Zašto treba jesti limun?

Podeli

Citrusno voće koje vodi poreklo iz jugoistočnih delova azijskog kontinenta, limun spada u red namirnica koje bi trebalo da budu uvrštene u svakodnevni jelovnik.

limun
Pixabay / Hans

Pored toga što ima značajne benefite za zdravlje, Citrus limon, kako glasi njegov latinski naziv, može se koristiti i za negu kože, ali i za otklanjanje kamenca na sanitarijama, kao i za čišćenje pokućstva. te za pripremu slanih i slatkih jela.

Koje su koristi limuna?

Slobodno se može reći da su koristi mnogo veće nego što je štetnost limuna. Ne, nismo pogrešili, jer limun zaista može da ima nus pojave, ukoliko se pretera u količini.

Drvo limuna može dostići visinu i do šest metara. Iako vodi poreklo sa prostora zemalja koje se nalaze na jugoistoku Azije, limun se gaji i u drugim zemljama. Uglavnom su u pitanju mediteranske zemlje, a zvanično se najvećim proizvođačima limuna u svetu, osim Italije i Španije, smatraju i Turska i Sjedinjene Američke Države.

Plod limuna je karakteristično žute boje i kiselog ukusa, mada postoji i zeleni limun ili lajm, kako se još naziva. Ne samo da je izuzetno bogat vitaminom C, već se u plodu ove biljke nalaze i drugi, za organizam izuzetno korisni sastojci, kao što su:

  • vitamin B 6
  • kalijum
  • magnezijum
  • folat
  • riboflavin

Zanimljiv je podatak da jedan limun prosečne težine zadovoljava čak trećinu potreba ljudskog organizma za vitaminom C, koji je dokazani saveznik u borbi protiv različitih infekcija i upalnih procesa.

Zašto je limun neophodan organizmu?

Prva i osnovna prednost koju limun neosporno nudi odnosi se na zadovoljenje potreba organizma za unosom vitamina C. U pitanju je vitamin koji ima pozitivan uticaj na imunitet, te se smatra odličnim saveznikom kako protiv prehlada, tako isto i protiv različitih virusnih i bakterijskih infekcija. Takođe, vitamin C utiče pozitivno i na apsorpciju gvožđa, a smatra se i da može da utiče na smanjenje rizika od nastanka različitih srčanih oboljenja.

Može da pomogne i varenju i čišćenju organizma, budući da je utvrđeno da sok od limuna ima pozitivaj uticaj na rad žuči. Smatra se, takođe i da je limun prirodni diuretik, te da pomaže rad jetre i njenu osnovnu funkciju, koja je usmerena na čišćenje organizma.

Zbog kalijuma, koji se nalazi u plodu limuna, a koji se smatra odličnim prirodnim sredstvom za smanjenje natrijuma u organizmu, limun može da pomogne i u regulaciji krvnog pritiska.

Osim toga, limun utiče i na smanjenje, pa čak i na potpuno sprečavanje kristalizacije kalcijuma u bubrezima, čime pozitivno utiče na pojavu bubrežnog kamenca.

Benefiti limuna za kožu su brojni. Osim za tretiranje akni, koristi se i za izbeljivanje mrlja na koži, ali i za sprečavanje pojave bora, te vraćanje mladalačkog izgleda koži.

Štetnost limuna

Iako se ne može osporiti da su koristi limuna zaista brojne, svakako ne treba preterivati u količini. Nije zahvalno davati odgovor na pitanje koliko limuna dnevno treba konzumirati, budući da to zavisi kako od samog organizma, tako isto i od eventualnih oboljenja, koja u njemu postoje, te od toga kako se određena osoba hrani.

Međutim, ako obratite pažnju na prethodno navedeni podatak da plod od jednog limuna zadovoljava trećinu potreba za vitamin C prosečnog ljudskog organizma, onda i sami možete zaključiti koliko limuna dnevno bi trebalo unositi.

Najčešći simptomi koji ukazuju na štetnost limuna, odnosno na to da ste vrlo verovatno preterali u količini odnose se na različite gastrointestinalne tegobe, u vidu pojave kiseline ili takozvane žgaravice, odnosno gorušice. Isto tako, preterana konzumacija limuna potencijalno može da dovede i do oštećenja zubne gleđi.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *