Da li je Veliki petak državni praznik?

Podeli

Kako se bliži Uskrs, tako se mnogi širom Srbije sa pravom pitaju da li je Veliki petak državni praznik, misleći zapravo na to da li je Veliki petak jedan od neradnih dana prema zakonima naše zemlje?

Da li je Veliki petak državni praznik?
Ilustracija: Javno vlasništvo

Iako mnogi baš na Veliki petak rade, doduše skraćeno, ima i onih, što državnih, što firmi u privatnom vlasništvu koje i te kako poštuju trenutno aktuelni Zakon o državnim i drugim praznicima, koji je objavljen u Službenom glasniku Republike Srbije, broj 43/01, 101/07 i 92/11.

Veliki petak neradni dan – da ili ne?

Što se državnih praznika na teritoriji Republike Srbije, a koji su neradni dani, prema prethodno pomenutom zakonu, to su:

  • Nova godina
  • Dan državnosti Republike Srbije
  • Praznik rada
  • Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Međutim, da bismo saznali precizno da li je Veliki petak neradni dan, bitno je da znamo da su Vaskršnji praznici i to počev od tog dana pa do samog dana Vaskrsa u Srbiji verski praznici koji se obeležavaju neradno, prema slovu trenutno aktuelnog Zakona o državnim i drugim praznicima.

Dakle, iako je odgovor na pitanje da li je Veliki petak državni praznik u našoj zemlji negativan, budući da je zapravo u pitanju verski praznik, ipak je odgovor na pitanje da li je Veliki petak neradni dan sasvim jasno naveden u trenutno aktuelnom zakonu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *