Banja Badanja: Lekovite vode slučajno otkrivene

Podeli

U podnožju planine Cer, čuvene po Cerskoj bici, na nadmorskoj visini od 180 metara, nalazi se selo Donja Badanja. Ataru tog  sela pripada i banja Badanja, poznato lečilište Mačvanskog okruga. Osim reke Cernice, koja protiče kroz selo, za banju je značajan i tok reke Jadar.

Banja Badanja: Lekovite vode slučajno otkrivene
Fotografija preuzeta sa banjeusrbiji.com

Često se ovo lečilište pominje kao idealno za boravak osoba koje imaju problem sa zglobovima i mišićima, te koje pate od reumatskih oboljenja. Boravak u ovoj banji pozitivno utiče i na osobe koje pate od anemije, te pogoduje oporavku nakon bolesti, budući da pomaže jačanju odbrambenih snaga organizma.

Poreklo naziva banje Badanja

Lokalna legenda koja i dalje živi u tom kraju, pominje pastire, koji su sasvim slučajno otkrili lekovitost banjske vode. Zapravo su primetili da životinje koje su bile zanemoćale i bolesne, ali i stare, znaju kako da koriste prirodu i njena bogatstva. Nakon što bi se valjale neko vreme u blatu, koje je postojalo na području današnje banje, one su se oporavljale.

U našem narodu je bio ustaljen termin badanj za označavanje šupljeg debla, koje je korišćeno kako bi dovelo vodu do mlina ili vodenice. Veruje se da je upravo taj termin iskorišćen i za naziv sela Donji Badanj, te potonje lečilište, koje je sasvim slučajno na tom području otkriveno.

Badanja spa

Interesantan je podatak da priču o ovoj banji prati još jedna legenda, u kojoj se pominje car Trojan i njegovih pet kćeri. Osim Koviljke i Kosane, imao je i ćerke Soku i Vidu, dok se ime pete ćerke ne pominje. Upravo po imenima Trojanovih ćerki nazvane su i pojedine znamenitosti u našoj zemlji, kao što su Koviljača, Kosanin grad, Soko grad i Vidin.

Iako su analize lekovite vode banje Badanja vršene još krajem 19. veka, tek 1938. godine je tu izgrađeno i prvo kupatilo. Posed izvesne porodice Lazarević zapravo je bio vrlo skroman, pa je desetak godina nakon toga izgrađeno mnogo kvalitetnije kupatilo, koje se moglo pohvaliti i kadama. Zapravo je to bio prvobitni motel u banji Badanja, nazvan „Cernica“.

Danas se ovo lečilište može pohvaliti i drugim objektima, među kojima se izdvaja Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Boro Škorić“. Iako i dalje u banji hotel ne postoji, posetiocima je na raspolaganju privatni smeštaj.

Lekovite vode banje Badanja

Osim za unutrašnju upotrebu, što se primarno preporučuje rekonvalescentima i ljudima koji pate od anemije, lekovite vode banje Badanja se preporučuju i za spoljašnju upotrebu. Izuzev obolelima od reume, pomažu i kod spondiloze i artritisa, ali i kod ginekoloških i nervnih oboljenja, te kod problema sa kičmom, zglobovima i mišićima.

U ovom lečilištu postoji izvor gvožđevite vode, koji je ranije bio poznat pod nazivom „Crvena voda“ ili „Gvozdeni izvor“. Drugi izvor lekovite vode banje Badanja poznat je kao „Glavni izvor“ i karakteriše ga voda sa visokim sadržajem sumpora, uz značajnu količinu gvožđa.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *