Da li je Jakov srpsko ime?

Podeli

Svako vreme nosi nešto svoje, što se ogleda u svim sferama života, pa i u davanju imena za dečake i devojčice.

da li je jakov srpsko ime
Pixabay: Jaron_gmn

I dok su ranije bila u opticaju neka druga imena za decu, danas su zastupljena ona, na koja starije generacije ipak nisu toliko navikle. Jedno od njih svakako je i ime Jakov, oko koga se često vodi polemika u smislu da li je srpsko ili nije.

Da bismo uspeli da damo odgovor na ovo pitanje, pozabavićemo se time kakvo je poreklo imena Jakov.

Poreklo imena Jakov

Iako su Jakov Nenadović i Jakov Prodanović istorijski izuzetno značajne ličnosti u Srbiji, ipak se ne može reći da je ime Jakov srpsko.

Naime, sin proroka po imenu Isak, koji je bio Avramov i Sarin unuk, nosio je ime Jakov. Iz tog razloga se pretpostavlja da je poreklo imena Jakov vezano za ovu ličnost iz Biblije. Sem toga, biblijski Jakov bio je i jedan od Isusovih apostola.

U suštini, grčka verzija imena Jakov je istovetna, dok je starohebrejski Jakob, a u arapskom jeziku je varijanta imena Jakov poznata kao Jakub. Samim tim se ovo ime ne pominje samo u hrišćanskoj religiji, nego i u islamu i u judaizmu.

Šta znači ime Jakov?

Poznato je da mnoga imena imaju značenje, a koje se posmatra sa aspekta njihovog porekla. Uzevši u obzir da se smatra da je poreklo imena Jakov hebrejsko, to se ono slobodno prevodi kao božiji pratilac ili božiji sledbenik.

Slično je značenje i kada se ovo ime prevodi sa grčkog jezika, a glasi sledbenik Boga.

Koji je nadimak za ime Jakov?

Česta nedoumica nije vezana samo za poreklo imena Jakov, nego i za to koji je nadimak za ime Jakov, uzevši u obzir da tako kratka imena obično ne uključuju nadimke. Međutim, svako ko ima nekog Jakova u porodici zna da je jedan od nadimaka Jaša ili čak Jakša.

Ipak, u većini slučajeva dete ili čovek koji nosi ovo vlastito ime uglavnom ga koristi u izvornom obliku, bez ikakvih nadimaka.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *