Zašto je Polihrono dobar za porodice?

Podeli

Na mestu na kome je postojao antički Neapolis, odnosno Novi grad, kako se slobodno prevodi, danas se nalazi Polihrono (gr. Πολυχρόνο), koje je jedno od poznatih letovališta u tom delu Grčke.

Zašto je Polihrono dobar za porodice?
Fotografija: KKZ

Smatra se da su Eretrijanci polovinom sedmog veka pre Hrista osnovali koloniju Neapolis. Grad su potom mnogi osvajali, da bi 540. godine bio potpuno uništen tokom napada naroda Huna.

Sa dolaskom rimskih osvajača, ponovo biva izgrađeno naselje, o čemu i danas svedoče materijalni ostaci na lokalitetu Frankoklisia (gr. Φραγκοκλησιά).

Poljoprivrednici iz različitih delova Grčke zatim naseljavaju područje današnjeg Polihrona i zbog mnogo raznobojnog cveća mesto nazivaju Polihroo (gr. Πολύχροω), što se slobodno prevodi kao mnogo boja, a iz čega je proizašao i današnji naziv ovog letovališta.

Polihrono Grčka

Danas je Polihrono jedno od najposećenijih letovališta Halkidikija i to najpre za porodice, koje biraju letovanje u Grčkoj.

Blizina Haniotija, Kalitee i Pefkohorija, čini ga gotovo idealno pozicioniranim. Od svih tih poznatih letovališta na Halkidikiju je Polihrono udaljeno oko deset minuta vožnje. A budući da su pomenuta letovališta poznata po bogatoj ponudi noćnog života i zabavnih aktivnosti, to sigurno neće manjkati ni takvih sadržaja svima, koji odluče da odaberu smeštaj u Polihronu.

Polihrono
Fotografija: KKZ

Polihrono za porodice

Kao jedan od osnovnih razloga zbog koga se Polihrono često preporučuje za odmor porodica sa mališanima, ali i generalno svim onim turistima koji imaju želju da uživaju u miru tokom letovanja, svakako je priroda koja ovo mesto okružuje.

Odmah zatim se kao razlog navodi prostrana, oko sedam kilometara duga plaža u Polihronu.

Na lepo uređenoj plaži nalaze se ugostiteljski objekti, ali je posetiocima na raspolaganju i mogućnost da uživaju na javnim delovima plaže. Kristalno čisto more i borove šume, koje se nalaze u blizini, garantuju da će turisti koji biraju letovanje u Polihronu zaista imati prilike da uživaju. Uz to, plaža Polihrono je poznata po postepenom ulasku u vodu, što je čini idealnim izborom za mališane i neplivače.

Uz mnoštvo kafića i plažnih barova, te grčkih taverni, na plaži i u njenoj neposrednoj blizini su posetiocima na raspolaganju u mnogi drugi interesantni sadržaji.

Pristup plaži u Polihronu je moguć i za osobe sa invaliditetom.

Većina smeštajnih kapaciteta, a najpre su to apartmani u Polihronu, nalazi se relativno blizu plaže. U samom mestu postoje i brojne prodavnice, ali i apoteka i drugi sadržaji, potrebni turistima u toku odmora.

Polihrono Grcka
Fotografija: KKZ

Šta videti u Polihronu?

Već smo pomenuli da se na oko deset minuta vožnje od Polihrona nalaze neka od, takođe poznatih letovališta u tom delu Grčke. A u samom mestu postoji i omanji Muzej folklora.

Na oko tri kilometra udaljenosti od Polihrona je i jezero Mavrobara (gr. η λίμνη Μαυρόμπαρα). Od 1997. godine je ovo jezero okarakterisano kao Spomenik prirode i izuzetno je značajno u ekološkom smislu. Naime, jedna od retkih lokacija na kojoj obitavaju dve vrste kornjače, latinskog naziva Emydidae, koje spadaju u retke, upravo je jezero Mavrobara.

Oko jezera se nalaze i lepo uređene staze za šetnju, kao i izvori vode i obilje zelenila, što ovu lokaciju čini odličnim izborom za kraći izlet tokom letovanja u Polihronu.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *