Kojih su 5 najstarijih restorana na svetu?

Podeli

Možda savremenim generacijama zvuči čudno i neverovatno podatak da jedan ugostiteljski objekat može da bez prestanka radi vekovima.

Posebno kada se znaju podaci brojnih studija o uspešnosti restorana, koji navode da više od polovine novootvorenih restorana prestane sa radom već u prvoj godini, a tek oko 20 procenata njih „prežive“ prvih pet godina rada.

5 najstarijih restorana na svetu

Ipak, dokaz da je to moguće su najstariji restorani u svetu, od kojih neki bez prekida rade čak i više od 1.200 godina. Istini za volju, mnogi od pomenutih su osnovani i ranije, ali je osnovni razlog zbog koga je španski restoran ovenačan priznanjem najstarijeg u svetu, što nije menjao lokaciju od osnivanja.

1. Sobrino de Botín

1. Sobrino de Botín najstariji restoran na svetu

Osnovan 1725. godine u Madridru, Sobrino de Botín je i zvanično najstariji restoran na svetu. Barem ako je sudeći prema Ginisovoj knjizi rekorda, u koju je uvršten, ali primarno zbog toga što se nalazi u istoj lokaciji na kojoj je i otvoren u prvim decenijama 18. veka.

Kuvar Žan Botín iz Francuske je sa suprugom, inače austrijskog porekla, otvorio ovaj restoran u španskom gradu. Uzevši u obzir da nisu imali dece, restoran nasleđuje njihov nećak. Tada restoran menja naziv u Sobrino de Botín, što su slobodnom prevodu znači Botinov nećak.

Prosečna cena obroka je 50 dolara, kako navodi sajt Oldest.org, a služe se jela španske i kastiljanske kuhinje. Rezervacije se vrše online, preko zvaničnog sajta ovog restorana.

2. White Horse Tavern

White Horse Tavern najstariji restorani na svetu

U Njuportu, na Rod Ajlendu u Sjedinjenim Američkim Državama je 1673. godine osnovan restoran White Horse Tavern, koji važi za najstariji na tlu te zemlje.

Služe se klasična američka jela, a prosečna cena obroka je 40 dolara.

U zgradi u kojoj se nalazi ovaj restoran, ranije je funkcionisala i gradska većnica i sud, a u toku revolucije su u njoj bili smešteni i vojnici. Restoran nije kontinuirano radio, pa iako otvoren ranije pre španskog, nije mogao baš da se okarakteriše kao najstariji.

Nakon obnove zgrade, u njoj je 1957. godine ponovo otvoren restoran White Horse Tavern.

3.  Zur Letzten Instanz

najstariji restorani na svetu 3.  Zur Letzten Instanz

U blizini Berlinskog zida je 1621. godine otvoren restoran Zur Letzten Instanz, u kome se služe jela nacionalne kuhinje.

Rezervacije se mogu izvršiti putem telefona, a prosečna cena obroka je 35 dolara.

Enterijer restorana nažalost nije kao prvobitan, iako je zdanje u kome se nalazi jedno od najastarijih u celom gradu. Nakon što je pretrpela značajna oštećenja tokom Drugog svetskog rata, građevina je obnovljena 1963. godine.

4. La Tour d’Argent

La Tour d’Argent najstariji restorani na svetu

Pariski restoran La Tour d’Argent osnovan je 1582. godine i u njemu se služe specijaliteti nacionalne kuhinje. Rezervacije se vrše preklo zvaničnog sajta, a prosečna cena obroka je 500 dolara.

Može se pohvaliti jednom Mišelinovom zvezdicom i činjenicom da je u njemu obedovao lično i kralj Henri IV. Iako je u jednom trenutku imao čak tri Mišelinove zvezdice, nažalost je u međuvremenu izgubio dve.

Smatra se najstarijim restoranom u celom gradu, a ugostio je mnoge poznate ličnosti iz sveta, poput Marlen Ditrih, Fenklina Ruzvelta i Čarlija Čaplina, recimo.

5. Honke Owariya

Honke Owariya najstariji restorani na svetu

U japanskom gradu Kjoto je 1465. godine osnovan restoran Honke Owariya, u kome se služe jela nacionalne kuhinje. Rezervacije nisu neophodne, a 30 dolara je prosečna cena obroka.

Otvoren kao svojevrsna poslastičarnica, u kojoj su se mogli kupiti kolači od pirinča fenomenalnog ukusa, kasnije se fokusira na proizvodnju i prodaju takozvanih soba rezanaca, izrađenih od heljdinog brašna po tradicionalnoj recepturi.

 


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *