Da li se kaže Votka ili Vodka?

Podeli

Reč koju često povezujemo sa Rusijom, a koja je stekla svetsku popularnost kao omiljeni alkoholni napitak mnogih, nalazi se u srži rasprave o pravilnom pisanju i izgovoru.

Kako se kaže vodka ili votka
Pixabay: Hans

Poznata po svojoj čistoći i neutralnom ukusu, Votka važi za jedno od najprodavanijih alkoholnih pića na svetu.

Ali i dalje ostaje nedoumica da li je pravilno napisati Votka ili Vodka?

Da bismo to razumeli, prvo se moramo upustiti u malu istorijsku avanturu u vezi sa ovim pićem.

Poreklo i istorija Votke

Destilovano alkoholno piće koje potiče iz istočnoevropskih zemalja, Votka se često povezuje sa Rusijom, mada njeno poreklo takođe može biti povezano i sa Poljskom i Švedskom.

Reč „vodka“ zapravo potiče iz slovenskog jezičkog korena „voda“, što znači „vodica“ ili „malena voda“.

Ovo piće, koje se pravi fermentacijom i destilacijom žitarica ili krompira, postalo je popularno širom sveta zbog svoje sposobnosti da se kombinuje sa raznim dodacima, a što ga čini osnovom za mnoge koktele. Votka je, prema nekim izvorima, postojala još u 9. veku, ali se prvi pisani tragovi o ovom piću pojavljuju u 14. veku u Rusiji. Kroz vekove, metode proizvodnje su se usavršavale, što je dovelo do proizvoda visoke čistoće koji danas poznajemo.

Kako se pravilno piše Votka ili Vodka?

U originalu, na ruskom jeziku, piće se piše i izgovara kao Bодка, što se transliterira kao Vodka. Međutim, u mnogim jezicima, uključujući srpski, izgovor i pisanje ove reči su prilagođeni duhu jezika, pa je često prihvaćeno kao votka.

Dakle, oba oblika su ispravna u zavisnosti od jezika i konteksta u kojem se koriste. U kontekstu srpskog jezika, prihvaćenije je korišćenje termina votka.

Razlika u pisanju između „vodka“ i „votka“ može biti rezultat različitih jezičkih pravila i normi, kao i različitih istorijskih i kulturalnih uticaja na jezik. U srpskom jeziku, pravilo je da se strane reči prilagođavaju fonetskom sistemu i pravopisnim normama srpskog jezika. Zbog toga je „votka“ oblik koji je bliži izgovoru srpskog jezika i često se koristi u svakodnevnom govoru i pisanju.

Ipak, važno je napomenuti da oba oblika – vodka i votka – postoje i koriste se, ali u zavisnosti od konteksta i jezika, jedan može biti prihvaćeniji od drugog.

U formalnom pisanju i štampanim medijima na srpskom jeziku, votka je češći oblik. Ako se, pak, piše za međunarodnu publiku ili na engleskom jeziku, oblik vodka je prihvaćeniji.

S obzirom na to da je jezik živ i stalno se menja, oba oblika su validna, ali je važno razumeti kontekst u kojem se koriste kako bi se izbegle moguće zabune.


Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *