9 najboljih predloga gde za Prvi maj

Podeli

Putovanje za Prvi maj je izvanredna prilika da se napunite energijom i provedete kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima.

gde za 1.maj
Pixabay: williamlind

Osim toga, takva putovanja imaju niz koristi za mentalno i fizičko zdravlje. Opuštanje u novom okruženju može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i osvežiti um.

Budući da je Prvi maj praznik koji se obeležava neradno, to je i prilika za putovanja odlična.

Iako je Srbija poznata po brojnim, turistički atraktivnim destinacijama koje vredi posetiti, ne treba zanemariti ni bogatstvo ponude susednih i drugih evropskih zemalja.

1. Vojvodina

Regija Srbije u kojoj se susreću različite kulture, jezici i običaji, Vojvodina je zaista jedinstvena. Za prvomajske praznike možete provesti dan u Novom Sadu, posetiti Frušku goru, poznatu po brojnim srednjevekovnim manastirima i vinogradima ili uživati u lepotama Sremskih Karlovaca, Palićkog jezera, Subotice i Sremske Mitrovice, recimo.

2. Budimpešta

Udaljena samo nekoliko sati vožnje od Srbije, Budimpešta nudi obilje atrakcija. Glavni grad susedne Mađarske leži na obalama reke Dunav i poznat je po svojim arhitektonskim remek-delima, termalnim izvorima i bogatoj istoriji.

Turisti mogu uživati u šetnji preko čuvenog Lančanog mosta, posetiti Budimski dvorac ili se prepustiti ukusima lokalnih specijaliteta. Poseta Trgu heroja i krstarenje Dunavom, još su neke od zanimljivih aktivnosti kojima će biti ulepšana i putovanja za Prvi maj u Budimpeštu.

3. Temišvar

Sa razlogom se Temišvar karakteriše kao jedan od najlepših gradova u susednoj Rumuniji. Samim tim što je udaljen tek nekoliko sati vožnje od naše zemlje, čini ga atraktivnom destinacijom za prvomajske praznike.

Autentična arhitektura, živopisni trgovi i moderni tržni centri, smatraju se obeležjem ovog rumunskog grada. Ništa manje nisu zanimljivi ni gradski parkovi i sakralni objekti u Temišvaru.

4. Mostar

Još jedna od destinacija koja nije mnogo udaljena od naše zemlje, Mostar se sa razlogom smatra biserom Bosne i Hercegovine.

Glavna atrakcija grada je čuveni Stari most. Šetnja kroz staro gradsko jezgro pruža priliku da se istraže uske kaldrmisane ulice, kuće od kamena i brojne zanatske radnji koje oživljavaju duh prošlih vremena.

5. Ohridsko jezero

Slobodno se može reći da je Ohridsko jezero gotovo idealna destinacija za miran odmor. Region u kome se jezero nalazi obiluje istorijskim spomenicima, manastirima i crkvama koji svedoče o bogatoj prošlosti tog područja.

Prvomajski praznici predstavljaju idealnu priliku za istraživanje čari Ohridskog jezera i upoznavanje sa njegovim jedinstvenim kulturnim nasleđem.

Grad Ohrid, smešten na obalama jezera, predstavlja pravu pravcatu riznicu u istorijskom smislu, pa ne čudi što često privlači pažnju turista.

6. Opatija

Opatija, prelepi grad smešten na obali Jadranskog mora, udaljen svega nekoliko sati vožnje od Srbije, predstavlja savršenu destinaciju za opuštajući odmor tokom prvomajskih praznika. Kombinacija mora, obilja zelenila i hotela visoke kategorizacije garantuje ugodan boravak.

Kao jedna od najupečatljivijih karakteristika Opatije izdvaja se šetalište duž obale, poznato kao Lungomare, sa koga se pruža spektakularan pogled na Jadransko more.

7. Niš

Grad bogate istorije i kulturnog nasleđa, Niš je od Beograda udaljen tek par sati vožnje. Izuzev po brojnim značajnim spomenicima, ovaj grad je poznat i po odlično očuvanoj tvrđavi, ali i po Kazandžijskom sokačetu, smeštenom u samom centru.

Gastronomska ponuda Niša je posebna priča.

8. Venecija

Sa razlogom se Venecija smatra jednim od najromantičnijih gradova na svetu, a vožnja gondolom duž venecijanskih kanala predstavlja jednu od najtraktivnijih aktivnosti u ovom italijanskom gradu.

Venecija je takođe poznata i po Trgu Svetog Marka, ali i po spektakularnim mostovima, od kojih je najpoznatiji most Rialto. Šetnja preko ovog mosta pruža nezaboravan pogled na Veliki kanal i okolne palate.

9. Pariz

Grad ljubavi i svetlosti, Pariz je atraktivan i za Prvomajske praznike. Glavni grad Francuske odiše neodoljivim šarmom, dok bogatom istorijom privlači milione turista iz celog sveta.

Kao simbol grada, Ajfelov toranj predstavlja jednu od najpoznatijih i najposećenijih turističkih atrakcija. U Parizu se, pored ostalih znamenitosti nalaze i muzej Luvr, romantični Monmartr i reka Sena, duž čijih obala se proteže lepo uređeno šetalište.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *