Agata Kristi: 9 knjiga koje morate pročitati

Podeli

Agata Kristi nije samo poznati pisac misterija, već je i najprodavaniji romanopisac svih vremena. Njena dela su prodana u više od dve milijarde primeraka. Napisala je preko 70 romana i 14 zbirki kratkih priči, koje su i danas rado čitane. Gotovo da nema generacije koja nije imala period „opsednutosti“ romanima Agate Kristi.

Agata Kristi: 9 knjiga koje morate pročitati

Agata Kristi – Romanopisac čija popularnost ne jenjava

Rođena je u Engleskoj 1890. godine. Svoju prvu knjigu napisala je 1920. godine – Tajanstveni događaj u Stajlsu, to je ujedno i prvi roman o liku Herkulu Poaru. Knjige Agate Kristi su klasični žanr misterije i neverovatno su prilagođene za pozorište, film i televiziju. Prevedene su na preko 100 jezika.

Prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda, Kristi ostaje najprodavaniji pisac misterije na globalnom nivou. Većinu ideja za pisanje romana je dobijala dok je prala sudove.

Agata je najpoznatija po svojim detektivskim romanima u kojima se pojavljuju likovi Herkul Poaro i gospođica Marpl. Knjige britanske književnice su i danas popularne kao i kada su prvi put objavljene, a njen rad nastavlja da utiče na autore i čitaoce širom sveta.

Agata Kristi: TOP 9 knjiga

1. I ne osta nijedan

Ako ste početnik u čitanju knjiga Agate Kristi, preporuka je da počnete sa jednim od njenih najpoznatijih romana I ne osta nijedan. Ovaj roman je klasični misteriozni, a radnja se tiče deset stranaca koji su pozvani da ostanu na izolovanom ostrvu. Kada stignu tamo, počinje njihov lični pakao, jer ih neko ubija jednog po jednog. Prema mišljenju mnogih, stil pisanje Agate Kristi je najbolji u ovom romanu i predstavlja odličan uvod u njen rad.

Roman je prvashodno nosio naziv Deset malih crnaca.

2. Ubistvo u Orijent ekspresu

Još jedan od najpoznatijih romana Agate Kristi  je Ubistvo u Orijent ekspresu, čija radnja se odvija u vozu. Kada je jedan od putnika ubijen, detektiv Herkul Poaro mora da reši slučaj pre nego što ubica ponovo deluje. Ovaj roman se čita brzo i stvara napetost, tako da će vas terati da na svaku sledeću stranu prelazite što brže i da nagađaćete ko je ubica do samog kraja.

3. ABC ubistva

ABC ubistva jedna je od najnapetijih knjiga Agate Kristi i u njoj je lik kultnog detektiva Herkula Poaroa. U romanu Poaro mora da reši niz ubistava koja se dešavaju širom zemlje, a koja su povezana slovima abecede. Ovo je složena i brilijantna misterija čiji rasplet nećete ni naslutiti.

4. Ubistvo Rodžera Akrojda

Ubistvo Rodžera Akrojda jedan je od najpoznatijih romana Agate Kristi i često se smatra njenim remek delom. Radnja se odvija oko smrti bogataša Rodžera Akrojda i istrage detektiva Herkula Poaroa. Ovo je složena misterija sa više osumnjičenih, puno uzbudljivih scena sa završetkom koji će vas šokirati.

5. Leš u biblioteci

Roman Leš u biblioteci je još jedna u nizu klasičnih misterija Agate Kristi. Telo mlade žene je pronađeno u biblioteci bogatog bračnog para. Poznata detektivka Agate Kristi, gospođica Marpl, mora da reši slučaj. Ima dosta osumnjičenih i zamke pri čitanju koje vam skreću pažnju od pravog ubice.

6.Ćerka je ćerka

Ćerka je ćerka je roman koji je Agata Kristi pisala pod pseudomom Meri Vestmakot. Radnja ovog romana prati priču samohrane majke Ane Prentis koja se zaljubljuje u Ričarda Kofilda. Dok je majka opčinjena svojim novim životom i snovima, njena ćerka Sara misli potpuno drugačije. Sara će učiniti sve da se njena majka ne uda ponovo. Majka i ćerka postaju neprijatelji… Pitanje je da li one mogu jedna drugoj oprostiti urađeno i izgovoreno i ponovo postati majka i ćerka.

7. Nesreća nevinih

Nesreća nevinih počinje na Božić 1954. godine kada je veliki filantrop i bogatašica Rejčel Argajl ubijena na porodičnom imanju Sani Point. Njen usvojeni sin Džek je uhapšen zbog tog ubistva. Međutim, dve godine nakon nemilog događaja, istraga se ponovo pokreće.

8. Beskrajna noć

Beskrajna noć prati priču siromaha Majkla Rodžersa. Njegov život se menja kada na Ciganskom imanju upoznajte bogatašicu Eli. Međutim, sreća nema dugi vek, jer je kletva bačena na pomenuto imanje. Nesreća za nesrećom dolazi bez pauze…

9. Zavesa

Zavesa poznat kao Poaroov poslednji slučaj. Naime, pomenuti detektiv i kapetan Hejstings su se vratili na mesto zločina, gde su rešili svoj prvi slučaj. Međutim, kada Poaro jednog od gostiju kuće Stajlz imenuje ubicom i to petostrukim, sve se menja…

Agata Kristi na malim ekranima i velikom platnu

Više puta su dela, koja je napisala Agata Kristi ekranizovana, što u formi igranih serija ili mini serija, što u formi holivudskih blokbastera. Čak su i njeni likovi dobijali posebne serije, tako na primer možemo gledati igranu seriju koja prati sve slučajeve detektiva Poara.

Jedan od poslednjih koji je zaludeo sve genracije je svakako ekranizovani roman Ubistvo iz Orijent ekspresa.

Sjajna priča, odlična glumačka ekipa i scenarista bez mane su recept za uspeh.

Sva dela, koja je napisala Agata Kristi, a koja su ekranizovana, pronaćićete pritiskom OVDE.

Takođe, ukoliko želite da vidite tabelu sa svim knjigama Agate Kristi, pritisnite OVDE.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *