Gde se nalaze grčki Karibi?

Podeli

Omanjim mostom povezana sa kopnom, Lefkada je ostrvo koje zapljuskuju obale Jonskog mora. Lako je pristupačna automobilom i često je predmet spora, baš zbog tog mosta, šta je Lefkada, odnosno da li je Lefkada ostrvo ili poluostrvo?

grčki kribi lefkada
Pexels: STEFANOS KYRIAZIS

Neke od najlepših plaža, ne samo u Grčkoj, nego i u ovom delu sveta nalaze se upravo na Lefkadi. Zbog nestvarno lepih nijansi plave boje, kojima se odlikuje Jonsko more, ovo ostrvo se često naziva grčkim Karibima.

Prirodne lepote Lefkade

I mada nema sumnje da su plaže na Lefkadi najpoznatije, ovo ostrvo se može pohvaliti i drugim, u najmanju ruku fascinantnim pejzažima.

Pitoreskna sela Nidri i Agios Nikolaos, kao i vodopadi Dimosari, samo su neke od aktarktivnijih lokacija na Lefkadi.

Posetiocima ovog grčkog ostrva na raspolaganju su i mnoge aktivnosti, poput jedrenja, jahanja i ronjenja, te paraglajdinga, vožnje bicikla i druge.

Smeštajni kapaciteti ostrva su sasvim zadovoljavajući i usklađeni u potpunosti sa potrebama posetilaca. Izuzev mogućnosti smeštaja u tradicionalnim kućama, turistima se nudi i mogućnost smeštaja u luksuznim hotelima, koji na raspolaganju imaju obilje dodatnih sadržaja.

Najpoznatije plaže Lefkade

Jedna od, slobodno se može reći, glavnih plaža na ostrvu, Porto Kaciki je ne samo najposećenija, nego i najčešće fotografisana od svih plaža na Lefkadi. Okružena je belim, okomitim liticama, koje su sjajan kontrast plavetnilu Jonskog mora, a ovu plažu ste sigurno imali prilike da vidite na nekoj od fotografija.

Druga poznata plaža je Egremni, koja je dostupna za posete samo sa morske strane, budući da je tokom minulog perioda bila pogođena zemljotresima, koji su uticali na izgled stena koje je okružuju, ali i na bezbednost puta sa te strane.

U popularnom letovalištu Nidri nalazi se istoimena plaža, koja takođe spada u red poznatijih. Prekrivena je belim, sitnim peskom i, kao i sve ostale plaže Lefkade, poznata po kristalno čistom moru nestvarno plavih nijansi.

Na oko 15 kilometara udaljenosti od glavnog grada ostrva nalazi se plaža Katizma, još jedna od poznatijih plaža Lefkade. Takođe je prekrivena sitnim, belim peskom i poznata po plavetnilu Jonskog mora. Nedaleko od nje nalazi se plaža Agios Nikitas, koja iako ne toliko prostrana, neretko privlači pažnju posetilaca.

Aktivnosti na Lefkadi

Ako se izuzme uživanje u sunčanju i kupanju na nekoj od fenomenalnih plaža po kojima je ovo grčko ostrvo poznato, postoji još mnoštvo aktivnosti u kojima je moguće uživati na Lefkadi.

Na plažama Vasiliki, Nidri i Nikiana mogu uživati ljubitelji ronjenja, dok postoje i lokacije koje su posebno atraktivne ljubiteljima surfovanja i jedrenja na dasci.

U okolini glavnog grada nalaze se i vrlo zanimljive staze za brdski biciklizam i šetnju, ali i planinarenje, dok su u ponudi i organizovane ture. Zanimljivo je pomenuti i to da na Lefkadi mogu uživati i ljubitelji jahanja, uzevši u obzir da postoje mnoge škole jahanja, u kojima je moguće pohađati časove i uživati u nestvarnim predelima.

Uz sve to, na Lefkadi postoje i odlični uslovi za paraglajding, ali i za jedrenje.

Poseta dvorcu i crkvi Agia Mavra jedna je od aktivnosti koju ne treba propustiti prilikom odlaska na Lefkadu. Dvorac su sagradili vladari Sicilije tokom 14. veka sa ciljem zaštite grada, i budući renoviran, do danas je odlično očuvan.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *