Koji je najjednostavniji recept za prebranac?

Podeli

Pasulj prebranac jedno je je od tradicionalnih jela srpske kuhinje. Priprema se i posni prebranac za slavu i za ručak, ali i sa slaninom, kobasicom i suvim mesom.

Canva Pro

Neke domaćice isključivo za pripremu koriste crni luk, neke dodaju i beli luk obavezno, a ima i onih koje ga pripremaju sa prazilukom. Gotovo svaka domaćica i u prošlosti, a i danas, ima neki svoj sastojak ili način, koji ljubomorno čuva, tako da su njena jela najbolja.

A zapravo je obično najbolji recept za prebranac onaj koji je i najjednostavniji. Bez preteranih sastojaka i bez mnogo komplikovanih koraka. Važan je ukus jela, posebno ako se priprema posni prebranac za slavu, jer tada ne sme da bude greške.

Najbolji recept za prebranac

Da bi pasulj prebranac bio najbolji, neophodno je sa puno pažnje izabrati najpre pasulj. Obično se priprema od sorte poznate kao pasulj tetovac, ali treba posebno obratiti pažnju na to da se za pripremu koristi domaći pasulj. Na tržištu se, nažalost može naći i pasulj koji je uvežen iz drugih zemalja, a kako je njegovo zrno drugačije od domaćeg pasulja, to se neretko događa da jelo ne uspe.

Zato ne treba rizikovati, budući da na zelenim pijacama još uvek može da se nađe domaći pasulj tetovac, koji je i najbolji za pripremu ovog jela.

Zatim je potrebno pripremiti tucanu papriku, a ne alevu papriku u prahu, kao i domaći crni i beli luk ili praziluk, ako je moguće.

Ukoliko se odlučite za opciju pripreme sa mesom ili sa slaninom, odnosno za prebranac sa kobasicom, posebno vodite računa o tome kakvog su kvaliteta ti sastojci. Naravno da je najbolje da kupite domaće suvo meso, kobasicu ili slaninu, ali je to nažalost ređe u gradovima. Zato birajte na oko što bi se reklo.

Kako se pravi prebranac?

Najpre ćemo se osvrnuti na to kako se pravi pasulj prebranac posni, a zatim i na to kako se pravi mrsni domaći prebranac. Recept je u suštini sličan, ali je razlika u sastojcima koji se dodaju, odnosno ne dodaju, poput kobasica, suvog mesa ili slanine.

Ukoliko želite da vaš posni prebranac bude blaži, dobro je da umesto crnog luka koristite praziluk.

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 500 gr pasulja tetovca
  • 2 glavice crnog luka srednje veličine ili 2 struka praziluka
  • 5 do 6 čenadi belog luka
  • 100 ml soka od paradajza
  • 50 ml ulja
  • 1 do 2 kašike brašna po izboru (pšenično ili kukuruzno)
  • 2 kašičice tucane paprike
  • so
  • biber
  • začini po ukusu (peršunov list, orignano, lovorov list i drugi)

Domaći prebranac recept korak po korak

1 Veče pre nego što pripremate posni pasulj, ne zaboravite da operete pasulj i potopite ga u vodu da ogrezne, pa ga ostavite da odstoji preko noći.

2 Sutradan stavite pasulj da provri, pa nakon toga prvu vodu prospite. Nalijte sa dovoljno vode i ostavite da se skuva, dok ne omekša. Vodite računa da se pasulj ne prekuva.

3 U odvojenoj šerpi pripremite blagu zapršku na sledeći način: zagrejte ulje, pa u njega dodajte sitno iseckani beli luk ili praziluk, kao i beli luk. Nakon što se kratko proprže, dodajte brašno i tucanu papriku, pa sve dobro sjedinite i nalijte vodom iz pasulja, a zatim ostavite kratko da se krčka na tišoj vatri.

4 U posudu za pečenje sipajte skuvani pasulj, pa dodajte pripremljenu zapršku i sok od paradajza. Ne zaboravite da dodate so, biber i začine po ukusu.

5 Sve dobro izmešajte varjačom i ostavite pasulj da se zapeče.

Najbolji recept za prebranac sa slaninom korak po korak

Na prethodno navedeni spisak sastojaka treba dodati samo još slaninu ili suvo meso ili kobasicu, sve u zavisnosti od toga šta ste odabrali. Imajte samo na umu da je bolje da svi ti sastojci budu isečeni na komade srednje veličine.

Priprema mrsnog pasulja je zapravo potpuno ista kao i kada se pravi posni pasulj za slavu ili za ručak.

Jedina razlika je u tome što na kraju, pre nego što stavite pasulj u rernu da se zapeče, dodajete i suvo meso ili slaninu, odnosno kobasicu isečenu na manje komade.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *