Kako da se pripremite za krstarenje?

Podeli

Odlučili ste se da isprobate krstarenje. Bilo da je u pitanju neka bliža destinacija ili je to krstarenje Mediteranom, koje traje 5 ili 10, pa i više dana, morate se dobro pripremiti.

Kako da se pripremite za krstarenje?

Pritom mislimo najpre na pakovanje za putovanje, jer morate imati na umu da se krstarenje kruzerima, bez obzira da li ono traje svega par dana ili par sedmica, umnogome razlikuje u odnosu na putovanje avionom.

Naravno da jednodnevno krstarenje Dunavom do Đerdapa ili krstarenje Drinom ne može da se svrsta u tako zahtevna putovanja. Isto se odnosi recimo i na reku Uvac. Krstarenje je u tom slučaju zapravo višečasovni izlet, pa će biti potrebno samo da spakujete odgovarajuću garderobu, vodu za piće i nešto da pregrizete. Pod pretpostavkom da na brodu ili na nekoj lokaciji na kopnu nije organizovan obrok, što je zapravo redak slučaj. Takva krstarenja obično podrazumevaju i obrok, tako da su voda i odgovarajuća odeća ono što vam je u tom slučaju neophodno.

Međutim, kada je u pitanju krsterenje Mediteranom 2023. ili krsterenje Karibima, stvari se malo komplikuju što se tiče pakovanja, pa bi valjalo da budete bolje upoznati sa nekim sitnicama, koje vam mogu pomoći da se bolje organizujete.

Krstarenje kruzerima

Jedan od najatraktivnijih segmenata turističke industrije su i kruzeri. Prema opšteprihvaćenoj definiciji, u pitanju su veliki brodovi koji sadrže kako kabine za smeštaj putnika, tako i mnoge druge prostorije, sve sa ciljem udobnosti putnika.

Najveći kruzer na svetu može da primi i više od 3.000 putnika. Obično su to prekookeanski kruzeri, dok su oni koji nude krstrenje Mediteranom ili krstarenje Egejom, mnogo manji. Kruzer koji nosi naziv Symphony of the Seas, kompanije Royal Caribbean zvanično je najveći kruzer na svetu.

Da ne bude zabune, kada je u pitanju krstarenje Bosforom u Istanbulu ili krstarenje Nilom u Egiptu ne možemo baš govoriti o kruzerima. Ipak su to pre veći brodovi, koji nude putnicima mogućnost da uživaju u čarima Bosforskog moreuza i reke Nil.

Da bi neki brod mogao da bude okarakterisan kao kruzer, osim kabina za spavanje, mora imati i druge sadržaje, poput restorana i bara, a najčešće i više njih, zatim sadržaje za zabavu, u vidu bazena, kazina, pa čak i teretana. Na kruzerima postoje i prodavnice različite robe, kao i frizerski i kozmetički saloni. Sve to da bi se putnici osećali što prijatnije, budući da krstarenja kruzerima traju više dana ili, pak više sedmica.

Pakovanje za krstarenje

Čak i ako idete u toplije krajeve, morate imati odgovarajuću odeću pri ruci. Zato se nemojte preterano opuštati po tom pitanju, već spakujte i neku jaknu ili džemper, u slučaju da poželite da izađete i posmatrate more ili okean noću.

Ono što je važno da znate jeste da u ručni prtljag za putovanje treba da stavite sve ono što će vam biti neophodno, makar u prvih nekoliko časova po ukrcavanju. Preostali prtljag će u najkraćem roku biti dopremljen u vašu kabinu.

Za slučaj da ste previše uzbuđeni pred putovanje ili možda u nekoj gužvi, dobro bi bilo da na papir napišete koje su to sitnice koje su vam neophodne za krstarenje. Podsećanja radi, evo nekih  od njih, koje ako zaboravite, mogu da vam upropasti dugo očekivano krstarenje Mediteranom ili Karibima:

 • voda za piće
 • tečnost za suvo pranje ruku
 • bočica alkohola za dezinfekciju
 • punjač za mobilni telefon/tablet/laptop
 • lekovi koje konzumirate stalno ili sa vremena na vreme
 • donji veš i jedan peškir (za svaki slučaj)
 • kupaći kostim (ako na kruzeru postoji bazen)
 • krema za sunčanje
 • četkica za zube i pasta
 • četka za kosu
 • jedna presvlaka, uz obaveznu puniju odeću gde god da idete na krstarenje

Koliko koštaju krstrenja?

Bez obzira sa koliko novca neko raspolaže, logično je da kada se pominje krstarenje kruzerima, cene budu ono prvo što mnogima pada napamet. Manje o cenama ipak brinu putnici koje interesuje krsarenje Dunavom iz Beograda recimo, mada i u tom slučaju cene krstarenja variraju u zavisnosti od toga da li je u pitanju višednevno ili jednodnevno krstarenje Dunavom do Djerdapa.

Konkretno, na sajtu Allegra krstarenja se mogu videti brojne ponude. A jedna od njih je i za Zapadni Mediteran u aprili mesecu. Cena krstarenja u tom sluačju se kreće od 1.099 evra.

U ponudi je i krstarenje Egejskim morem u aprilu, pa turistička agencija Sabra travel nudi tri opcije, a cene krstarenja se kreću od 469 do 829 evra po osobi.

Ukoliko vas zanima krstarenje za Prvi maj, turistička agencija Go2travelling ima ponudu za krstarenje Mediteranom, koja iznosi 329 evra po osobi.

Krstrenje Karibima 2023. u agenciji Amos travel košta po osobi između 2.099 i 2.349 evra.

krstarenje cene

Šta još treba da znate pre krstarenja?

Prvo i osnovno jeste da nije dozvoljeno kašnjenje prilikom ukrcavanja.

Na samom početku putovanja će svi putnici biti informisani o bezebdnosnim pravilima na kruzeru i o ponašanju u slučaju eventualne nezgode. Nemojte biti lenji i poslušajte ih pažljivo!

Budući da će po prijavljivanju svaki putnik koji ide na prekookensko ili krstarenje Mediteranom dobiti i brošuru sa aktivnostima, koje su mu na raspolaganju, valjalo bi da ih prouči. Nakon što izabere koje mu najviše odgovaraju, trebalo bi i da ispoštuje pravilo o prijavljivanju na izabrane aktivnosti i to što pre, jer će tako sebe poštedeti brojnih neprijatnosti u vidu čekanja.

Ukoliko imate ograničena finansijska sredstva na raspolaganju, preporuka je da se dobro informišete o cenama, posebno alkoholnih pića i usluga koje se dodatno naplaćuju. Isto važi i za kupovinu bežičnog interneta na kruzeru.

Slušajte pažljivo sve informacije koje će biti upućene putnicima preko razglasa neposredno pre iskrcavanja na određenu destinaciju. I obavezno poštujte vreme za povratak i ukrcavanje, koje će biti naznačeno.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *