetioci mogu uživati u pogledu na uske ulice i tradicionalnu arhitekturu Alfame, najstarijeg dela grada.

Plaže u Lisabonu

Nedaleko od centra grada nalazi se peščana plaža Praia de Carcavelos. Poznata je po idealnim uslovima za surfovanje. Zbog talasa najpre je posećuju ljubitelji surfovanja, ali je takođe pogodna i za sunčanje i opuštanje na pesku.

Prostrana plaža Praia da Caparica pruža se duž obale Almada, mami posetioce svojom lepotom i raznolikim sadržajima. Savršena je za duge šetnje uz more, kao i za uživanje u vodenim sportovima.

Praia de Guincho nalazi se u blizini mesta Cascais i očarava divljim pejzažem, ali i impresivnim talasima. Poznata je takođe kaoi idealna destinacija za surfovanje i kite-surfing.

U blizini Estorila nalazi se Praia do Tamariz, prelepa plaža koja privlači posetioce svojim belim peskom, mirnom atmosferom i kristalno čistim morem. Okružena vrtovima, restoranima i barovima, nudi idealne mogućnosti za opuštanje, sunčanje i uživanje u osvežavajućim pićima.

Lisabon Portugal
Pexels / Pentapfel

Zanimljivosti o Lisabonu

 • Lisabon je najzapadnija prestonica u kontinentalnom delu Evrope.
 • Grad je smešten na sedam brežuljaka, što mu daje karakterističan reljef.
 • Portugalska prestonica poznata je po karakterističnim tramvajima koji se voze uskim ulicama.
 • Grad ima više sunčanih dana u godini od bilo kojeg drugog evropskog glavnog grada.
 • Lisabon ima preko 20 kilomatara obale.
 • Tradicionalna fado muzika, izražajna i emotivna, potiče iz Lisabona.
 • U Lisabonu se nalazi najstarija knjižara na svetu, Bertrand Livraria, koja je osnovana 1732. godine.
 • Oceanario de Lisboa najveći je javni akvarijum u Evropi. U Lisabonu se nalazi i jedan od najvećih prirodnih akvarijuma u svetu, Akvarijum Vasco da Gama.
 • Grad ima preko 20 parkova i vrtova.
 • Lisabon je dom jednog od najstarijih univerziteta u svetu, Univerziteta u Lisabonu, osnovanog 1290. godine.
 • Lisabon je dom prelepog parka Monsanto, koji je jedan od najvećih gradskih parkova u Evropi.
 • Grad ima preko 250 sunčanih dana godišnje, što ga čini idealnom destinacijom tokom cele godine.
 • Jezero Alqueva u Lisabonu jedno je od najvećih akumulacionih jezera u Evropi,.
 • Lisabon je dom jedne od najdužih avenija u Evropi, Avenije Liberdade, koja je poznata po drvoredu i luksuznim prodavnicama.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *