Koja je najduža reka na svetu?

Podeli

Prema opšteprihvaćenoj definiciji, svaki prirodni vodotok koji je sačinjen od dva elementa i to usečenog korita i vodene mase, smatra se rekom. Vodena masa se kreće kroz rečno korito od izvora ka ušću, s tim da se može ulivati ili u drugu reku ili u jezero ili u more, odnosno okean.

amazon
Amazon

U zavisnosti od karakteristika same reke, ona može vodom da se napaja iz više izvora i to primarno od podzemnih tokova ili pritoka.

I to su ukratko osnovna znanja o ovom, značajnom delu hidrološkog ciklusa.

Koja je najduža reka na svetu?

S obzirom na to da se ljudi pitaju koja je najduža reka u svetu, odnosno koja je najveća reka na svetu, to je vrlo nezahvalno davati odgovor na to pitanje. Prosto, radi se o diskutabilnom pitanju iz mnogo razloga.

Na prvom mestu je precizno određivanje tačaka početka i kraja jednog vodotoka predmet diskusije. U osnovi, ako bi se naučnici oko toga usaglasili, bilo bi prilično jednostavno navesti najduža reka na svetu je…

najduža reka na svetu
Nil

Međutim, u praksi to baš i nije tako jednostavno. Iako neko misli da je najduža reka Mississippi, istina je da je on zapravo na četvrtom mestu.

Najduža reka na svetu je…

Najčešće se pominju dve reke kao najduže, i to Nil i Amazon, mada ima podataka i o tome da pojedine dele prvo, odnosno drugo mesto po dužini, ali je i to često predmet polemike.

Kako navode dostupni podaci, ukupna dužina reke Nil je 6.853 kilometara. Pripada slivu Sredozemnog mora, a protiče kroz čak 11 zemalja. Kao izvor reke Nil najčešće se navodi Viktorijino jezero, koje se nalazi u Ugandi.

Podatak da je dužina reke Amazon 6.448 kilometara pokazuje da je ipak ona na drugom mestu po dužini u celom svetu. Ali se tu opet moramo vratiti na polemiku o načinu merenja, odnosno o određivanju toga gde je izvor jedne reke. Smatra se da je u pitanju reka koja je u celom svetu vodom najbogatija. Izvire u Andima i uliva se u Atlantski okean, a osim kroz Peru, protiče i kroz Brazil i jednim delom kroz Kolumbiju.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *