Da li je limunada zaista zdrava?

Podeli

Svi uživamo u osvežavajućoj čaši limunade, posebno tokom vrelih letnjih dana kada nam je najpotrebnije hladno piće koje će nas rashladiti i osvežiti! Svi mislimo da je limunada zdrava. Međutim, da li je ona zaista dobra za nas? Ako jeste, zašto je? Ako nije, zašto škodi?

Da  li je limunada zdrava
Pexels – Adbulrhman Alkady

Odmah na početku da razjasnimo, limun je prirodni izvor vitamina C, ali previše šećera u mnogim receptima može brzo neutralisati zdravstvene prednosti limunade. Zato je bitno da znate pozitivne i negativne aspekte konzumiranja ovog dobro znanog osvežavajućeg napitka.

Šta je limunada?

Postoji mnogo različitih recepata za limunadu, pri čemu svaki recept ima svoje prednosti i nedostatke u smislu zdravlja, ukusa i sastava.

Na Balkanu, limunada se kod kuće obično priprema mešanjem svežeg limunovog soka, vode i šećera. Ovaj domaći tip limunade ili soka od limuna ima obično mutan izgled.

U nekim državama se limunadom smatra kisela voda sa isceđenim limunom. Verovali ili ne, u mnogim mestima širom sveta, napici poput Sprite-a ili 7-UP-a se smatraju vrstom limunade.

Limunada ili sok od limuna, takođe se može pripremati od koncentrovanog rastvora limuna. U suštini, to su one limunade koje se uglavnom služe u poslastičarnicama.

Koliko kalorija ima čaša limunade?

Različite vrste limunade imaju različite nutritivne vrednosti.

Međutim, kada razmatramo zdravu i nezdravu limunadu, ključni element na koji treba obratiti pažnju je sadržaj šećera koji utiče na kalorijsku vrednost tog napitka.

Limunada koja se priprema kod kuće, prema uobičajenom receptu, obično sadrži 2 kašičice sećera u jednoj šolji. Veći deo je voda, dok oko 10-20% čini sok od limuna.

U tom slučaju, prosečne nutritivne vrednosti za jednu šolju domaće limunade bi izgledale otprilike ovako:

  • 110 kalorija
  • 24g šećera
  • 30g ugljenih hidrata

Koji su benefiti limunade za naše zdravlje?

Bez obzira na sadržaj šećera, postoji mnogo univerzalnih zdravstvenih koristi koje možete dobiti konzumiranjem limunade od svežeg soka limuna.

Bogat izvor vitamina C

Sok od limuna je bogat vitaminom C. Samo jedna šolja limunade obezbeđuje dovoljno vitamina C da se zadovolje dnevne potrebe unosa.

Našem organizmu je neophodan redovan unos vitamina C kako bi pravilno funkcionisao. Vitamin C održava zdravlje ćelija u našem telu, omogućava im da obavljaju svoje funkcije i razmnožavaju se po potrebi.

Zbog obilja vitamina C, često nas zanima i da li je limunada diuretik? Dokazano je da svojstva vitamina C mogu pomoći u smanjenju zadržavanja tečnosti u organizmu.

Hidratacija

Postoji razlog zašto pijemo limunadu tokom vrelih letnjih dana, jer osim što je ukusno osvežavajuća, takođe i hidrira. Našem telu je potrebna adekvatna hidratacija da bi pravilno funkcionisalo, a unos napitka od svežeg limuna je odličan način da održimo nivo tečnosti koji nam je potreban.

Limunada jača imuni sistem

Ovaj napitak je odličan za jačanje imunog sistema. Ne samo što nam pruža dnevni unos vitamina C, već ima i antioksidativna svojstva koja su korisna za naše telo. Limun sadrži antioksidanse koji održavaju naše zdravlje i pomažu nam u borbi protiv bolesti. Osim toga, oni doprinose i svežem izgledu naše kože.

Koji su nedostaci preteranog konzumiranja limunade?

Ipak, kao i kod svakog pića sa visokim sadržajem šećera, konzumacija limunade u prevelikim količinama može imati negativne posledice po zdravlje.

Pogledajmo kakve efekte može imati preterana konzumacija zašećerene limunade:

  • Preterana količina šećera u običnoj čaši limunade može predstavljati problem za vaše zube. Previše šećera može izazvati propadanje zaštitnog sloja gleđi na površini zuba. Vremenom, to dovodi do propadanja zdravlja vaših zuba.
  • Prekomerna konzumacija šećera takođe može imati negativne posledice za vaše telo. Iako nam je šećer potreban za energiju, prevelik unos šećera može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi. Vremenom, ovo može izazvati visok krvni pritisak i hronične bolesti poput dijabetesa tipa 2. Ova stanja su opasna ako se ne leče i mogu dovesti do srčanih bolesti i drugih ozbiljnih oboljenja u kasnijem životu.
  • Preterana konzumacija šećera takođe može dovesti do povećanja telesne težine, posebno kada je kombinovana sa neaktivnim načinom života.
  • Limunada je takođe veoma kisela, što može predstavljati problem za osobe koje imaju predispoziciju ka refluksu kiseline ili drugim gastrointestinalnim problemima. Kiselost može izazvati neprijatne simptome kao što su gorušica ili loša varenje, jer se povećava kiselost u želucu.

Novi ukusi limunade

Limunada bez dodatnog šećera je uvek najbolji izbor, jer zadržava hidrirajuća svojstva, vitamin C i antioksidanse, ali smanjuje negativne efekte, koji su uglavnom posledica prekomerne količine šećera.

Ako vam je, pak takva limunada previše kisela, možete dodati nešto da je osveži i da joj novi ukus. Par listova nane ili  malo lavande, napraviće od vaše limunade još bolje osvežavajuće piće.

Za one koji ipak bez šećera ne mogu, mogu koristiti od pomenute dve biljke sirupni sok pri pravljenju limunade ili domaći med.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *