Top 7 najlepših prirodnih jezera

Podeli

Da je Majka priroda bila izuzetno darežljiva prema planeti zemlji, ne može se osporiti. Iako prirodnih čuda u nekim zemljama širom sveta ima više, u nekima manje, jasno je da postoje predeli koji se zaista mogu svrstati u čuda Prirode.

7 najlepših prirodnih jezera
Pixabay: catalinserban

Prema opšteprihvaćenoj, parafraziranoj definiciji, jezero se definiše kao udubljenje na zemljinoj površini koje je ispunjeno vodom i koje je lokalizovano, te okruženo kopnom. Jezera mogu nastati prirodnim i veštačkim putem.

Zanimljivo je pomenuti da na svetu postoje veštačka jezera, koje karakteriše tolika lepota, da nalikuju onima koja su nastala prirodnim putem. Ipak, top 7 najlepših prirodnih jezera na svetu su:

1. Pećinsko jezero Melisani, Grčka

Na ostrvu Kefalonija nalazi se pećina Melisani, u kojoj je i istoimeno jezero, koje sa pravom zauzima prvo mesto liste najlepših prirodnih jezera na celom svetu.

Otkriveno je polovinom prošloga veka i vremenom je postalo jedna od najpoznatijih atrakcija ovog grčkog ostrva. Posebno je zanimljivo posetiti jezero Melisani u podne, kada se nad pećinom prelamaju zraci sunca i tvore nestvarno lepe nijanse plave, što i samo jezero čini još fascinantnijim.

2. Jezero Bled, Slovenija

Jedna od najpoznatijih slovenačkih atrakcija, Bledsko jezero privlači pažnju mnogih turista koji posećuju ovu zemlju.

Poznato je po ostrvcetu i dvorcu, koji se smatra najstarijim u celoj zemlji, ali i po čuvenim krempitama.

3. Plitvička jezera, Hrvatska

Na području istoimenog hrvatskog nacionalnog parka nalazi se ukupno 16 jezera, koja su podeljena na četiri donja i 12 gornjih jezera.

Izuzev po fantastičnim nijansama plave i zelene boje, onako kako to samo Majka priroda ume, Plitvička jezera poznata su i po kaskadama.

4. Jezero Pet cvetova, Kina

Zbog obilja livada, na kojima se mogu videti cvetovi različitih boja, ovo jezero u jugozapadnom delu Kine tako je nazvano.

Za Jezero pet cvetova vezana je i posebno interesantna legenda, prema kojoj je jezero nastalo na mestu na kome je pao mrtav Sveti jelen, koga je pre toga povredio bog planine.

5. Jezero Dal, Indija

Sa razlogom se ovo jezero smatra ponosom zemlje, tim pre što je poznato po nestvarnom pejzažu koji ga okružuje. Oko jezera nalaze se kuće mogula, ali i izuzetno lepo uređene bašte i parkovi.

6. Jezero Šangrila, Pakistan

Poznato i kao Donje Kačursko, jezero Šangrila se sa pravom smatra jednom od najpoznatijih turističkih atrakcija u Pakistanu.

7. Jezero Pejto, Kanada

U toku leta, ovo kanadsko jezero je poznato po tome što poprima svetlo zelenu boju. Jezero Pejto pripada području Nacionalnog parka Banf i njegovo poreklo je glacijalno.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *